Olümpiamängud kui Jaapani majanduse päästerõngas - Artiklid - Uudised - LHV finantsportaal

Olümpiamängud kui Jaapani majanduse päästerõngas

Oscar Rõõm

11.09.2013 09:28

Möödunud nädalal valis Rahvusvaheline Olümpiakomitee (ROK) 2020. aasta suveolümpiamängude toimumispaigaks Jaapani pealinna Tokyo. Lisaks Tokyole oli valikus veel Istanbul ja Madrid, kuid nood osutusid ebapopulaarseks, sest Hispaaniat räsib endiselt majanduskriis ning Türgis toimuvad rahvarahutused. Jättes kõrvale looduskatastroofide võimalikkuse ja Fukushima tuumajaama kõrge ohutaseme, on Jaapani näol tegemist ohutuima valikuga kolmest, kuid analüütikute sõnul võib olümpiamängude korraldamine riigi niigi kõrgele võlatasemele muresid juurde tekitada.

Jaapani rahandusministri Taro Aso sõnul toob olümpiamängude korraldamine riigile $30 miljardi väärtuses majanduslikku kasu ning siinkohal ollakse veel konservatiivsed, kuna arvesse on võetud ainult otseselt üritusega seotud kulutused. Arvestusest on välja jäetud infrastruktuuriga seotud kulud, sh teede ja raudteede rajamine, sest need viidaks läbi ka juhul kui olümpiamängude korraldamine oleks kellegi teise kanda.

Tokyo Olümpiamängude planeerimiskavasse mahub 11 uut ja püsivat spordirajatist ning 10 ajutist, kogumaksumusega $3 miljardit. Olümpiaküla ehitamine lisab kuludesse veel $1 miljardi ning kokku näeb valitsuse plaan ette 5 kuni 6 miljardi dollari suurusi kulutusi. Ülejäänud osa $30 miljardi suurusest majandusstiimulist tuleb valitsuse hinnangul sisetarbimisest ning turismisektorist, mis mõlemad olümpiamängude toimumise ajal hoogu juurde saavad.

Olümpiamängude korraldamine kooskõlastub hästi riigis rakendatava abenoomikaga, kuna see annab valitsusele hea põhjuse ning ka viisi, kuidas majandusse suur summa raha süstida. Ent nagu ennist mainitud, tunnevad analüütikud  jätkuvalt muret riigi finantsstabiilsuse pärast. Nimelt ulatub riigi avaliku sektori võlg $10,5 triljonini, mis teeb riigi kogu võla ja SKT suhteks ca 230%. Tegu on kõrgeima näitajaga arenenud riikide seas ning suur osa sellest võlast tuleneb 80ndatel ja 90ndatel ebaõnnestunud infrastruktuuri projektidest.

Graafik: Jaapani majandusnäitajad

Allikas: IMF

Jaapani kahjuks räägib ka suurel hulgal akadeemilist materjali, mis näitab, et olümpiamängude korraldamine ei toogi korraldajariigile oodatud majanduslikku kasu ning ka eelarvepiir ületatakse tihtipeale mitmekordselt. Näiteks läinud aasta Londoni Olümpiamängude planeeritud maksumus oli $3,9 miljardit, kuid tegelikkuses läks üritus riigile maksma üle $14,5 miljardi.

Olümpiamängude jaoks planeeritud eelarve ületamine on muutunud justkui reegliks, mitte erandiks. Näiteks järgmisel aastal Venemaal Sotšis toimuvate taliolümpiamängude eelarveks arvestati $12 miljardit, kuid ürituse kogumaksumus ulatub nüüd ligi $50 miljardini, mis teeb sellest analüütikute hinnangul läbi ajaloo kalleima spordiürituse.

Ka mujal riikides on olümpia eelarve lõhki läinud: Vancouveris kasvas planeeritud $165 miljonit $9 miljardini, Ateenas kulus $16 miljardit $6 miljardi asemel jne. Majandusteadlaste hinnangul genereerivad suveolümpiamängud $5 - $6 miljardi väärtuses müügitulu, millest ligi pool läheb Olümpiakomiteele, kuid Olümpiakomitee panus korralduskuludesse jääb pigem väikeseks: näiteks Londoni ja Vancouveri Olümpiamängude kombineeritud maksumusest kaeti vaid $5,6 miljardi suurune osa.

Ometi võivad olümpiamängud olla just see, mida Jaapan oma majanduse elavdamiseks vajab. Analüüsimaja Moody’se sõnul piisab riigil võlakoorma vähendamiseks SKT kasvunumbrite suurendamisest ning deflatsiooni lõpetamisest, kuna finantsturgude jaoks on tähtsaimaks näitajaks SKT ja võlakoorma vaheline suhtarv. Suurendatud kulutused infrastruktuurile ja kasvav sisetarbimine aitaksidki tõenäoliselt suhtarvu madalamaks tõmmata ning sedasi valitsusele veidi hingamisruumi tekitada.

Lisaks sellele on veel lootus, et Jaapan tuleb tõepoolest toime eelarve piiridesse jäävate olümpiamängude korraldamisega ning väldib ebaefektiivseid kulutusi, saades nii mängudest rohkem majanduslikku kasu kui mõned eelnevad korraldajariigid. Ent see, milline saab olema sealsete olümpiamängude tõeline mõju riigi majandusele, selgub alles pärast mängude toimumist.

Artikkel on informatiivse eesmärgiga ja ei ole mõeldud soovitusena müüa või osta mainitud väärtpabereid.




Kommentaare ei ole

Kommentaari jätmiseks loo konto või logi sisse

Küpsised

Et pakkuda sulle parimat kasutajakogemust, kasutame LHV veebilehel küpsiseid. Valides "Nõustun", annad nõusoleku kõikide küpsiste kasutamiseks. Tutvu küpsiste kasutamise põhimõtetega.

pirukas_icon