Tahvelarvutite populaarsus üha kasvab - Artiklid - Uudised - LHV finantsportaal

Tahvelarvutite populaarsus üha kasvab

Kristiina Kirtsi

10.06.2013 08:47

Alates 2010. aastast, kui Apple esimese tahvelarvuti turule tõi, on tahvelarvutid aasta-aastalt üha populaarsemaks muutunud. Kiire müügi kasv jätkub prognooside kohaselt ka tulevikus, kuna seda toetab nii tahvelarvutite aku kestvuse pikenemine kui ka hindade langus.

Nagu allolevalt jooniselt näha, on vaid kolm aastat tagasi Apple’i iPadi turuletuleku järgselt tahvelarvutite müük kiiresti kasvanud. Kui 2010. aastal müüdi alla 20 miljoni tahvelarvuti, siis 2012. aastal juba 126 miljonit ehk üle kuue korra rohkem. Tahvelarvutite üha kasvavale populaarsuse viitab see, et 2013. aasta esimeses kvartalis müüdi rohkem tahvelarvuteid kui 2012. aasta esimesel poolaastal. Müügi hüppelist kasvu toetas nõudluse kasv väiksema ekraaniga seadmete järele.

Allikas: IDC

Tahvelarvutite turul on alates iPadide turuletulekust olnud turuliider Apple, kuigi ettevõtte liiderpositsioon väheneb iga kvartaliga. Apple müüs 2013. aasta esimeses kvartalis 19,5 miljonit iPadi ehk 65% rohkem kui aasta varem ning ettevõtte turuosa langes 40% peale aastataguse 58% pealt. Turuosa järgi teisel kohal oleva Samsungi tahvelarvutite müük samal ajal peaaegu neljakordistus, kasvades 8,8 miljoni ühikuni aastataguse 2,3 miljoni pealt. Lõuna-Korea elektroonikatootja turuosa kasvas kvartalis 18% peale aastataguse 11% pealt. Kolmandal kohal oleva Taiwani ettevõte Asus müük kasvas kvartalis jõulised 350% ehk 2,7 miljoni ühikuni ning ettevõtte turuosa 6% peale aastataguse 3% pealt.

Allikas: IDC

Google’i Android operatsioonisüsteemil põhinevad tooted on atraktiivse hinna tõttu muutumas üha populaarsemaks. Kui veel aasta varem oli Androidi turuosa tahvelarvutite turul 40%, siis 2013. aasta esimeses kvartalis kasvas see märkimisväärsed 248% võrreldes aastatagusega ehk 57% peale. Esimeses kvartalis müüdud 49 miljonist tahvelarvutist põhinesid 27,8 miljonit Androidil.

Turu-uuringute ettevõtte IDC hinnangul peaks üha kasvava populaarsuse tõttu tahvelarvutite müük sellel aastal ületama kaasaskantavate arvutite müüki ning 2015. aastal personaalarvutite müüki. See näitab ühelt poolt nii tahvelarvutite kiiresti kasvavat populaarusust, kuid teisalt ka personaalarvutite müügi oodatust kiiremat vähenemist (müügi langus on kvartal-kvartalilt kiirenenud). Nagu jooniselt näha, siis erinevalt personaalarvutitest, peaks tahvelarvutite müük vähemalt kuni 2017. aastani järjepidevalt kasvama.

Allikas: IDC

Turu-uuringute ettevõtte IDC hinnangul kasvab tahvelarvutite müük 2013. aastal umbes 60% ehk 229 miljoni ühikuni aastataguse 145 miljoni pealt. Müügi kasvu toetab seadmete hinna langus- IDC hinnangul langeb sellel aastal tahvelarvutite keskmine hind 11% ehk 381 dollari peale. Samas suunas liigub ka tahvelarvutite ekraanide trend- kui 2011. aastal oli enamus tahvelarvutitest 8-11-tollise ekraaniga, siis IDC hinnangul peaks 2017. aastal jääma enamuse tahvelarvutite ekraan alla 8-tolli.

Samas ei saa ka personaalarvutite tootjad tahvelarvutite võidukäiku tegevusetult pealt vaadata, vaid peavad pidevalt tegelema tahvelarvutitega konkureerida suutvate toodete väljaarendamisega. Lisaks uute toodete turuletoomisega plaanivad personaalarvutite tootjad müügi langust pidurdada ka seadmete energiatarbimise vähendamise ning hindade langetamisega. Tulenevalt soovist muuta seadmete hindu odavamaks, langetas näiteks Microsoft hiljuti tahvelarvutites kasutatava Windows RT tarkvara hinda.

Lisaks esitlesid globaalsed personaalarvutite tootjad Taiwanis, Aasia suurimal arvutimessil, hiljuti mitmeid uuenduslikke seadmeid. Taiwani ettevõte Asustek esitles näiteks nii Microsofti Windowsil kui ka Google’i Androidil põhinevat kolm-ühes Transformer Book Trio arvutit, millel on tahvelarvuti, sülearvutit ning lauaarvuti omadused. Maailmas suuruselt neljas personaalarvutite tootja Acer esitles esimest Windows 8 operatsioonisüsteemil põhinevalt 8-tollist tahvelarvutit Iconia W3, millesse on mahutatud personaalarvuti funktsioonid. Tahvelarvutite tootjatelt tulid hiljuti turule aga Samsung Galaxy Note 8.0, Sony Xperia Tabelt Z ning LG Tab Book.

Vaatamata seadmete innovaatilisusele, on nende müügiedu üheks määravaks teguriks ikkagi hind. Kui tahvelarvuti keskmine hind peaks sellel aastal langema 381 dollari peale, siis personaalarvutite keskmine hind on palju kõrgem- 635 dollarit. Müügi hinna suur erinevus aga räägib tahvelarvutite kasuks- kui tahvelarvutite müük peaks sellel aastal IDC hinnangul kasvama 59% ehk 229 miljoni ühikuni, siis personaalarvutite müügi langus peaks samal ajal kiirenema 7,8% peale varasema 1,3% pealt ehk langema 322 miljonini ühikuni. Tegemist oleks juba teise järjestikuse aastaga, kui personaalarvutite müük on tahvelarvutite ja nutitelefonide kasvava populaarsuse tõttu vähenenud.

Artikkel on informatiivse eesmärgiga ja ei ole mõeldud soovitusena müüa või osta mainitud väärtpabereid.




Kommentaare ei ole

Kommentaari jätmiseks loo konto või logi sisse

Küpsised

Et pakkuda sulle parimat kasutajakogemust, kasutame LHV veebilehel küpsiseid. Valides "Nõustun", annad nõusoleku kõikide küpsiste kasutamiseks. Tutvu küpsiste kasutamise põhimõtetega.

pirukas_icon