Mida teha kuldmunadega, kui hani on läinud? - Artiklid - Uudised - LHV finantsportaal

Mida teha kuldmunadega, kui hani on läinud?

Erko Rebane

04.10.2013 12:33

Kasumlikust varast lahtiütlemine võib olla kurb aga paratamatu samm, olgu põhjuseks omaniku vanus, tervis, muutunud huvid või hoopis ettevõtte jaoks suurema potentsiaali avamine, mida suudaksid pakkuda vaid uued investorid. Kuldmunasid kinkinud hane müümine ei tähenda, et järele jäänud vara väärtus ei võiks pangakontol edasi kasvada.

Kindla sissetuleku suurimaks võluks on see, et ta aitab katta igapäevaseid kulusid, finantseerida suuremaid või erakorralisi väljaminekuid, pehmendades olemasolevate finantsvahendite vähenemist.

Aga kui kraan ühel hetkel päris kinni keeratakse, jäävad alles vaid väljaminekud ja inflatsiooni negatiivne mõju. Kaupade ja teenuste 2% hinnatõus ei pruugi aasta jooksul suurt jälge jätta aga kui ajaperiood venitada 15a peale, on sellise inflatsiooni juures maagiliselt kadunud ligi neljandik kontol vedeleva raha ostujõust.

Isegi kui ettevõtja on aktiivsest äritegevusest taandunud, peaks jätkuvalt huvi pakkuma võimalus, kuidas alles jäänud raha eluiga pikendada. Vahendeid selleks on erinevaid ning nende valik tuleneb ennekõike riskide talumise astmest.

Deposiit on üks turvalisemaid ja lihtsamaid viise oma kapital kasvama panna aga paraku ei pruugi madala intressikeskkonna tõttu sellest isegi inflatsiooni löömiseks piisata. Muud varaklassid eesotsas võlakirjade, aktsiate ja kinnisvaraga ahvatlevad kõrgemate potentsiaalsete tootlustega aga seejuures on ka vara väärtuse vähenemise risk olemas.

Riski võtmine ei pruugi olla halb, ent paigas peab olema strateegiline sõjaplaan, mida, millal ja kui kauaks ostetakse, et erinevad varaklassid ja sektorid aitaksid aktsepteeritava riskitaseme juures kogu portfellil parimat võimalikku tootlust saavutada.

Kindlasti nõuab investeerimine teatavat ajakulu ja eelnevat enese harimist, kuid kui nädalasse jagub piisavalt palju vabu hetki, võib sellest saada põnev hobi. Kasuks tulevad ka ettevõtlusest pärinevad sektoripõhised teadmised ning nägemus, avades börsil aknaid, millest ei pruugi isegi analüütikutel või portfellihalduritel aimu olla.

Seda, mida ettevõtte müügist saadud varadega peale hakata, käsitletakse ühe etapina Äripäeva tasulisel seminaril „Kolm sammu ettevõtte edukaks müügiks“ 11.oktoobril Sokos Hotel Viru konverentsikeskuses. Seminari programmiga on võimalik lähemalt tutvuda siin.




Kommentaare ei ole

Kommentaari jätmiseks loo konto või logi sisse

Küpsised

Et pakkuda sulle parimat kasutajakogemust, kasutame LHV veebilehel küpsiseid. Valides "Nõustun", annad nõusoleku kõikide küpsiste kasutamiseks. Tutvu küpsiste kasutamise põhimõtetega.

pirukas_icon