LHV pensionifondide konservatiivsus on ennast õigustanud - Artiklid - Uudised - LHV finantsportaal

LHV pensionifondide konservatiivsus on ennast õigustanud

LHV

16.07.2013 13:16

Peale suurepärast 2012. aastat, on ka käesoleva aasta esimene pool lõppenud LHV pensionifondide jaoks edukalt.

Alates kevadest on LHV pensionifondid oluliselt vähendanud fondide riskisust, et kaitsta investorite vara olukorras, kus väärtpaberite hinnad võivad oluliselt langeda. Juunikuu sündmused näitasid, et tavalisest suurem ettevaatlikkus on käesoleval ajal õigustatud. Arenenud tööstusriikide keskpangad on viimaste aastate jooksul hoidnud intressimäärasid väga madalatel tasemetel. See on aidanud kaasa nii finantsvara (aktsiad, võlakirjad) kui ka kinnisvara hindade tõusule, kuid reaalmajandusse, see on siis läbi uute investeeringute või hästi tasustatud töökohtade loomise kaudu, ei ole see odav raha olulises mahus jõudnud. Ettevõtjad lihtsalt ei julge ebakindlas (kunstlikult loodud) keskkonnas uusi projekte ette võtta. Seega eksisteerib risk, et erinevate varade hinnad võivad langeda tasemetele, mis peegeldavad korrektsemalt majanduslikku reaalsust.

Juuni lõpus andis USA keskpanga juht mõista, et keskpank võib oodatust varem vähendada võlakirjade hulka, mida turult kokku ostetakse ja sedasi käitudes piirab ka täiendavalt ringlusse paisatava raha hulka. Selge on see, et kui kõige suurem võlakirjade ostja vähendab kogust, mida ta osta soovib, siis see avaldab mõju võlakirjade hindadele ja ka intressimääradele. USA valitsuse kümneaastaste võlakirjade intressimäär kerkiski 1,6 protsendi pealt juuni alguses kuni 2,5 protsendini juuni lõpus. USA keskpanga rahapoliitika avaldab aga olulist mõju ka teiste riikide intressikeskkondadele.

Poolaasta tootlused

Juuni lõpu seisuga olid LHV II samba pensionifondide tootlused aasta algusest arvestades vahemikus 0,18% kuni 4,77% (vastavalt madalaima riskiga võlakirjafondil XS ja kõrgeima riskitasemega pensionifondil XL). Võrdluses teiste Eesti pensionifondidega, olid LHV II samba fondid parimad kõikides strateegiates. LHV Täiendava Pensionifondi poolaasta tootlus oli 5,11%, mis oli kõrgeim vabatahtlike pensionifondide võrdluses.

3+6% maksed järgnevaks 4 aastaks

Järgmisest, 2014. aastast tõusevad riigipoolsed maksed II sambasse neljaks aastaks 4% pealt 6% peale isikutel, kes esitasid 2009. a maksete jätkamise avalduse, s.o üle 200 000 kogumispensioniga liitujal. Riigilt 6% saamise võimalus järgneval neljal kalendriaastal on ka neil, kes 2009. a seda avaldust ei esitanud, kuid kes esitavad käesoleval aastal „makse määra tõstmise avalduse“. See avaldus on teine võimalus kogumises tekkinud vahepealne paus tasa teha, kuid eeldab seda, et inimese enda panus on samal perioodil tavapärase 2% asemel 3%.

15. juuli seisuga oli 3+6% avalduse esitanud Eestis 42 tuhat kogujat, sh 10,3 tuhat LHV klienti. Avaldust on pankade vahendusel võimalik edastada kuni 15. septembrini. Lisainfo www.lhv.ee/pension/kolm-pluss-kuus

LHV pensionifondidel on üle 114 000 kliendi. LHV kohustuslike pensionifondide kogumaht on 300 miljonit eurot (turuosa 18,6%).

LHV pensionifonde valitseb AS LHV Varahaldus. Tutvu LHV pensionifondide prospektiga ja küsi lisainfot lhv.ee/pension.




Kommentaare ei ole

Kommentaari jätmiseks loo konto või logi sisse

Küpsised

Et pakkuda sulle parimat kasutajakogemust, kasutame LHV veebilehel küpsiseid. Valides "Nõustun", annad nõusoleku kõikide küpsiste kasutamiseks. Tutvu küpsiste kasutamise põhimõtetega.

pirukas_icon