Vahendame suve põnevat tulemuste hooaega II - Artiklid - Uudised - LHV finantsportaal

Vahendame suve põnevat tulemuste hooaega II

Erko Rebane

22.07.2013 11:47

Esimese hooga võiks öelda, et USAs on ettevõtete tulemuste hooaeg sujunud seni üsna hästi, kui ca 70% firmadest on raporteerinud analüütikute ootustest paremad aktsiakasumi numbrid ning ca pooled neist ka arvatust kõrgemad müügitulu näitajad. Kuid avalik on alles viiendik S&P 500 indeksi liikmete kvartaalsetest tulemustest ning nagu paljud asjad siin maailmas, on ka need suhtelised.

Olen antud artiklite seerias korduvalt välja toonud, et ootuste tase pole lõplike tulemuste saabudes juba mõnda aega olnud päris see, mis ta oli veel pool aastat või isegi mõned kuud varem ning osalt tänu sellele on paljudel firmadel lihtsam positiivsete üllatustega uudistesse jõuda.  Aga kui võrrelda majandustulemusi aastapõhiselt, jääb silma tõsiasi, et seni raporteerinud firmade kasumikasv jätkub tagasihoidlikult positiivse tempoga.

Factseti andmetel oli läinud reede seisuga 104 S&P 500 ettevõtte aktsiakasumi EPS aastapõhine muutus 1,1%. Olulise panuse annab finantssektor, mille aktsiakasumi kasv küündis teises kvartalis 24,3%ni, teisalt korrigeerib seda madalamale tehnoloogiasektor (EPSi aastapõhine langus -9,4%), kus mitmed aktsiad on ootustele alla jäädes korralikult karistada saanud.

Teise kvartali käivet on siiani suutnud kasvatada kõik sektorid peale materjalide ja energia, küündides mullusega võrreldes keskmiselt ühe protsendini. Analüütikute prognoosidega kõrvutades pole müügituluga positiivselt üllatajate osakaal nõnda kõrge olnud nagu aktsiakasumi puhul ning üldjuhul on see tulnud laiematest makromajanduslikest mõjudest nagu näiteks teiste valuutade suhtes tugevnenud dollar või majanduse raugev hoog USAs või arenenud turgudel. Kuid silma on jäänud ka mitmeid sektorispetsiifilisi probleeme nagu näiteks lauaarvutite nõudluse kiire langus.

Analüütikud ootavad kolmandal ja neljandal kvartalil jätkuvalt tublisti kiiremat aktsiakasumi kasvu (S&P 500 ettevõtete Q3 EPS peaks kasvama aasta baasil 6,3% ja Q4 puhul 12%), ent juba nende najal on laiapõhjalise indeksi 12 kuu ettevaataval aktsiakasumiootusel põhinev P/E 14,4 ehk veidi üle 10a keskmise. Konsensuslikult usutakse, et aasta teine pool toob mitmel pool maailmas tugevama majanduskasvu, kuid eks aeg näitab, kas järgmiste neljandike aktsiakasumi ootusi hakatakse ühel hetkel korrigeerima sama hoolsalt nagu mitmete eelnevate kvartalite omasidki.

S&P 500 indeks (valge joon) ja 12 kuu ettevaataval kasumil põhinev P/E (oranž)

Allikas: Bloomberg

Artikkel on informatiivse eesmärgiga ja ei ole mõeldud soovitusena müüa või osta mainitud väärtpabereid.




Kommentaare ei ole

Kommentaari jätmiseks loo konto või logi sisse

Küpsised

Et pakkuda sulle parimat kasutajakogemust, kasutame LHV veebilehel küpsiseid. Valides "Nõustun", annad nõusoleku kõikide küpsiste kasutamiseks. Tutvu küpsiste kasutamise põhimõtetega.

pirukas_icon