Aktsionärid ootavad Microsoftilt rohkem raha - Artiklid - Uudised - LHV finantsportaal

Aktsionärid ootavad Microsoftilt rohkem raha

Kristiina Kirtsi

20.09.2013 08:47

Lisaks sellele, et Microsoft  on endiselt turuliider personaalarvutite operatsioonisüsteemide turul, on maailma suurim tarkvaratootja vaatamata personaalarvutite müügi langusele suutnud järjepidevalt vaba rahavoogu kasvatada. Ettevõttel on bilansis 77 miljardi dollari eest vaba raha ning see suurendab investorite lootust aktsionäridele tagastatava kapitali suurenemise ees.

274 miljardi dollari suuruse turuväärtusega Microsoft on globaalne tehnoloogiaettevõte, mis hiljuti ostis Soome mobiiltelefonide tootja Nokia 5,44 miljardi euro eest. Arvestades seda, et Windowsi operatsioonisüsteemi, Office’i tarkvara ning Xbox mängukonsoolide tootja puhaskasum ulatus eelmisel majandusaastal 22 miljardi dollarini, finantseeriti Nokia mobiiltelefonide üksuse ostu vabadest vahenditest. Kui mobiiltelefonide turul on Microsofti operatsioonisüsteemil vaid 4% turuosa, siis personaalarvutite turgu kontrollib ettevõte 90% ulatuses. Windowsi operatsioonisüsteemi kasutab ülemaailmselt 1,5 miljardit arvutikasutajat.

Nagu allolevalt jooniselt näha, siis suurima osa käibest teenib maailma suurim tarkvaratootja Office’i tarkvara müügiga. Teiseks suurimaks käibeallikaks on saanud serverite üksus, kus enamus müügitulust tuleb serveritega (näiteks pilveplatvormid) seotud teenuste müügist. Kolmandaks suurimaks üksuseks on Windowsi operatsioonisüsteemi üksus, mille müügitulu tuleb peamiselt personaalarvutite tootjatelt. Kaheks väiksemaks üksuses on meelelahutuse ja seadmete ning internetiteenuste üksus, millest esimene koondab enda alla Xboxi, Skype’i ja Windows Phone’iga seotud müügitulu ning teise alla läbi otsingumootori Bing müüdud reklaami müügitulu.

Allikas: Microsoft

Ettevõtte käibe kasvu vedas lõppenud majandusaastal internetiteenuste üksus, mille kasv kiirenes 2 protsendipunkti võrra ehk 12% peale. Samal ajal aga Office’i üksuse käibe kasv aeglustus 3% peale aastataguse 7% pealt, serverite üksuse kasv aeglustus 3 protsendipunti võrra ehk 9% peale, kuid Windowsi üksuse kasv kiirenes 5% peale aastataguse -3% pealt. Windowsi üksust survestab personaalarvutite müügi langus, kuna 65% üksuse müügitulust moodustab tulu personaalarvutite tootjate poolt ostetud tarkvara eest.

Lisaks sellele, et Office’i üksus on ettevõtte suurimaks käibeallikaks, tuleb sealt ligi pool ettevõtte ärikasumist. Ettevõtte suurim üksus teenib sama palju kasumit, kui Windowsi ning serverite üksus kokku. Erinevalt 2008. aastast kasumisse jõudnud meelelahutuse ja seadmete üksusest, on internetiteenuste üksus alates 2005. aastast kahjumit teeninud.

Allikas: Microsoft

Järgmise 12-kuu jooksul uue tegevjuhi saava tarkvaraettevõtte üksuste ärikasumi marginaalid on kõrged- kõrgeima marginaaliga on Office’i üksus (65%), järgneb Windowsi üksus (48%), serverite üksus (40%) ning meelelahutuse ja seadmete üksus (9%).

Samas võib aga tulevikus Microsofti kõige kasumlikumale üksusele saatuslikuks saada ettevõtte senine poliitika- mitte jagada Office’i tarkvara konkurentidest tahvelarvutite tootjatega. Hetkel on konkurentide tahvelarvutites võimalik kasutada Office’i internetiversiooni, mis töötab ainult võrgus olles. Kuigi Microsofti eesmärgiks on tulevikus pakkuda Office'i programme ka teistele operatsioonisüsteemidele. Microsofti enda tahvelarvuti populaarsusega ei hiilga- Surface’i turuosa kiiresti kasvaval globaalsel tahvelarvutite turul on umbes 2%.

Kuigi Microsofti Windows operatsioonisüsteem on turuliider personaalarvutite turul, siis globaalsel mobiilsete seadmete turul domineerib Android (turuosa 23%). 2012. aastal oli Windowsi operatsioonisüsteemi turuosa 2,2 miljardi ühiku suuruselt mobiilsete seadmete turul 15,6%. Turu-uuringute ettevõtte Gartner hinnangul langeb Windowsi turuosa 2013. aastal 14,5% peale. Samal ajal aga kasvab mobiilsete seadmete turg 6% ehk 2,35 miljardi ühikuni.

Microsofti tugevad finantsnäitajad aga viitavad sellele, et vaatamata personaalarvutite müügi langusele, on nõudlus Microsofti toodete ja teenuste järgi tugev. Hiljuti lõppenud 2013. aasta majandusaastal kiirenes ettevõtte käibe kasv 5,6% peale aastataguse 5,4% pealt, ulatudes 77,8 miljardi dollarini.  Ärikasum vähenes majandusaastal 5% ehk 26,7 miljardi dollarini ning ärikasumi marginaal 3,5 protsendipunkti võrra ehk 34,4% peale. Puhaskasum kasvas lõppenud majandusaastal 29% ehk 21,9 miljardi dollarini ning puhaskasumi marginaal paranes 5,1 protsendipunkti võrra ehk 28,1% peale.

Allikas: Microsoft

Viimase aasta jooksul on ettevõtte raha ja raha ekvivalendid rohkem kui kolmekordistunud, ulatudes 2013. aasta majandusaasta lõpus 77 miljardi dollarini. Microsofti võlakoorem kasvas lõppenud majandusaastal 15,6 miljardi dollarini aastataguse 11,9 miljardi pealt. Vaba rahavoog vähenes eelmisel majandusaastal 16% võrreldes aastatagusega, ulatudes 24,6 miljardi dollarini. Viimase kümne aasta jooksul on maailma suurima tarkvaratootja kapitalikulutuste osakaal käibest kõikunud 2-5% vahel. 2013. aastal kapitalikulutused peaaegu kahekordistusid, kasvades 4,2 miljardi dollarini.

Allikas: Bloomberg

Tugev vaba rahavoog võimaldab ettevõttel aktsionäridele kapitali tagastada läbi nii dividendide maksmise kui ka aktsiate tagasiostmise. 2012. aastal tagastas ettevõte aktsionäridele 11,4 miljardit dollarit ning 2013. aastal 12,8 miljardit dollarit. Uuel majandusaastal tõstis ettevõte kvartalis makstavat dividendi 22% ning alustas uut 40 miljardi dollari suurust aktsiate tagasiostuprogrammi. Samas ei teatatud seda, mis ajaperioodi jooksul see programm realiseeritakse. Viimase kolme aasta jooksul on ettevõte dividende suurendanud 15-25% aastas. Aktsia dividendimäär on 3,4% ning dividendide väljamaksekordaja 35%.

Järgmiste toodetena on ettevõttelt novembri lõpus oodata uut Xbox One mängukonsooli. Kinect sensoriga mängukonsooli hinnaks on 499 dollarit. Selle aasta oktoobris on oodata Windows 8.1 versiooni, millega Microsoft loodab korvata aasta aega tagasi välja tulnud operatsioonisüsteemi puudused.

Microsofti aktsia viimase viie aasta graafik:

Allikas: Bloomberg

Artikkel on informatiivse eesmärgiga ja ei ole mõeldud soovitusena müüa või osta mainitud väärtpabereid.




Kommentaare ei ole

Kommentaari jätmiseks loo konto või logi sisse

Küpsised

Et pakkuda sulle parimat kasutajakogemust, kasutame LHV veebilehel küpsiseid. Valides "Nõustun", annad nõusoleku kõikide küpsiste kasutamiseks. Tutvu küpsiste kasutamise põhimõtetega.

pirukas_icon