Investeeringud taastuvenergiasse on kokku kuivamas - Artiklid - Uudised - LHV finantsportaal

Investeeringud taastuvenergiasse on kokku kuivamas

Oscar Rõõm

21.10.2013 11:11

Dreamstime

Möödunud nädalal Bloomberg New Energy Finance (BNEF) poolt avaldatud raporti kohaselt vähenesid globaalsed investeeringud puhta energia sektorisse äsjalõppenud kolmandas kvartalis teise kvartaliga võrreldes 14% ning aasta baasil 20% võrra $45,9 miljardi peale. Nõrkade tulemuste põhjal prognoosib BNEF, et täisaasta investeeringute maht eelmainitud sektorisse jääb alla läinud aasta 281 miljardile dollarile, mis tähendaks teist järjestikust langusaastat ja annaks selge ohumärgi sellest, et positiivne momentum puhta energia sektoris võib olla hääbumas.

Graafik: Globaalne investeeringute maht taastuvenergiasse (mld $)

Allikas: BNEF

Kolmanda kvartali investeeringud puhtasse energiasse vähenesid mulluse tasemega võrreldes nii Ühendriikides (2012. aasta III kvartali $7,8 miljardi pealt $5,5 miljardi peale), Euroopas (2012. aasta III kvartali $16,8 miljardi pealt $10 miljardi peale) kui üllatuslikult ka Hiinas. Euroopas pärssis investeeringute kasvu puhtasse energiasse peamiselt subsiidiumite vähenemine (nt Saksamaal ja Hispaanias) ning USAs madalad maagaasi hinnad, mida põhjustab sealne energiabuum, kuid kõige murettekitavamad numbrid tulid Hiinast, kus III kvartalis tehtud investeeringute maht taastuvenergiasse aastaga $16,3 miljardi pealt $13 miljardi peale kahanes.

BNEFi hinnangul investeeris Hiina möödunud aastal taastuvenergia projektidesse rekordilised $68 miljardit ning hoiab Ühendriikide ees juhtpositsiooni nii päikese- kui tuuleenergia tootmises. Alates 2008. aastast saati on Hiina olnud maailma suurim investeerija puhtasse energiasse ning plaanide kohaselt ei anta seda tiitlit nii pea käest ära. Hiina valitsusel on ambitsioonikas plaan tõsta riigi taastuvenergia tootmismaht 2020. aastaks 700 000 megavatini ehk ligi 15 protsendini riigi elektrienergia kogutarbimisest, millest 200 000 megavati suuruse osa moodustaks tuuleenergia ning 50 000 megavatise osa päikeseenergia. Tulemusena loodab valitsus vähendada süsinikuheite määra 2005. aasta näitude pealt 2015. aastaks 17% võrra ja 2020. aastaks 40%-45% võrra.

Eelpool väljatoodud plaani raames teatas Hiina valitsus käesoleva aasta jaanuaris, et installeerivad ainuüksi sel aastal 49 000 megavati väärtuses päikese-, tuule- ning hüdroelektri tootmise võimalusi  – säärane kogus puhast energiat ületab näiteks Türgi taastuvenergia absoluutset tootmisvõimsust, ent ei pruugi olla valitsuse eesmärkide saavutamiseks piisav. Hiina riikliku arengu- ja reformikomisjoni (NDRC) arvutuste kohaselt vajab riigi energiasektor soovitud tulemusteni jõudmiseks 2015. aastani iga aasta $275-$305 miljardi väärtuses investeeringuid ja sealt edasi 2020. aastani iga-aastaselt veel $353-$385 miljardi eest investeeringuid.

Suur osa nendest summadest, vastavalt $193 miljardit 2015. aastal ja $273 miljardit 2020. aastal, kulub energiatõhususe parandamisele ja süsinikuheite määrade vähendamisele, kuid ülejäänud osa investeeringutest rahastaks taastuvenergiasektori kasvu. See tähendab, et Hiina valitsuse iga-aastased investeeringud puhtasse energiasse peaksid 2020. aastani jääma vahemikku $80-$112 miljardit, kuid praegused näitajad selleni ei küündi (käesoleva aasta esimese 9 kuu jooksul tehtud investeeringute maht ulatub $35,5 miljardini).

Graafik: Investeeringute maht taastuvenergiasse Hiinas (mld $)

Allikas: BNEF

Kuigi lõppenud kolmanda kvartali jooksul globaalselt $45,9 miljardi eest tehtud investeeringute maht puhtasse energiasse ületab kogu 2004. aastal tehtud investeeringute väärtust, valmistab momentumi kadumine investoritele muret. Väikest leevendust nähakse asjaolus, et aasta jooksul globaalselt installeeritavate päikesepaneelide tootmisvõimsus ulatub prognoositult rekordilise 36,7 gigavatini, ent kuna selleks kasutatav tehnoloogia on märkimisväärselt odavnenud, on koguinvesteering päikeseenergiasse ikkagi vähenemas.

Kahanevatest investeeringutest hoolimata on aga just taastuvenergiaga seotud börsifirmad olnud mitmel pool maailmas viimasel ajal suurteks staarideks, kuna oma majanduslikku väljavaadet on suudetud parandada tänu kasvanud efektiivsusele. Näiteks WilderHill New Energy Global Innovation Index (NEX), mis mõõdab 96 börsil kaubeldava puhta energiaga tegeleva ettevõtte hinnaliikumisi, on tõusnud aasta algusest ligi 47% võrra ning 2012. aasta põhjadest 74%.

Graafik: NEX indeksi 5 aasta liikumine

Allikas: Yahoo!

Artikkel on informatiivse eesmärgiga ja ei ole mõeldud soovitusena müüa või osta mainitud väärtpabereid.




Kommentaare ei ole

Kommentaari jätmiseks loo konto või logi sisse

Küpsised

Et pakkuda sulle parimat kasutajakogemust, kasutame LHV veebilehel küpsiseid. Valides "Nõustun", annad nõusoleku kõikide küpsiste kasutamiseks. Tutvu küpsiste kasutamise põhimõtetega.

pirukas_icon