USA finantssektor on tegemas võimast tagasitulekut - Artiklid - Uudised - LHV finantsportaal

USA finantssektor on tegemas võimast tagasitulekut

Kristiina Kirtsi

16.08.2013 09:05

Viimased neli aastat on USA aktsiaturul suurimaks sektoriks olnud infotehnoloogia, kuid sellel aastal on seda liidripositsiooni hakanud ohustama järjepidevalt tugevnev finantssektor. See olukord on tingitud finantssektori ettevõtete kasumite kasvust samal ajal kui tehnoloogiasektori ettevõtete kasumeid survestab personaalarvutite turu nõrkus.

S&P 500 indeksi kümne tööstusgrupi seas on läbi aegade turuväärtuse järgi olnud kaheks suurimaks sektoriks tehnoloogia- ning finantssektor. Esimene neist domineeris 2000. aastate alguses toimunud tehnoloogiasektori buumi ajal, ent finantssektor võttis juhtimise üle mõned aastad hiljem toimunud kinnisvara- ja laenubuumi ajal. Alates 2008. aasta finantskriisi kuni praeguseni on suurimaks tööstusgrupiks olnud jällegi tehnoloogiasektor, millel on indeksis hetkel 17,8% osakaal (vt. allolevat joonist). Teisel kohal on finantssektor 16,6% osakaaluga. Võrdluseks, 2000. aastate alguse buumi ajal oli tehnoloogisektori osakaaluks 29% ning finantssektori finantskriisi eelne kõrgtase oli 22,3%. Need kaks sektorit on ka ainukesed kümnest, mille osakaal on kunagi indeksis üle 20% ulatunud.

Allikas: S&P Dow Jones Indices

S&P 500 kümne tööstusgrupi seas on finantssektor viimastel aastatel teinud märkimisväärse ja ühtlasi ka kõige suurima tõusu - kui finantskriisi lõpus oli finantssektori osakaal vaid 8,6% indeksist, siis nüüdseks on see peaaegu kahekordistunud. Tõus on toimunud tehnoloogiasektori nõrkuse arvelt ning selle olukorra jätkudes võib juhtuda, et finantssektor tõuseb lähiajal taaskord indeksi suurimaks tööstusgrupiks.

Finantssektori aktsiate tõusu toetavad analüütikute ootusi ületavad ettevõtete finantstulemused, mis pärast varade mahakandmisi, halbade laenude mahu vähenemist ning kulude kärpimist on järkjärgult paranema hakanud. Lisaks sellele, et finantsettevõtete kasumid kasvavad, on ka nende kasumi kasvutempo teistest sektoritest kiirem. Tehnoloogiasektori ettevõtete tulemused on samal ajal pigem pettumustvalmistavad olnud.

Kui 2012. aastal kasvas finantssektori ettevõtete kasum aktsia kohta vaid 1% võrreldes aastatagusega, siis sellel aastal prognoosivad analüütikud sektori kasumi kasvu kiirenemist 27% peale. Võrdluseks, S&P 500 indeksisse kuuluvate kõikide sektorite ettevõtete kasum aktsia kohta püsis 2012. aastal muutumatuna võrreldes 2011. aastaga ning 2013. aastal prognoosivad analüütikud kasvu kiirenemist 12% peale. Ent see jääb ikkagi märkimisväärselt alla finantssektori oodatavale kasumi kasvule.

Kui 2009. aastal oli aktsiapõhise kasumi alusel finantssektoril vaid 3% osakaal S&P 500 aktsiaindeksist, siis 2013. aasta esimeseks kvartaliks on see kolmekordistunud, ulatudes 9% peale. Võrdluseks, tehnoloogiasektori osakaal kasvas samal ajal vaid 1 protsendipunkti võrra ehk 13% pealt 14% peale. Kuna alloleval joonisel on andmed kuni 2013. aasta esimese kvartalini, siis eeldatavasti kasvas finantssektori osakaal pärast tugevaid teise kvartali tulemusi veelgi.

Allikas: S&P Dow Jones Indices

Seda, et finantssektor on taastumas 2008. aastale järgnenud raskustest ning tehnoloogiasektori kohal muutuvad pilved üha tumedamaks ilmestab ka see, et kui 2012. aastal ulatus nii varade järgi USA suurima panga, J.P. Morgani kui ka USA tehnoloogiaettevõtte Microsofti puhaskasum umbes 21 miljardi dollarini, siis 2013. aasta esimesel poolaastal õnnestus J.P. Morganil tehnoloogiaettevõtte kasumit ületada. Tänu investeerimispanganduse ja kauplemistegevuse aktiivsuse kasvule kasvas J.P. Morgani puhaskasum esimesel poolaastal 13 miljardi dollarini, samal ajal kui Microsofti kasum ulatus 11 miljardi dollarini.

Föderaalse hoiuste tagamise ameti (FDIC) andmetel (vt. allolevat joonist) kasvas 2013. aasta esimesel poolaastal USA pankade puhaskasum 16% võrreldes aastagatusega ehk 40,3 miljardi dollarini, mis on kõigi aegade kõrgeim tase. Tegemist oli 15. järjestikuse kvartaliga, kui kasumid on kasvanud. Lisaks kasumi kasvule, kasvas ka USA kuue suurima panga käive selle aasta esimesel poolaastal esmakordselt nelja aasta jooksul.

Allikas: FDIC

FDIC andmetel langes pankade keskmine neto intressimäär (laenu- ja hoiuseintressi vahe) 2013. aasta esimeses kvartalis 3,27% peale ehk madalamale tasemele alates 2006. aasta neljandast kvartalist. Väljastatud laenude maht vähenes 0,5% võrreldes 2012. aasta neljanda kvartaliga ehk 7,6 triljoni dollarini. Tegemist on esmakordse vähenemisega alates 2010. aasta lõpust. Pankade halbade laenude provisjonid vähenesid kvartalis 23% võrreldes aastatagusega ehk 11 miljardi dollarini, mis on madalaim tase alates 2007. aasta esimesest kvartalist.

Lisaks pankade finantstulemuste paranemisele 2008. aasta finantskriisist, paranevad ka kindlustusettevõtete tulemused. Kindlustusettevõtete kasumite paranemisele aitab kaasa nii suurte looduskatastroofide väiksem arv, varade väiksem mahakirjutamine kui ka kulude kärpimine. Finantssektoris suurima osakaaluga kindlustusettevõtte, Berkshire Hathaway, kasum kindlustustegevusest (kindlustuspreemia miinus kahjumid ning kulud) rohkem kui kuuekordistus eelmisel majandusaastal, kasvades 1,6 miljardi dollarini 2011. aasta 0,3 miljardi dollari pealt. Sektori suuruselt teine kindlustusettevõte, American International Group, mille USA valitsus päästis finantskriisi ajal, teatas aga selle aasta augustis, et hakkab uuesti dividende maksma ning ostab tagasi aktsiaid 1 miljardi dollari eest.

Samas varjutavad finantssektori ettevõtete kasumite väljavaateid nii madalad intressimäärad kui ka laenude väljastamise madal aktiivsus. Kasumi suurendamiseks väljastavad pangad suurema tulususega pikaajalisi laene, kuid see strateegia töötab pankade kasuks seni, kuni hoiustega seotud lühiajalised intressimäärad ei tõuse.

Meenutada tasub ka seda, et eelmine kord, kui finantssektor (2008. aastal) S&P 500 kümne tööstusgrupi seas domineeris, järgnes sellele üsna pea Lehman Brothersi pankrotistumine. Selle järgselt said pangandussektori ettevõtted 2008. aasta neljandas kvartalis rekordilise, 14,65 dollari suuruse kahjumi aktsia kohta. Lisaks kandsid pangad maha varasid rohkem kui kahe triljoni dollari eest ning USA aktsiate turuväärtus vähenes 11 triljoni dollari võrra.

Artikkel on informatiivse eesmärgiga ja ei ole mõeldud soovitusena müüa või osta mainitud väärtpabereid.




Kommentaare ei ole

Kommentaari jätmiseks loo konto või logi sisse

Küpsised

Et pakkuda sulle parimat kasutajakogemust, kasutame LHV veebilehel küpsiseid. Valides "Nõustun", annad nõusoleku kõikide küpsiste kasutamiseks. Tutvu küpsiste kasutamise põhimõtetega.

pirukas_icon