Aasia investorite huvi USA kinnisvara vastu kasvab - Artiklid - Uudised - LHV finantsportaal

Aasia investorite huvi USA kinnisvara vastu kasvab

Kristiina Kirtsi

28.06.2013 08:50

Nii hindade kiire kasv kui ka Hiina valitsuse pidev kinnisvaratehingute karmistamine on pannud investoreid otsima alternatiive Hiina kinnisvaraturule investeerimisele. Lisaks Hiinast pärit ostjatele, kes on Kanada järel saanud USAs suuruselt teiseks kinnisvara ostjateks, tunnevad USA kinnisvara vastu huvi ka teised Aasia regioonid.

Väidetavalt on kapitali väljavool Hiinas kasvanud ning seda tulenevalt nii kartusest maailmas suuruselt teise majanduse kasvu aeglustumise ees kui ka riigi valitsuse püüdlusest vähendada spekulatiivse raha sissevoolu. Üks võimalik sihtkoht, kuhu see raha läheb, võib olla USA kinnisvaraturg, kuna USA maaklereid koondava National Association of Realtorsi andmetel on Hiinast ja Hongkongis pärit ostjatest saanud teine suurim välismaalastest kinnisvaratehingute tegija Kanadast pärit ostjate järel. Lisaks näitavad Aasiast pärit ostjate tehingut kiireimat kasvutempot riigi kinnisvaraturul.

2012. aasta märtsini kestnud 12-kuu jooksul tegid Hiinast ja Hongkongist pärit ostjad USA kinnisvaraturul ostutehinguid 9 miljardi dollari eest ehk 23% rohkem kui aasta varem. Võrreldes 2010. aastaga, oli summa 88% suurem. Kui kõikide välismaalaste poolt tehtud tehingute summast moodustab see 11%, siis kogu USA kinnisvaraturust, mille müük ulatus samal perioodil 928,2 miljardi dollarini, moodustab see endiselt vaid marginaalse osa.

Lisaks Aasiast pärit eraisikutele pakub USA kinnisvaraturg huvi ka Hiina pankadele ning kinnisvaraarendajatele. Sarnaselt teistele huvigruppidele, viib kinnisvaraarendajaid mujalt edu otsima Hiina valitsuse järjepidevalt rakendatavad kinnisvaraturu jahutamise meetmed. Kinnisvaraarendajad sisenevad tasapisi USA turule läbi nii partnerluse kui ka omapäi tegutsedes. Näiteks on Hiinast pärit ostjatele keskendunud USA börsil noteeritud Hiina kinnisvaraarendaja Xinyuan Real Estate. Vaatamata USA turule laienemisele, jääb kinnisvaraarendaja prognooside kohaselt antud turu osakaal Hiina ettevõtte kogukäibest alla 10%. Läbi partnerluse sisenes selle aasta veebruaris USA kinnisvaraturule Hiina turuväärtuselt suurim kinnisvaraarendaja China Vanke, mis teeb koostööd ettevõttega Tishman Speyer Properties kortermajade ehitamiseks San Franciscos.

Kuid Ameerika kinnisvara ei paku huvi ainult mainitud kahele Aasia riigile, vaid huvi on regioonis laiem. USAs ostavad investeerimiskinnisvara kokku ka Singapuri, Lõuna-Korea ning Hiina investorid. Real Capital Analyticsi andmetel on selle aasta esimese kuue kuuga nende kolme riigi investorite kinnisvarainvesteeringud kasvanud kombineeritult juba kõigi aegade kõrgemale tasemele ehk 5,2 mld dollarini.

Kui 2012. aastal ulatusid Real Capital Analyticsi andmetel Lõuna-Korea investorite investeeringud USA kinnisvarasse 1 miljardi dollarini, siis 2013. aasta esimese kuue kuuga kasvasid need 1,8 miljardi dollarini. Singapuri investorite investeeringud kasvasid samal perioodil 1 miljardi dollari pealt 1,9 miljardi dollarini ning investeeringute sissevool Hiinast 0,3 miljardi pealt 1,5 miljardi peale. Kui kasv jätkub samas mahus ka aasta teises pooles, siis aasta lõikes mainitud riikide investeeringud USA kinnisvarasse mitmekordistuvad võrreldes aastatagusega.

Aasia ostjad on huvitatud eelkõige USA suurlinnades asuvast luksuskinnisvarast, kuid samas ostavad kinnisvara ka regiooni investeerimisühingud geograafilise riski hajutamiseks. Eraisikud soetavad kinnisvara nii eluasemeks kui ka tulu teenimise eesmärgil ning tehingu eest tasutakse rahas, mitte laenuga. Aasia riikidest pärit ostjate huvi kasv ookeanitaguse kinnisvara vastu on aidanud vähendada ostuhuvi langust teistest riikidest (nagu näiteks Suurbritanniast ja Mehhikost).

USA majanduse taastumist vedaval kinnisvaraturul on nõudluse suurenemine toetanud hindade kiiret kasvu- näiteks tegi selle aasta maikuus elamute mediaanhind 15,4% kasvu võrreldes aastatagusega (ehk 208 000 dollarini), mis on suurim kasv alates 2005. aastast. Ühtlasi kasvas mediaanhind kõrgemale tasemele alates 2008. aasta juulist. Uute majade müük kasvas USAs maikuus kõrgemale tasemele alates 2008. aasta juulist ehk 476 000 peale aasta baasil. Nõudluse kasvu tulemusel kasvavad kinnisvarahinnad kajastuvad ka USA 20 suurima linna kinnisvarahindu kajastaval Case-Schiller indeksis, mis tegi aprillis seitsme aasta kiireima kasvu, kasvades 12,1% võrreldes aastatagusega. Case-Schiller indeksi kümne aasta graafik:

Allikas: Bloomberg

Artikkel on informatiivse eesmärgiga ja ei ole mõeldud soovitusena müüa või osta mainitud väärtpabereid.




Kommentaare ei ole

Kommentaari jätmiseks loo konto või logi sisse

Küpsised

Et pakkuda sulle parimat kasutajakogemust, kasutame LHV veebilehel küpsiseid. Valides "Nõustun", annad nõusoleku kõikide küpsiste kasutamiseks. Tutvu küpsiste kasutamise põhimõtetega.

pirukas_icon