Macau kasiinod meelitavad massturgu - Artiklid - Uudised - LHV finantsportaal

Macau kasiinod meelitavad massturgu

Vallo Lees

18.09.2013 08:58

Ligikaudu kümme aastat tagasi hoidis kasiinode pealinna tiitlit enda käes Las Vegas, kuid viimastel aastatel on kindlalt troonil istunud Macau – väike Hiina administratiivne piirkond, mis erineb teistest regioonidest selle poolest, et hasartmängud on seal seaduslikud. Macau kasiinode käive oli eelmisel aastal $38 miljardit, ületades teisele kohale tulnud Las Vegase vastavat näitajat koguni kuus korda.

Hasartmänge on seadus lubanud Macaus korraldada juba 150 aastat, kuid peamiselt on seal opereerinud väiksemad asutused. Tänapäevase hiilguse on peamiselt importinud USA suuremad kasiinod nagu Las Vegas Sands (LVS), MGM (MGM) ja Wynn Resorts (WYNN). Lisaks on uusi hasartmängude korraldajaid ligi meelitanud litsentseerimisprotsessi liberaliseerimine. Kui tavapäraselt kloonivad hiinlased Lääne tooteid/elamusi, siis Macau puhul toimivad samamoodi USA kasiinooperaatorid, kui näiteks Las Vegas Sands ehitas Macausse Venetian kasiino, mis on Las Vegase samanimelise asutuse suurem vend.

Uute ja suurte mängukohtade lisandumine on regiooni hasartmängu tulusid plahvatuslikult kasvatanud. Ajavahemikul 2008-2012 suurenesid piirkonna müügitulud aastas keskmiselt 29%. Õigupoolest on terve tööstusharu fookus viimastel aastatel langenud Aasiale, kui suuremate hasartmänguregioonide seast võib veel leida Singapuri, Austraalia, Lõuna-Korea, Malaisia ja Filipiinid. Kui veel 2010. aastal võttis USA enamuse $160 miljardilise aastakäibega sektorist, siis usutakse et ülejärgmisel aastal on kaalukauss juba Aasia kasuks.

Viimane tuleneb eelkõige Aasia inimeste kasvavate sissetulekute tõttu, mis võib oluliselt muuta ka Macau külastajate struktuuri. Nimelt on Hiina hasartmängu paradiisi kasvu taga olnud peamiselt VIP külastajad – Hiina ärimehed ja Kommunistliku Partei liikmed. Üheks Macau tõmbenumbriks antud seltskonna seas on anonüümsus, sest küsimusi eriti ei küsita, kasiinod organiseerivad ise transpordi ja annavad krediiti. Kuid uue Partei juhatusega on mõjukad inimesed karmima kontrolli alla sattunud ning seetõttu võib Hiinas asuv Macau peagi oma sära jõukamate klientide hulgas kaotada.

Kuid samal ajal kui teised Aasia keskused püüavad VIP kliente endale meelitada, valmistub Macau just vastu võtma madalama panustega mängijaid ehk massturgu. Siinkohal tuleb mängu geograafiline asukoht, sest vastupidiselt teistele mängupõrgutele, saab Macausse Hiinast ka maad mööda, mis tähendab, et keskklassi jaoks on sihtkohta odav reisida. Tõsi tööd on veel palju teha, sest kuigi naaberprovintsist Guangdongist külastajaid leidub, paneb keskmine külastaja oma õnne proovile vähem kui kahepäevase perioodi jooksul. Las Vegase puhul viibitakse linnas keskmiselt nädal aega.

Massturust võib Macau jaoks saada uus kasvuallikas. Kuigi algselt võib jääda mulje, et high-rollerite osakaalu vähenemine mõjub kasiinooperaatorite finantsidele laastavalt, siis tegelikkuses on väiksemate panustega mängijad kasiinodele kasumlikumad. Deutsche Banki analüütikute prognooside kohaselt toovad VIP kliendid käesoleval aastal Macau kasiinodele küll 65% müügituludest, kuid kõigest 35% ärikasumist. Suurema osa kasumitest moodustab massturg. See on seletatav asjaoluga, et VIP klientide meelitamine nõuab nende suurt subsideerimist transpordi, uhkete sviitide ning teiste luksuste näol.

Augustis suurenes massturu poolt genereeritav müügitulu aastases võrdluses 44%, lüües ootusi. Tegu oli tugevaima kuuga alates 2011. aasta detsembrist ning samuti üle käesoleva aasta keskmise kasvu, milleks on 33%. Osaliselt oli efekt tingitud küll osade VIP laudade ümberklassifitseerimisest nii-öelda tavalaudadeks, kuid DB hinnangul andis see kasvule juurde 3-4 protsendipunkti, ilma milleta ületas käibekasv ikkagi ootusi.

Allikas: Deutsche Bank

Macau edule tavamängijate seas aitab kaasa ka uuenenud infrastruktuur ja mõistliku hinnaga hotellitoad. Näiteks on hiljuti Hiina lõunaosas lõpetatud mitu kiirraudtee projekti, tuues Macau ka kaugemate elanike jaoks mõne tunni kaugusele. Lisaks on tõhustatud piirikontrolli, kui näiteks Gongbei piiripunkti läbilaskevõimet suurendati 300 000 inimese pealt 350 000-ni päevas. Antud kohast siseneb regiooni ligikaudu 40% külastajatest.

Viimane areng annab alust arvata ka konkurentsi tihenemisest Macau sees. Nimelt koosneb Macau poolsaarest ja Cotai saarest. Viimases osas asuvad ka madalamate hindadega hotellitoad, mistõttu võib märgata massturu üha suuremat liikumist just saarel asuvatesse kasiinodesse. Antud trendi võitjate seas märgib DB ära City of Dreams ja Sands Cotai Central kasiinod. Allpool on ka toodud kasiinode turuosad massturu segmendis.

Allikas: Deutsche Bank

Üheks suurimaks takistuseks aga massturu meelitamise juures on ilmselt Macau väiksus. Nimelt on regiooni pindala kõigest 30 ruutkilomeetrit. Seetõttu on vaba maad vähe, maa hinnad kõrged ning ka perekondlike lõbustusi on raske leida. Siiski loodetakse, et antud probleemi võib leevendada Hengqin, mis Macauga on ühendatud Lotuse silla kaudu. Hengquin on hõredalt asustatud saar, mis on kolm korda suurem kui Macau. Tegu on küll Guangdongile kuuluva alaga, kuid Hiina võimud on Hengqinile andnud spetsiaalse majandustsooni staatuse, kus kehtivad maksusoodustused ja erinevad subsiidiumid. Seega loodetakse Henqini ehtida odavama toahindadega hotelle ning erinevaid lõbustusparke, mis toetab Macau püüdlusi meelitada massturgu.

Artikkel on informatiivse eesmärgiga ja ei ole mõeldud soovitusena müüa või osta mainitud väärtpabereid.




Kommentaare ei ole

Kommentaari jätmiseks loo konto või logi sisse

Küpsised

Et pakkuda sulle parimat kasutajakogemust, kasutame LHV veebilehel küpsiseid. Valides "Nõustun", annad nõusoleku kõikide küpsiste kasutamiseks. Tutvu küpsiste kasutamise põhimõtetega.

pirukas_icon