Legolandi omanik Merlin Entertainments peab taas börsile mineku plaane - Artiklid - Uudised - LHV finantsportaal

Legolandi omanik Merlin Entertainments peab taas börsile mineku plaane

Kristiina Kirtsi

21.06.2013 08:47

Külastajate arvu järgi Euroopa suurim lõbustusparkide operaator, Suurbritannia ettevõte Merlin Entertainments Group, mõlgutab pärast paariaastast pausi taas aktsiate börsil noteerimise mõtteid. Esialgse plaani kohaselt võib aktsiate esmapakkumine toimuda juba enne 2014. aastat.

Briti meelelahutusettevõte plaanis aktsiate börsil noteerimist juba 2010. aastal, kuid toona jäeti plaan turu volatiilsuse tõttu katki. Paar aastat tagasi plaaniti aktsiate avaliku esmapakkumisega kaasata 2 miljardit naela ehk 2,3 miljardit eurot. 2013. aasta alguses on aga börsile mineku plaan taas päevakorda tõusnud, kuigi hetkel ei ole veel midagi kindlat selgunud. Ettevõte on vaid teatanud, et eelistab aktsiad noteerida Londonis ning teha seda enne 2013. aasta lõppu või 2014. aasta alguses. Kaasatava kapitaliga plaanitakse langetada 1,4 miljardi naela (1,6 miljardit eurot) suuruse laenukoorma intressi (mille suuruseks on umbes 100 miljonit naela aastas).

1998. aastal asutatud Merlin Entertainments Group on külastajate arvu järgi Euroopa suurim ning maailmas suuruselt teine lõbustusparkide operaator Walt Disney järel. Maailmakuulsate atraktsioonide (ettevõttele kuuluvad näiteks Sea Life, Madame Tussauds, London Eye ning Legoland) operaatorile kuulub 94 atraktsiooni 21-riigis neljal erineval kontinendil. Merlin Entertainments Groupi omanikeks on hetkel nii private-equity ettevõtted Blackstone Group (32%) ja CVC Capital Partners (24,5%) kui ka Taani LEGO Groupi suuromanik Kirkbi (32%). Ülejäänud aktsiad kuuluvad ettevõtte töötajatele.

Merlin Entertainmentsi äritegevus jaguneb kolme üksuse vahel, milleks on siseruumides asuvad atraktsioonid (44% käibest), Legolandi lõbustuspargid (29% käibest) ning muud lõbustuspargid (27% käibest). Kui suurima külastatavuse arvuga on siseruumides asuvad atraktsioonid (eelmisel majandusaastal 33 miljonit külastajat), siis kolmest üksusest veab külastatavuse kasvu Legoland (eelmisel majandusaastal kasvas külastajate arv +33% võrreldes aastatagusega). Ettevõtte käibe kasvu vedas eelmisel majandusaastal samuti Legolandide üksus (+23%), järgnesid siseruumides asuvad atraktsioonid (3%). Samal ajal aga muude lõbustusparkide käive vähenes (-12%).

Allikas: Merlin Entertainmentsi majandusaasta aruanne

Meelelahutusettevõtte üksuste kasvu toetavad laienemised, mida on aastate jooksul tehtud mitmeid. Näiteks 2005. aastal osteti Legolandi lõbustuspargid, 2006. aastal Itaalia lõbustuspargid Gardaland, 2007. aastal Tussauds Group ja 2010. aastal Florida Cypress Gardensi lõbustuspargid ning botaanikaaed. 2011. aastal laieneti Austraaliasse ja Uus-Meremaale läbi Sydney Attractions Groupi ostmise. Tulevikus jätkatakse äritegevuse laienemist läbi nii ettevõtete omandamise kui ka uute atraktsioonide lisamise (näiteks plaanitakse Legolande avada Aasias).

2012. aastal kasvas ettevõtte atraktsioone külastanud inimeste arv esmakordselt üle 54 miljoni inimese. Võrreldes aastatagusega kasvas külastajate arv 16%. Viimasel neljal aastal on külastajate arv aastas keskmiselt kasvanud 11%.

Allikas: Merlin Entertainmentsi majandusaasta aruanne

Suurim osa Merlini käibest (40%) tuleb Suurbritanniast, järgnevad Mandri-Euroopa (26%), Põhja-Ameerika (20%) ning Aasia (14%). Kokku tuleb Euroopast umbes 70% käibest ning ettevõttel on regiooni riikide võlaprobleemide tõttu plaanis seda osakaalu väheneda USAsse ja Aasiasse laienemise teel.

Allikas: Merlin Entertainmentsi majandusaasta aruanne

2012. aastal kasvas Merlini käive 15% võrreldes aastatagusega ehk 1,1 miljardi naelani. Tegemist on esimese korraga ettevõtte ajaloos, kui majandusaasta käive ületas 1 miljardit naela. Käibe kasv põhines uute atraktsioonide (nagu näiteks Legoland Florida ning Living and Leisure Australia) populaarsusel. Ettevõtte puhaskasum kasvas majandusaastal 12% ehk 76 miljoni naelani. Kasumi kasvu piiras varade mahakandmine. Võrreldavate lõbustusparkide müügitulu vähenes majandusaastal 0,5%, kuna kliendid külastasid lõbustusparkide asemel Londoni olümpiamänge ning lisaks vähendas müügitulu ka kehv ilm Euroopas. Kapitalikulutusi tehti majandusaastal 163 miljoni naela eest.

Allikas: Merlin Entertainmentsi majandusaasta aruanded

Võlga oli ettevõttel 2012. aastal lõpus 1,4 miljardit naela ehk 13% rohkem kui aasta varem. Ettevõtte netovõla ja EBITDA suhtarv langes eelmisel majandusaastal 3,5 peale 2011. aasta 3,7 pealt tänu kasumi kasvule. Ettevõtte eesmärgiks on langetada netovõla ja EBITDA suhe alla 3. Võrdluseks, konkurent Walt Disney netovõla ja EBITDA suhtarv on 1.

Artikkel on informatiivse eesmärgiga ja ei ole mõeldud soovitusena müüa või osta mainitud väärtpabereid.




Kommentaare ei ole

Kommentaari jätmiseks loo konto või logi sisse

Küpsised

Et pakkuda sulle parimat kasutajakogemust, kasutame LHV veebilehel küpsiseid. Valides "Nõustun", annad nõusoleku kõikide küpsiste kasutamiseks. Tutvu küpsiste kasutamise põhimõtetega.

pirukas_icon