Viiendik pankade kasumitest tuli reservide arvelt - Artiklid - Uudised - LHV finantsportaal

Viiendik pankade kasumitest tuli reservide arvelt

Vallo Lees

30.10.2013 08:49

Shutterstock

Aasta aega tagasi heitsime pilgu sellele, kuidas USA suuremad pangad vabastasid halbade laenude katteks mõeldud reservide alt raha, suurendades niimoodi raporteeritavat kasumit. Juba toona olid analüütikud ja järelvalveorganid mures, et tegu on jätkusuutmatu praktikaga ning arvasid, et kaua see kesta ei saa. Paraku peab tõdema, et võrreldes eelmise aasta sama ajaga on suuremate pankade kasum reservide vabanemisest kolmandiku võrra suurem kui eelmisel aastal.

Suuremad USA pangad, J.P. Morgan (JPM), Bank of America (BAC), Wells Fargo (WFC) ja Citigroup (C), suutsid kolmandas kvartalis enamjaolt analüütikute ootusi ületada ja aktsiapõhist kasumit kasvatada, hoolimata sellest, kolmel nendest pankadest tuli leppida müügitulude langusega. Müügitulude vähenemise taga on eelkõige hüpoteeklaenude käibe kukkumine seoses pikaajaliste intressimäärade tõusuga kolmandas kvartalis. Eelkõige tuleneb see refinantseerimisäri kokku kuivamisest, sest pangad pole laenustandardeid oluliselt leebemaks muutnud, mistõttu pole ka märkimisväärset uute laenude kasvu.

Endiselt kõrgemad laenustandardid on aga pankade laenuportfellide kvaliteedi jaoks tervitatav nähtus. Nii näiteks mainis Wells Fargo finantsjuht 2008. aastal pikendatud hüpoteeklaenude kohta, et pank pole viimaste pealt sisuliselt mingit kahjumit saanud. Kuna pankade krediidi kvaliteet ning üleüldine majanduslik keskkond on näitamas positiivset trendi, vähendavadki pangad halbadeks päevadeks kõrvale pandud reserve, mis raamatupidamisreeglite kohaselt liiguvad kasumi numbrisse.

Niimoodi vabastasid eelpoolmainitud neli panka kolmandas kvartalis reservide alt $4,9 miljardit, mis andis taaskord korraliku tõuke ettevõtete kasumitele. Kõik pangad peale Citigroupi (Citigroup oli ka ainus, kelle kasum sendiga analüütikute ootustele alla jäi) näitasid märkimisväärset reservide vabastamise suurenemist võrreldes teise kvartaliga. Kokkuvõttes, kui jätta kõrvale ühekordsed tulud, moodustasid kasumid reservide vabastamisest 18% antud pankade raporteeritud kasumitest, mis on viimase aasta kõrgeim näitaja.

Allikas: Ettevõtete finantsaruanded

Reservide vabastamise puhul on kaks erinevat vaatenurka. Positiivsema perspektiivi kohaselt võib järeldada, et paljuvajatud bilansside korrastamine on toimunud – tarbijate finantsolukord on parem, laenude kvaliteet on kõrgem. Näiteks Goldman Sachsi analüütikud ootavad reservide vabanemist veel mõnda aega just tänu sellele, et viimasel ajal on antud laenu ainult karmimatele standarditele vastavatele klientidele. Lisaks on tegu reaalse rahaga (mitte näiteks immateriaalsete varade ümberhindlusega), mis võimaldab reservide alt vabanedes lisandväärtust luua. Samuti tuleb kasumite suurenemise puhul ka jälgida mündi teist külge ehk kunagi kajastusid needsamad summad kahjumina.

Teisalt leiavad pessimistid, et praegu toimuv kasumite suurendamine reservide arvelt varjab tegelikku USA pangandussektori nõrkust. Nad märgivad, et pankadel on püssirohtu veel ühe-kahe kvartali jagu säärasel moel kasuminumbrit tõsta. Samuti pole oodata ka mingit muud allikat, mis tekkiva augu täidaks, sest laenukasv on olnud liiga väike.

Nagu ka eelmisel aastal, on pankade sellise tegevuse pärast endiselt mures ka regulaatorid. USA pangakontrolör Thomas Curry väljendas juba eelmisel aastal muret, et pangad on liiga optimistlikud laenuportfellide kvaliteedi üle ja vähendavad seega reserve liialt kiiresti. Viimase 12 kuu jooksul pole Curry seisukoht muutunud ning tema sõnul on finantssektori ettevõtete reservide vabastamises näha juba harjumust, mille abil kasumeid suuremana näidata.

Curry sõnul on oht, et kui majanduskasv on väike, nagu praegu, siis võivad pangad kasumi maksimeerimise eesmärgil võtta suuremaid riske ja seega on hetkel eriti tähtis, et pangad oleksid võimalike kahjumite vastu kaitstud. Eelmise aasta septembris juhtis Curry reservide vabastamise probleemile üsna häälekalt tähelepanu ning näis, et see isegi mõjub, kuid tegelikult oli efekt ainult ajutine. Endiselt on töös ka uued raamatupidamisreeglid, mis sunniksid pankasid reservide mahu määramisel arvestama ka tulevikus tekkivate võimalike laenukahjumitega, kuid reeglite muutmine on üsna pikk protsess.

Artikkel on informatiivse eesmärgiga ja ei ole mõeldud soovitusena müüa või osta mainitud väärtpabereid.




Kommentaare ei ole

Kommentaari jätmiseks loo konto või logi sisse

Küpsised

Et pakkuda sulle parimat kasutajakogemust, kasutame LHV veebilehel küpsiseid. Valides "Nõustun", annad nõusoleku kõikide küpsiste kasutamiseks. Tutvu küpsiste kasutamise põhimõtetega.

pirukas_icon