Mida teeb Bernanke pärast tööjõuraportit? - Artiklid - Uudised - LHV finantsportaal

Mida teeb Bernanke pärast tööjõuraportit?

Vallo Lees

12.06.2013 09:17

Reedel avaldati kauaoodatud tööjõuraport, mida tituleeriti seni kõige tähtsamaks tööturul loodud töökohtade arvu näitajaks. Seda eelkõige Fedi kommentaaride tõttu, mis nägid ette võlakirjade ostuprogrammi lõpetamist tulenevalt majanduse seisukorrast. Nimelt lubati stiimulprogramme kärpida, kui majandus suudab iseseisvalt jätkusuutlikult kasvada ning üks paremaid märke sellest on just uute töökohtade loomise tempo.

Niisiis, mais loodi 175 000 uut töökohta, mis on suurem näitaja kui kahel eelneval kuul. Märtsis loodud töökohtade arv revideeriti 138 000 pealt 142 000 peale ning aprillikuu number vähenes 16 000 võrra ehk 149 000-ni. Töötuse määr tõusis 7,6% peale, mis märgib 0,1 protsendipunkti suurust kerkimist, kuid põhjuseks oli eelkõige tööjõus osalemise määra suurenemine sama suurusjärgu võrra. Tegu oli mõnevõrra parema raportiga kui oodatud, sest keskmiselt prognoositi 167 000 uue töökoha lisandumist. Teisalt aga ei näidanud see märkimisväärset tugevust, sest töökohtade loomise kasvutempo vastas viimase 12 kuu trendile.

Allikas: Bureau of Labor Statistics

Mitmed analüütikud leidsid, et tegu on aastate jooksul ühe tähtsaima raportiga. Õigupoolest kaasneb iga kord tööjõuraporti avaldamisega mingit sorti pinge kruvimine, kuid tänu Bernanke kommentaaridele võlakirjade ostuprogrammi võimaliku kärpimise kohta, loodi eeldused tõsise show korraldamiseks. Tegelikkuses aga tuleb arvestada, et tööjõuraport põhineb mudelil ning mudel on alati lihtsustus reaalsest elust, mistõttu ka tulemused pole alati täpsed. Seega, lisaks majanduse kõikumistele mõjutavad tööjõuraporti numbreid ka statistilised meetodid. Sellest on teadlikud ka Bernanke ja tema statistikute armee, mistõttu on naiivne loota, et ühe kuise loodud töökohtade arvu põhjal (mida veel hiljem võidakse märkimisväärselt revideerida) hakatakse suuri otsuseid vastu võtma. Turuosaliste probleemiks kipubki olema liigne rõhuasetus just viimasele näitajale väga pikas aegreas.

Seega ilmselt ei tee Bernanke oma otsust selle põhjal, kas mais loodud töökohtade arv ületas konsensuse ootust või mitte, vaid vaadatakse ikkagi suuremat pilti. Nagu allolevalt graafikult näha, siis praegune tööturu taastumine on ülekaalukalt varasematest kõige pikema kestusega, olles muuhulgas ka kõige suurema suhteliste töökohtade kaotusega pärast teist maailmasõda. Nagu näha, siis töökohtade arvu languse põhjast on möödunud 39 kuud, kuid endiselt pole veel jõutud tipu tasemetele tagasi. Varasemate tsüklite puhul on töökohtade arv suudetud taastada oluliselt kiiremini. Muidugi võib arvata, et oma mõju on ka struktuursetel muutustel, eelkõige, mis puudutab beebibuumi põlvkonna pensionile siirdumist, mistõttu tööjõud pole enam nii suur ning töökohtade arvu täielik taastumine võtabki kauem aega. Fedi ametnikud on öelnud, et optimaalne töötuse määr USA jaoks oleks 5,5%, kuid arvestades mai töökohtade loomise tempot, saavutatakse antud tase alles 2017. aastal.

Allikas: Calculated Risk

Varasemalt on viidatud ka sellele, et paljud inimesed on pidanud olude sunnil leppima ajutiste töökohtadega või osaajaga töötamisega. Mai raportist selgus, et ajutiste töökohtade arv saavutas uue rekordtaseme, kui ajutised töökohad moodustasid 2,68 miljonit kõigist töökohtadest ehk 1,98% kogu tööjõust. Varasem tipp tehti 2000. aasta aprillis, kui ajutisi töökohti oli 2,675 miljonit, kuid suhtena kogu tööjõusse oli toona ajutisi töökohti 2,03%.

Tavapäraselt loetakse tööjõuraportit järgnevaks indikaatoriks, mis tähendab, et töökohtade arvu muutuse suund ja ulatus ilmnevad pärast seda, kui muutused üleüldises majandustsüklis on juba toimunud. Samas on töötururaportis komponente, mida loetakse majandustsükliga ühtivaks või isegi juhtivateks indikaatoriteks. Nende alla kuulub ka ajutiste töökohtade arv. Väga sageli eelneb ajutiste töötajate palkamine täiskohaga püsivate töötajate palkamisele. Nii näiteks võib esialgse ajutise töö taga olla katseaeg või siis ettevõtete ettevaatlikus tuleviku osas, mistõttu ei soovita kohe alguses püsivat töösuhet luua. Lisaks tuleks märkida, et kui varasemalt on päris suure osa ajutistest töökohtadest moodustanud kaks sektorit – tootmine ja ehitus, siis nüüd on saavutatud uus rekordtase hoolimata nende kahe sektori osakaalu vähenemisest. Ilmselt tuleneb see suuresti sellest, et mitmed ajutisi töötajaid vahendavad ettevõtted on oma tegevusalasid laiendanud.

Nagu ka turgude reaktsioonist reedel näha võis, siis ilmselt polnud turuosalised veendunud, et mai tööjõuraport oleks olnud piisavalt hea, et õigustada rahatrükimasinate tuuride mahakeeramist. Ning ilmselt ei veena Fedi ka see, kui juuni number tugev tuleks, sest jätkusuutlikult tugeva majanduse üks tunnustest peaks olema tugev töökohtade kasv mitme perioodi jooksul.

Artikkel on informatiivse eesmärgiga ja ei ole mõeldud soovitusena müüa või osta mainitud väärtpabereid.




Kommentaare ei ole

Kommentaari jätmiseks loo konto või logi sisse

Küpsised

Et pakkuda sulle parimat kasutajakogemust, kasutame LHV veebilehel küpsiseid. Valides "Nõustun", annad nõusoleku kõikide küpsiste kasutamiseks. Tutvu küpsiste kasutamise põhimõtetega.

pirukas_icon