Eksport veab Hispaania majandust langusest välja - Artiklid - Uudised - LHV finantsportaal

Eksport veab Hispaania majandust langusest välja

Kristiina Kirtsi

01.11.2013 08:40

Shutterstock

Pärast üheksat järjestikust languskvartalit jõudis Hispaania 2013. aasta kolmandas kvartalis tagasi majanduskasvu. Kuigi Euroala suuruselt neljandat majandust survestab endiselt nõrk sisetarbimine, on konkurentsivõime paranemise tõttu riigi päästjaks saanud hoopis eksport.

Pärast üheksat languskvartalit pöördus Hispaania majandus 2013. aasta kolmandas kvartalis 0,1% suurusesse kasvu võrreldes eelmise kvartaliga ning seda tänu ekspordile. Kolmanda kvartali majanduskasvust moodustas ekspordi kasv 0,4 protsendipunkti samal ajal kui sisetarbimine mõjutas majanduskasvu negatiivselt 0,3 protsendipunktiga. Kuigi riigi siseturg on endiselt nõrk (jaemüük vähenes selle aasta augustis 38. järjestikust kuud), kasvas eksport aasta esimese kaheksa kuu jooksul 6,6% ehk rekordilise 155,8 miljardi euroni.

Ent aasta baasil oli Hispaania majandus kolmandas kvartalis endiselt languses (SKT vähenes 1,2% võrreldes aastatagusega). Vaatamata sellele näeb Hispaania valitsus hetkel pöördepunkti ning prognoosib 2014. aastal majanduse 0,7% suurusesse kasvu pöördumist 2013. aasta -1,3% pealt.

Hispaania suurimaks ekspordipartneriks on Euroopa Liit, kuhu eksporditakse 63% kaupadest ja teenustest. Eraldi riikide lõikes on suurimaks ekspordipartneriks Prantsusmaa (16% ekspordist), Saksamaa (10%), Portugal (7%), Itaalia (7%) ning Suurbritannia (7%). Hispaania kaubandus jõudis 2012. aastal peamiste kaubanduspartneritega ülejääki ning kaubanduse defitsiit Saksamaaga vähenes ligi 60%. Väljaspool Euroopat on riigi teenuste ja kaupade suurimaks sihtriigiks USA (moodustab 3% ekspordist).

Kaupade lõikes on Hispaania suurimateks ekspordiartikliteks seadmed (20% ekspordist), toiduained (15%), kemikaalid (14%), sõidukid (14%) ning pooltöödeldud kaubad (12%). Kaubagruppide lõikes veavad kasvu raudteeseadmed, mootorid, masinad, liha, joogid, orgaanilised kemikaalid ning väetised.

Vaatamata globaalse majanduse nõrkusele ja arenevate riikide konkurentsivõime kasvule on Hispaania säilitanud oma 1,6% turuosa globaalsel kaupade eksporditurul. Samal ajal kui suurimate eksportijate nagu Saksamaa, USA, Jaapani, Prantsusmaa ning Suurbritannia osakaal on vähenenud. Globaalsel teenuste ekspordi turul on Hispaania samuti oma 3,2% turuosa säilitanud ning seda tänu nii turismi (moodustab teenuste ekspordist 40%) kui ka muude teenuste (IT) kasvule.      

Võrreldes 2008. aastaga, kui globaalse finantskriisi ja kinnisvaraturu mulli lõhkemise tõttu Hispaania majanduslangusesse vajus, on riigi SKT vähenenud umbes 5%. Võrdluseks, eksport on samal ajal kasvanud 17%. See on kaasa toonud selle, et ekspordi osakaal SKTst on kasvanud üle 30% ehk umbes 10 protsendipunkti võrreldes 2008. aastaga (vt. allolevat joonist).

Allikas: Hispaania keskpank

Hispaania on viimasel ajal suurendanud märkimisväärselt oma majanduse avatust, mis ületab juba Euroopa Liidu keskmist. Kuigi ekspordi osakaal SKTst on endiselt madalam kui Saksamaal, ületab see Prantsusmaad, Itaaliat ning on üle 20% kõrgem kui Euroopa Liidu keskmine.

Prognooside kohaselt peaks Hispaania ekspordi kasv sellel aastal olema kiireim Euroopa Liidus, ulatudes 7-8% peale. Kolme kiireima ekspordi kasvuga riigi hulka kuulub peale Hispaania veel Eesti (kasvuprognoos jääb napilt Hispaaniale alla) ning Portugal (kasv veidi alla 6%).

Euroala suuruselt neljanda majandusega riig ekspordi kasvu üheks põhjuseks on uute eksporditurgude kasv. 2012. aastal kasvas kaupade ja teenuste väljavedu Aafrikasse 31%, Ladina-Ameerikasse 15%, Aasiasse 12% ning Põhja-Ameerikasse 14%. Üksikriikide lõikes kasvas eksport kõige rohkem Alžeeriasse (+40%), Marokosse (+29%), Tšiilisse (+24%) ning USAsse (+14%). Võrdluseks, Euroopa Liitu vähenes eksport samal ajal 1,3% ning regiooni osakaal ekspordist väheneb.

Teiseks ekspordi kasvu põhjuseks on eksportivate ettevõtete kasv- 2012. aastal tegeles ekspordiga 130 000 Hispaania ettevõtet, mida on 12% rohkem kui 2011. aastal ning 28% rohkem kui 2008. aastal. Kuigi nendest ettevõtetest tegeleb püsivalt eksportimisega vaid 30%.

Riigi eksportijate konkurentsivõime paranenud ka tööjõukulude languse tõttu. Hispaania majandusministeeriumi hinnangul on tööjõu tootlikkus 2013. aasta teiseks kvartaliks kasvanud 13% võrreldes 2008. aasta algusega. Võrdluseks, Prantsusmaal ja Itaalias on tööjõu tootlikkus samal ajal vähenenud.

Ekspordi kasv ja impordi vähenemine on vähendanud Hispaania kaubandusbilansi defitsiidi 2013. aasta esimese kaheksa kuu jooksul 8,4 miljardi euroni aastataguse 23,5 miljardi pealt. Kaubandusbilansi defitsiit on vähenenud alates 2008. aastast ning ekspordi osakaal impordist on tõusnud rekordilise 95% peale. See on parandanud ka jooksevkonto olukorda- riigi jooksevkonto jõudis 2013. aasta teises kvartalis 0,4% ülejääki suhtena SKT-st 2008. aasta teise kvartali -10,6% puudujäägi pealt (vt. allolevat joonist).

Allikas: Bloomberg

Kuid erinevalt ekspordist on riigi majanduses veel küllaldaselt nõrku kohti ning põhjust üleliigseks optimismiks pole. Valitsusel tuleb lisaks tööjõuturu parandamisele leida ka viis, kuidas suurendada riiki tehtavaid välisinvesteeringuid. Samas ka siin on juba edusamme näha: 2013. aasta esimese kaheksa kuuga välisinvesteeringud peaaegu kahekordistusid võrreldes aastatagusega, kasvades 18,8 miljardi euroni. Koos ekspordi kasvuga on investeeringutel oluline roll valitsuse 2014. aasta majanduskasvu eesmärgi saavutamisel.

Artikkel on informatiivse eesmärgiga ja ei ole mõeldud soovitusena müüa või osta mainitud väärtpabereid.




Küpsised

Et pakkuda sulle parimat kasutajakogemust, kasutame LHV veebilehel küpsiseid. Valides "Nõustun", annad nõusoleku kõikide küpsiste kasutamiseks. Tutvu küpsiste kasutamise põhimõtetega.

pirukas_icon