Huvi uue iPhone’i vastu kõrge, „vana“ 5c mudel jäi riiulitele - Artiklid - Uudised - LHV finantsportaal

Huvi uue iPhone’i vastu kõrge, „vana“ 5c mudel jäi riiulitele

Vallo Lees

25.09.2013 08:51

Kuigi kõrvaltvaataja võib küsida, kas inimesed uutest iPhone’ide vaimustusest juba üle ei saa, näib vastus olevat ei. Möödunud reedel paisati 11 riigis turule uued iPhone 5s ja 5c mudelid ning esialgsed andmed näitavad ja rekordpikad järjekorrad kinnitavad Apple’i (AAPL) jaoks senini kõige edukamat toote lansseerimist.

Väidetavalt müüdi uusi telefone avanädalavahetusel kokku 9 miljonit tükki, mis on oluliselt rohkem kui 5 miljonit iPhone 5 mudelit aasta tagasi ning ületades mäekõrguselt analüütikute ootusi. Kuigi müügiedu võrreldes eelmise mudeliga oli ülisuur, tuleks ära mainida paar tõsiasja, mille pärast antud numbrid pole üks-ühele võrreldavad. Esiteks müüdi uusi iPhone seekord 11 riigis vs 9 aasta tagasi. Üks nendest lisandunud riikidest oli Hiina, mis teatavasti on maailma suurim mobiiliturg, mistõttu sealne müük lisab üleüldisele numbrile tublisti juurde. Sanford C. Bernsteini analüütiku Toni Sacconaghi sõnul müüdi iPhone 5’te Hiina eelmise aasta avanädalavahetusel kaks miljonit ühikut ning arvatavasti oli ka käesoleval aastal tegu sarnase suurusjärguga.

Lisaks oli seekord müügil kaks telefoni. Kuid nagu arvata võib, siis avanädalavahetuse ostjate seas on enamus tulihingelised Apple’i fännid, kellel suure tõenäosusega on juba taskus eelmise põlvkonna telefonimudel. Seetõttu jäi huvi ka Apple’i odavama mudeli, 5c järele väga leigeks. Mitmed sabasseisjad kirjeldasid antud mudelit kui eelmist telefoni, millele on värviline plastikümbrus peale tõmmatud ning ei avaldanud mingit soovi antud mudelit soetada. Näis, et kõige populaarsem nende silmis oli 5s kullakarva versioon, mis paljude pettumuseks ka koheselt lettidelt kadus. Üleüldiselt ületas nõudlus 5s järgi pakkumist.

Cantor Fitzgerald poolt läbiviidud küsitlus New Yorki klientide seas näitas, et 88% ostjatest kavatses soetada just kallima 5s mudeli ning turu-uuringute firma Localytics ütles, et telefonide aktiveerimiste  järgi võiks arvata, et iPhone 5S mudelit müüdi 3,5 korda rohkem kui 5c mudelit (vt. allolev joonis). Samas Apple’i enda andmed näitavad, et ka 5c müük oli väga edukas. Siinkohal tuleb aga arvestada, et müüdud ühikutes kajastuvad ka telefonid erinevate edasimüüjate juures, hoolimata sellest, kas need leidsid nädalavahetusel reaalse omaniku või mitte. Piper Jaffray analüütik Gene Munster ütles, et tema hinnangul jäi jaemüüjate riiulitele seisma 3-4 miljonit iPhone 5c mudelit ning kokku müüdi lõpptarbijatele mõlemat mudelit 5,5 miljonit tükki.

Allikas: Loyalytics

Kuigi eelmise aasta numbrid pole käesoleva aastaga otseselt võrreldavad, võib siiski eelmise nädalavahetuse müüki kõrvutada ootustega. Nii näiteks prognoositi uute telefonide müügiks 6-8 miljonit ühikut, mida suudeti üsna hõlpsalt edestada. Kuna eriti menukas oli just kõrgema marginaaliga 5s mudel, siis teatas Apple et nende müügitulud ja brutokasumi marginaal jäävad juulis väljakäidud $34-$37 miljardi ja 36%-37% vahemike ülemisse äärde. Ka uus operatsioonisüsteem iOS 7 on osutunud populaarseks, kui tasuta uuenduse on alla laadinud üle 200 miljoni kasutaja.

See aga tekitab küsimusi 5c mudeli positsioneerimise kohta? Kellele see üldse mõeldud on ning miks see üldse loodi? Ilmselgelt ei tähistanud "c" täht mudeli nimes "cheap" (odav), sest $550 maksev telefon seda kindlasti pole. See tõi kaasa turuosaliste nördimuse, mis väljendus ka aktsia hinnas, sest loodeti odavat telefoni, mis konkureeriks madalama hinnaklassi Android mudelitega väljaspool USAd, kus mobiilioperaatorid telefone niivõrd suures osas ei subsideeri. Kuid Apple teeb asju ikka omamoodi ning Jobsi-aegne Wall Streeti arvamuse ignoreerimine näib selles osas endiselt kehtivat.

Mõned tehnoloogiakriitikud on läinud isegi nii kaugele, et viidanud 5c mudelile kui ettevõtte tarkvara ja riistvara disaineri John Ive’i isiklikule unistusele disainida uus iPhone 5, mis visuaalselt läheks hästi kokku uue operatsioonisüsteemiga. Nimelt on iOS 7 esimene Ive’i poolt disainitud Apple’i operatsioonisüsteem ning arvatakse, et kuna iPhone 5 loomise ajal ta tarkvara kujunduses kaasa ei saanud rääkida, siis soovis ta lihtsalt vana telefoni uue operatsioonisüsteemi jaoks sobilikumaks muuta.

Sisuliselt jätkab aga Apple oma vana taktikat, tutvustades uut telefoni ja langetades seega vana hinda. Sellest annab ka märku iPhone 5 müügilt eemaldamine. Seega on iPhone 5c tegelikult iPhone 5 plastikümbrisega (nagu ka mitmed kliendid ülal mainisid), millele on tehtud mõningaid täiustusi (parem LTE tugi, suurem aku). Pigem arvatakse, et mäng käib tarbija psühholoogial, sest ostes nüüd odavama iPhone’i variandi, ei tähendab see vana iPhone’i ostmist, vaid ikkagi uue mudeli soetamist. Samuti arvatakse, et enamike tarbijate jaoks ei ole tähtis, missugused kiibid telefonis on, vaid ostetakse siiski elamust. Seega, vähemalt hinna poolest pole tegu Androidi tapjaga. Samas ei tasu investoritel veel seetõttu püssi nurka visata, sest nagu ka Apple kinnitas, siis huvi ettevõtte uute toodete järgi on endiselt kõrge ning just 5s mudeli müügiedu lubab oodata kõrgemaid marginaale.

Artikkel on informatiivse eesmärgiga ja ei ole mõeldud soovitusena müüa või osta mainitud väärtpabereid.




Kommentaare ei ole

Kommentaari jätmiseks loo konto või logi sisse

Küpsised

Et pakkuda sulle parimat kasutajakogemust, kasutame LHV veebilehel küpsiseid. Valides "Nõustun", annad nõusoleku kõikide küpsiste kasutamiseks. Tutvu küpsiste kasutamise põhimõtetega.

pirukas_icon