USA kinnisvaralaenude väljastajad võitlevad intressimäära tõusuga - Artiklid - Uudised - LHV finantsportaal

USA kinnisvaralaenude väljastajad võitlevad intressimäära tõusuga

Kristiina Kirtsi

13.09.2013 08:47

Alates selle aasta maikuust, kui USA Föderaalreserv avalikustas oma majanduse stimuleerimise programmi vähendamise idee, on USA kinnisvaralaenu intressimäär teinud märkimisväärse ralli. Intressimäära tõus aga survestab kinnisvaralaenude väljastajaid, kuna see vähendab nõudlust laenude järele.

Kui varasemalt olid rekordmadalad laenu intressimäärad üheks laenude väljastamist soosivaks teguriks, siis intressimäära tõus on toonud kaasa tehingute aktiivsuse vähenemise. Alates selle aasta maikuust kuni praeguseni on USA 30-aastase kinnisvaralaenu intressimäär tõusnud 118 baaspunkti võrra ehk 4,58% peale. Meenutuseks, intressimäär tegi oma kõigi aegade põhja 2012. aasta detsembris 3,36% peal.

Allikas: Bloomberg

Samas aga ei põhjusta intressimäära tõus niivõrd uute laenude väljastamise vähenemist, vaid pigem vanade laenude refinantseerimise aktiivsust, kuna erinevalt paari aasta tagusest ajast ei domineeri laenuturul mitte uute laenude väljastamine (25% kinnisvaralaenude mahust), vaid laenude refinantseerimine (75% laenude mahust).

Nagu allolevalt jooniselt näha, siis on viimaste kuude jooksul refinantseerimise indeks teinud järsu languse, vajudes madalamale tasemele alates 2009. aasta juunist. USA refinantseerimise indeks (valge joon), mis näitab refinantseeritavate laenulepingute arvu, on alates selle aasta aprillist langenud üle 70% (ehk 5230 punkti pealt 1529 peale). Kuigi kinnisvaralaenude taotlused (oranž joon) on alates 2011. aastast tasapisi üles liikunud, siis viimastel kuudel on indeks samuti allapoole tulnud. Ja seda vaatamata sellele, et laenu intressimäär püsib siiski endiselt rekordmadala taseme läheduses.

Allikas: Bloomberg

USA suurimaks kinnisvaralaenude väljastajaks on Wells Fargo, viie suurima hulka kuuluvad veel ka J.P Morgan Chase, U.S Bancorp, Bank of America ning Citigroup. Wells Fargo on viiest suurimast ainus, mille turuosa on viimase nelja aasta jooksul kasvanud- laenude väljastaja turuosa kasvas kinnisvaralaenude turul 2012. aastal 29% peale 2007. aasta 11% pealt. Võrdkuseks, 2008. aastal turuliidriks olnud Bank of America turuosa on samal ajal langenud 4% peale 2009. aasta 22% pealt.

USA viie suurima kinnisvaralaenude väljastaja turuosa langes eelmisel aastal 53% peale 2010. aasta 66% pealt. Analüütikute prognooside kohaselt langeb nende turuosa 2014. aastaks 40% peale. Turuosa vähenemise põhjuseks on väiksemate konkurentide laenuportfellide kasv. Väiksemate laenuväljastajate eeliseks on kiirem laenutaotluste läbivaatamine ning agressiivne hinnapoliitika (pakuvad nii madalamat laenuintressi määra kui ka madalamaid teenustasusid).

USA eluasemelaenude maht ulatub 13 triljoni dollarini, olles vaid veidi 2008. aasta tipust (15 triljonit) vähenenud.

Allikas: Bloomberg

2012. aastal teenisid USA kinnisvaralaenude väljastajad suurima kasumi kümne aasta jooksul (31,9 miljardit dollarit). Võrdluseks, 2011. aasta oli kasum kuus korda väiksem ehk 5,2 miljardit dollarit. USA suurima kodulaenude väljastaja, Wells Fargo, kasum kasvas eelmisel aastal 50% ehk 11,6 miljardi dollarini.

Kuid 2013. aastal on hakanud kinnisvaralaenude väljastajate käive ja kasum vähenema. Selle aasta teises kvartalis vähenes J.P. Morgani kinnisvaralaenude üksuse käive 20% võrreldes aastatagusega ehk 1,8 miljardi dollarini. Põhjuseks on nõudluse vähenemine- J.P. Morgani kinnisvaralaenude refinantseerimise taotlused on alates 2013. aasta maikuus tehtud tipust vähenenud 60%. Nõudlus väheneb vaatamata sellele, et laenude väläjastajad on vähendatud nii laenu sissemakset kui ka lõdvendanud laenu taotlemiseks vajalikke tingimusi. 

Kinnisvaralaenude väljastajad on oma tuleviku suhtes negatiivsemaks muutunud. Wells Fargo teatas selle aasta septembris, et intressimäära tõusu tõttu väljastavad nad kolmandas kvartalis 30% vähem kodulaene kui teises kvartalis. Väljastatavate laenude maht langeb 80 miljardi dollari peale teise kvartali 112 miljardi dollari pealt. Tegemist on esimese korraga alates 2011. aastast, kui panga uute kinnisvaralaenude maht jääb alla 100 miljardi dollari.

Nõudluse vähenemine on pannud USA suurimaid laenude väljastajaid kasumlikkuse säilitamise nimel kulusid kärpima. Teises kvartalis iga neljanda kodulaenu finantseerinud Wells Fargo teatas töötajate arvu vähendamisest kinnisvaralaenude üksuses 2 300 inimese võrra. Seda lisaks sellele, et teises kvartalis juba vähendati üksuse töötajate arvu 3 000 inimese võrra. Bank of America teatas samuti hiljuti 2 100 töökoha kaotamisest kinnisvaralaenude üksusest ning 16 kontori sulgemisest. Suuruselt teine kodulaenude väljastaja, J.P. Morgan, on teatanud 15 000 töökoha kaotamisest 2014. aastaks.

Artikkel on informatiivse eesmärgiga ja ei ole mõeldud soovitusena müüa või osta mainitud väärtpabereid.




Kommentaare ei ole

Kommentaari jätmiseks loo konto või logi sisse

Küpsised

Et pakkuda sulle parimat kasutajakogemust, kasutame LHV veebilehel küpsiseid. Valides "Nõustun", annad nõusoleku kõikide küpsiste kasutamiseks. Tutvu küpsiste kasutamise põhimõtetega.

pirukas_icon