Rafineerimisest on saanud naftatootjate komistuskivi - Artiklid - Uudised - LHV finantsportaal

Rafineerimisest on saanud naftatootjate komistuskivi

Kristiina Kirtsi

08.11.2013 08:47

Shutterstock

Globaalse rafineerimisvõimsuse kasv ja rafineerimistegevuse kasumite vähenemine on jätnud oma jälje Euroopa ja USA naftaettevõtete finantstulemustele. Mitmed suured naftatootjad teatasid selle aasta esimese üheksa kuu jooksul nii käibe kui ka kasumi vähenemisest võrreldes aastatagusega.

2013. aasta üheksa kuu jooksul vähenes 400 miljardi dollari suuruse turuväärtusega Exxon Mobili rafineerimisüksuse kasum umbes 80% võrreldes aastatagusega. 230 miljardi dollari suuruse turuväärtusega Chevroni rafineerimisüksuse kasum vähenes samal ajal umbes 80% ning 217 miljardi dollari suuruse turuväärtusega Royal Dutch Shelli kasum 6%. Nagu allolevalt jooniselt näha, vähenes samal ajal ka ettevõtete olulisema kasumiallika, puurimisüksuse, kasum.

Allikas: ettevõtete kvartaliaruanded

Naftatootjate kasumi vähenemise põhjuseks on rafineerimisüksuse kasumlikkuse vähenemine, mis tuleneb rafineerimisvõimsuse kasvust. Probleem on kõige teravam Euroopas ning seda hoolimata sellest, et regioonis on tootmist vähendatud rafineerimistehaste sulgemisega. Rahvusvahelise Energiaagentuuri hinnangul ulatub Euroopas nõudlus 13,5 miljoni barrelini päevas, mida on umbes 2 miljonit barrelit vähem kui 2008. aastal.

Samal ajal kui Euroopas pakkumist vähendatakse ehitatakse Aasias ja Lähis-Idas uusi rafineerimistehaseid, mis vähendavad vanade ja tehnoloogiliselt vähemvõimekate tehaste tootmisvõimsust. Uute rafineerimistehaste lisandudes peaks Rahvusvahelise Energiaagentuuri hinnangul globaalne nafta rafineerimise võimsus kasvama 2017. aastaks 101 miljoni barrelini päevas 2005. aasta 86 miljoni pealt. Rahvusvahelise Energiaagentuuri hinnangul kasvab 2013. aastal rafineerimisvõimsus 1,26 miljoni barreli võrra päevas (millest 730 000 barrelit päevas lisandub Hiinas ja 530 000 Lähis-Idas) ning see korvab vähenemise Euroopas.

Lisaks rafineerimisüksuse tulude vähenemisele vähendavad energiaettevõte kasumeid ka tootmis- ja uurimiskulude kasv, valuutakursside ebasoodne liikumine, tootmiskaod, hooldusega seotud toodangu vähenemine ning varade mahakandmine. Kuid on ka veel teisi põhjuseid- näiteks on nafta nõudlus arenenud riikides alates 2000. aastate keskpaigast vähenenud tulenevalt ökonoomsematest sõidukitest, sõidukite müügi langusest ning majanduse nõrkusest. Teiste energialiikide odavnemine (näiteks maagaas) viib samuti selleni, et naftal eelistatakse teisi tooraineid. Põhja-Ameerikas tegutsevate rafineerijate kasumit mõjutab ka WTI ja Brent toornafta hindade erinevuse märkimisväärne vähenemine, mis on tingitud sellest, et tänu naftatorustiku infrastruktuuri paranemisele eelistatakse USAs sealset WTId Brentile.

Rafineerimisüksuste nõrkus survestab ka naftatootjate kasumit tervikuna. Nagu allolevalt jooniselt näha vähenes selle aasta esimese kolme kvartali jooksul Shelli puhaskasum 27% võrreldes aastatagusega, Exxoni kasum 18% ning Chevroni kasum 15%. Kasumite vähenemine on viinud naftatootjaid rafineerimistehaste müügini Euroopas ja keskenduma suurema nõudlusega ning madalamate tootmiskuludega piirkondadele (Lähis-Ida).

Allikas: ettevõtete kvartaliaruanded

2013. aasta esimese kolme kvartali jooksul vähenes Exxoni ja Shelli tootmine vastavalt 1,4% ja 1% võrra ehk 4,2 ja 3,2 miljoni barrelini päevas. Kuigi 2013. aasta kolmandas kvartalis suutis Exxon esmakordselt alates 2011. aasta teisest kvartalist tootmist kasvatada (1,5% võrreldes aastatagusega). Chevron oli kolmest ettevõttest ainuke, kes 2013. aasta üheksa kuuga kasvatas toodangut 0,5% võrreldes aastatagusega ehk 2,6 miljoni barrelini päevas.

Tulevikus tootmise kasvatamise eesmärgil on naftatootjad suurendanud kapitalikulutusi. 2013. aasta esimese üheksa kuu jooksul kasvasid Chevroni kapitalikulutused 22% võrreldes aastatagusega ehk 29 miljardi dollarini, Exxoni puhul vastavalt 19% ja 33 miljardini ning Shelli puhul 17% ehk 26 miljardini. Erandiks globaalsete naftatootjate hulgas on Prantsusmaa ettevõte Total, mis on lubanud kapitalikulutusi vähendada alates 2014. aastast. Päevas 2,3 miljonit barrelit tootva Totali tegevjuhi sõnul ei ole see aga takistuseks toodangu kasvatamisel.

Kapitalikulutuste kasvu tingimustes tootmise muutumatuna püsimine näitab seda, et ettevõtted kulutavad varasemast rohkem raha uute nafta leiukohtade otsimisele ja arendamisele, kuna need on raskemini ligipääsetavad ning tehniliselt keerulisemad. Tootmise kasvatamise teeb keerulisemaks ka see, et enam ei leidu suuri ja odavaid nafta leiukohti.

Kapitalikulude kasv ja äritegevuse rahavoo vähenemine paneb surve alla ka aktsionäridele kapitali tagastamise jätkusuutlikkuse. Ja seda olukorras, kus nafta hind püsib suhteliselt kõrgel.

Artikkel on informatiivse eesmärgiga ja ei ole mõeldud soovitusena müüa või osta mainitud väärtpabereid.




Kommentaare ei ole

Kommentaari jätmiseks loo konto või logi sisse

Küpsised

Et pakkuda sulle parimat kasutajakogemust, kasutame LHV veebilehel küpsiseid. Valides "Nõustun", annad nõusoleku kõikide küpsiste kasutamiseks. Tutvu küpsiste kasutamise põhimõtetega.

pirukas_icon