Subsiidiumite vähenemine pärsib päikeseenergia sektori kasvu - Artiklid - Uudised - LHV finantsportaal

Subsiidiumite vähenemine pärsib päikeseenergia sektori kasvu

Kristiina Kirtsi

27.09.2013 08:57

Kuigi päikeseenergia sektor on senimaani aasta-aastalt kasvanud ja kasv peaks ka tulevikus jätkuma, sõltub kasv tugevalt valitsuse toetustest. Tugeva konkurentsiga sektoris võitlevad päikesepaneelide tootjad finantsvahendite nappuse, paneelide hinna languse ning nõudlust ületava tootmisega.

Päikeseenergia on suuruselt kolmas taastuvenergia liik hüdro- ning tuuleenergia järel ning seda peetakse kõige suurema tulevikupotentsiaaliga taastuvenergiaks. Päikeseenergial on hetkel veel marginaalne osakaal kogu energiaturust (vaid 0,6%). Päikeseenergia konkurentsivõime kasvu toetab päikesepaneelide tehnoloogia paranemine, paneelide tasuvusaja lühenemine ning konkureerivate energiaallikatega toodetava energia kallinemine.

Vaatamata sellele, et päikesepaneelidega energia tootmise kulu ületab hetkel traditsioonilisel viisil toodetava energia kulu, on päikesepaneelide kasutuselevõtt viimasel ajal märkimisväärselt kasvanud. Kui 2009. aastal ulatus kumulatiivselt globaalselt paigaldatud päikesepaneelide võimsus 24 gigavatini, siis 2012. aastal kasvas see esmakordselt üle 100 gigavati (vt. allolevat joonist). 2017. aastaks kasvab globaalne päikeseenergia turg Euroopa Päikesepaneelide Liidu prognooside kohaselt kumulatiivselt 288-423 gigavati peale.

Allikas: Euroopa Päikeseenergia Liit

Kuigi suurem osa päikesepaneelidest toodetakse Hiinas, lähevad need energia tootmiseks kasutusse valdavalt Euroopas. Euroopa moodustas 2012. aastal umbes 70% globaalsest päikesepaneelide turust. Regioonide lõikes on Euroopa järel kaheks suurimaks turuks veel Aasia (osakaal 20%) ning Ameerika (osakaal 9%). Päikesepaneelide paigaldamise kasvu vedas eelmisel aastal Saksamaa (paigaldati 7,6 gigavatti paneele), järgnesid kahanevas järjekorras Hiina, Itaalia, USA ning Jaapan.

Nagu allolevalt jooniselt näha on üksikute riikide lõikes suurimaks päikesepaneelide turuks Saksamaa (osakaal 31%), järgneb Itaalia (16%), Hiina (8%), USA (7%) ning Jaapan (7%). Need viis riiki moodustavad kaks kolmandikku kogu päikesepaneelide turust. Euroopas toodetakse vaid 13% globaalselt paigaldatavate paneelide mahust. Suurimaks päikesepaneelide tootjaks on Hiina, kus toodetakse 70% ülemaailmselt paigaldatavast paneelidest.

Allikas: Euroopa Päikeseenergia Liit

Ent võrreldes aastatagusega vähenes eelmisel aastal Euroopas uute päikesepaneelide installeerimine esmakordselt viimase kümne aasta jooksul. Samuti vähenes Euroopa domineeriv osakaal päikesepaneelide turul. Selle põhjuseks on nii kasvu aeglustumine pärast viimase paari aasta kiiret kasvu kui ka valitsuste toetuste vähenemine. Euroopa Päikeseenergia Liidu hinnangul langeb Euroopa osa päikesepaneelide turul tulevikus alla 50%.

Järgnevatel aastatel on Euroopa Päikeseenergia Liidu andmetel kõige suurem uute paneelide paigaldamise kasvu potentsiaal hoopis teistel riikidel- nendeks on Hiina, USA, Jaapan ning India. 2017. aastaks peaks nõudlus Hiinas kahekordistuma ning riigi osakaal kogu turust kasvama 16% peale. Samal ajal ei pruugi veel teistest regioonidest tulev nõudluse kasv kompenseerida kasvu aeglustumist Euroopas.

Päikesepaneelide tootjate äritegevus aga nii muretu ei ole. Hiinas, kus toodetakse enamus ülemaailmselt paigaldatavatest paneelidest, on turul väga tugev konkurents ning tootjaid survestab nõudlust ületav tootmine. Üldiselt muudab aga päikesepaneelide tootjate tegevust raskemaks ka globaalse majanduse nõrkus ning valitsuste toetuste vähenemine Euroopas. Sektori kasvu toetavaid poliitilisi otsuseid on aga pea võimatu ette ennustada. Paneelide tootmist soodustab teisalt aga peamise tooraine, polükristallräni, odavnemine- 2008. aasta tipust on tooraine odavnenud umbes 20-korda.

Hiina päikesepaneelide tootjad eristab konkurentidest see, et väidetavalt saavad nad riigilt toetust, mis võimaldab neil müüa paneele alla omahinna. Kuna Hiinas toodetud paneelid lähevad üle 80% ulatuses müügiks Euroopas, siis on Euroopa Liit nende konkurentsieelise kaotamise eesmärgil mõelnud tollimaksu kehtestamisele. Erinevalt USAst, kus juba maksustatakse Hiinast sisse toodud päikesepaneele, loobus Euroopa Liit esialgu maksu kehtestamisest (selle asemel seati 2015. aasta lõpuni Hiinast imporditud päikesepaneelidele minimaalne müügi hind ning müügi mahu piirang).

Vaatamata sellele, et Hiina päikesepaneelide tootjaid survestab tootmisvõimsuse kasvatamise eesmärgil tekkinud suur võlakoormus, on paneelitoojate hiljutised müügiprognooside tõstmised ning kasumlikkuse paranemine (tulenevalt müügi kasvust kõrgemate marginaalidega turgudele) sektori aktsiaid ülespoole vedanud. Bloombergi poolt koostatav globaalne päikesepaneelide sektori indeks tegi tipu 2007. aasta lõpus 3 700 punkti peal ning põhja 2012. aasta novembris. Alates põhjast kuni praeguseni on aga indeks rallinud 79%, kuigi praegune 655 punkti tase jääb märkimisväärselt alla indeksi kõigi aegade tipule.

Allikas: Bloomberg

Artikkel on informatiivse eesmärgiga ja ei ole mõeldud soovitusena müüa või osta mainitud väärtpabereid.




Kommentaare ei ole

Kommentaari jätmiseks loo konto või logi sisse

Küpsised

Et pakkuda sulle parimat kasutajakogemust, kasutame LHV veebilehel küpsiseid. Valides "Nõustun", annad nõusoleku kõikide küpsiste kasutamiseks. Tutvu küpsiste kasutamise põhimõtetega.

pirukas_icon