BlackBerry on telefonitootjate vahelist heitlust kaotamas - Artiklid - Uudised - LHV finantsportaal

BlackBerry on telefonitootjate vahelist heitlust kaotamas

Oscar Rõõm

24.09.2013 09:53

27. septembril ametlikult 2014. fiskaalaasta teise kvartali majandustulemused teatavaks tegev Kanada telefonitootja BlackBerry andis möödunud nädala reedel välja kasumihoiatuse, mille tagajärjel vähenes ettevõtte turuväärtus ühe päeva jooksul ligi viiendiku võrra $4,5 miljardi peale. Esialgsete tulemuste kohaselt ulatus BlackBerry teise kvartali müügitulu $1,6 miljardini, kui analüütikute konsensuseks oli $3,03 miljardit. Puhaskahjumit ootab ettevõte ligi $1 miljardi ulatuses, mis teeb aktsiakahjumi suuruseks 1,81-1,90 dollarit oodatud $0,14 asemel ning lisaks kõigele muule kuulutati välja laiaulatuslik kulukärpe plaan, mis hõlmab endas 4500 töökoha kaotamist 12 700-st.

Kauaoodatud suunamuutus firma langevate müüginumbrite osas jäi BlackBerry puutetundliku lipulaeva Z10 abil tulemata - kui fiskaalaasta esimeses kvartalis müüdi 6,8 miljonit nutitelefoni, siis teises kvartalis vaid pool sellest ehk 3,7 miljonit ühikut. Selle kvartali $1,6 miljardi suurune müügitulu on madalaim tase alates 2007. aastast, mil ettevõtte allakäik esimese iPhone’i turule tulekuga alguse sai.

Z10 mudeli nõrgad müügitulemused põhjustasid ettevõttele varade mahakirjutamise tõttu $930-$960 miljoni suuruse maksueelse summa väärtuses kahju. Varade mahakirjutamisele lisandus käimasolevate kulukärbetega seoses veel $72 miljoni ulatuses restruktureerimisega seotud ühekordseid kulusid. Ent kahjumit oleks BlackBerry teeninud ka ühekordseid kulusid mitte arvestades. Teise kvartali korrigeeritud puhaskahjum jääb vahemikku $250-$265 miljonit ehk 0,47-0,51 dollarit aktsia kohta.

Graafik: BlackBerry finantsid

Allikas: Ettevõtte kvartaliaruanded (*esialgsed tulemused)

Varade mahakirjutamine on saanud BlackBerry äri pidevaks osaks. 2011. aasta detsembris ulatus ühekordsete kulude maksueelne väärtus $485 miljonini, järgmise aasta märtsis $267 miljonini ning juunis $335 miljonini. Seekordse mahakirjutamise näol on tegu rekordiga.

Koos kasumihoiatusega käis firma juhatus välja ka omapoolse päästeplaani, mille ühe osana plaanitakse keskenduda ettevõtetele ning poolprofessionaalsetele tarbijatele. Seoses sellega tahetakse tooteportfelli kahandada kuue telefonimudeli pealt nelja peale, millest kaks oleksid high-end ning ülejäänud kaks algtaseme nutitelefonid. Päästeplaani ja koondamise abiga loodab BlackBerry 2015. fiskaalaasta esimese kvartali lõpuks tegevuskulusid 50% võrra kärpida.

Ent juhatuse poolt välja käidud päästeplaan on muutnud analüütikud skeptiliseks, kuna BlackBerry on kaotamas kandepinda Apple’ile ja Samsungile ka äriklientide seas. Samsung tõi läinud aasta juunis turule ettevõtetele suunatud tootelahenduse SAFE (Samsung for Enterprise), mis hiljem sai turvameetmete parandamiseks uuenduse nimega Knox. Ka Apple integreeris hiljuti välja lastud iOS7 platvormi sisse hulgaliselt ettevõtetele suunatud teenuseid.

BlackBerry jaoks tähendas see seda, et USA Kaitseministeerium ei soostunud ettevõtte pikaajalist ja ainuõiguslikku lepingut uuendama ning kaalus ka Apple’i ja Samsungi toodete kasutusele võtmist (lõpuks siiski leping võideti). Samas otsustas USA immigratsiooni- ja tolliamet iPhone’ide kasuks ning hiljutised kuulujutud turgudel viitavad sellele, et hiigellepingud FBI ja USA mereväega võidab Samsung.

Sarnaselt nii mõnelegi teisele telefonitootjale, on BlackBerry sattunud kitsikusse, millest kerget väljapääsu pole. Üha enam samastatakse firmat Motorologa, mille Google mõni aeg tagasi ära ostis ning ka BlackBerry ühe päästerõngana nähakse firma ülevõtmist. Vahepeal spekuleeriti isegi Microsofti ja BlackBerry võimaliku ühinemise teemal, kuid kui sai selgeks, et Microsoft ihaldab Nokiat, hakati Kanada telefonitootja potentsiaalseteks ostjateks pakkuma Aasia ettevõtteid, sealhulgas Huawei, Lenovo ja Xiaomi. Esmaspäeval aga teatas BlackBerry suurim aktsionär Fairfax Financial Holdings, et sooviks telefonide tootja ülejäänud 90% osaluse omandada 4,7 miljardi dollari eest, mis teeb aktsia kohta üheksa dollarit.

Aga tehing pole kaugeltki veel lõplik, sest esiteks ei ole teada, kes aitavad seda finantseerida ning eellepingu kohaselt hakatakse järgneva kuue kuu jooksul alles ettevõtte majanduslikku seisu põhjalikumalt uurima, mille jooksul ei ole välistatud ka alternatiivsed ülevõtmispakkumised, kui neid peaks tulema.

Börsilt lahkumine viiks BlackBerry avaliku tähelepanu alt ära ning võimaldaks firma konkurentsivõime taastamisega tegeleda ilma investorite, spekulantide ja meedia surveta. Viimased on pikka aega olnud firma tuleviku pärast mures ning teise kvartali esialgsed majandustulemused näitasid, et selleks on põhjust. Ka analüütikud jäävad firma ümberpööramise suhtes skeptiliseks, kui 44 analüüsimajast kattis 23. septembri seisuga aktsiat vaid kuus ostusoovitusega, 19 hoia ja sama palju ka müügisoovitusega. Nende kõigi keskmine 12 kuu hinnasiht oli 8,7 dollarit, mis jääb üsna lähedale Fairfaxi pakutavale hinnale.

Graafik: BlackBerry aktsia 5 aasta hinnagraafik

Allikas: Bloomberg

Artikkel on informatiivse eesmärgiga ja ei ole mõeldud soovitusena müüa või osta mainitud väärtpabereid.




Kommentaare ei ole

Kommentaari jätmiseks loo konto või logi sisse

Küpsised

Et pakkuda sulle parimat kasutajakogemust, kasutame LHV veebilehel küpsiseid. Valides "Nõustun", annad nõusoleku kõikide küpsiste kasutamiseks. Tutvu küpsiste kasutamise põhimõtetega.

pirukas_icon