USA pankade arv järjekindlalt vähenemas - Artiklid - Uudised - LHV finantsportaal

USA pankade arv järjekindlalt vähenemas

Vallo Lees

11.12.2013 09:08

Shutterstock

Finantskriisi järgne aeg pole pankade jaoks olnud kerge. Eriti on seda näha väiksemate pankade puhul, kellel on olnud väga keeruline toime tulla aeglaselt kasvava majandusega, madalate intressimääradega ning karmimate regulatsioonidega. Seetõttu selgubki kolmanda kvartali statistikast, et USA pankade arv on kahanenud kõigi aegade madalaimale tasemele.

Federal Deposit Insurance Corp. (FDIC) avaldas möödunud nädalal, et esimest korda alates 1934. aastast alanud aegreas langes USA pankade arv käesoleva aasta kolmandas kvartalis alla 7000 piiri. Täpsemalt peaks riigis tegutsema 6891 panka. See näitaja on kõvasti kahanenud oma tipust, milleks oli 18 000 panka ning pea täielikult on langus tulnud väikeste, alla $100 mln varadega pankade kadumisest, eelkõige perioodil 1984-2011. Antud ajavahemikul kadus enam kui 10 000 panka ühinemiste või majandusraskuste tõttu. FDIC andmetel oli pankrotistunud institutsioone ligikaudu 17%.

Allikas: Wall Street Journal

Commerce Bancshares juht David Kemperi sõnul on hoolimata märkimisväärselt vähenenud pankade arvust ka praegune tegutsevate institutsioonide arv päris suur. Tema sõnul pole tegelikult nii palju pankasid vaja, eriti arvestades ka seda, et väiksemate pankade kapitalitootlikkus on oluliselt madalam kui suuremate pankade puhul. Pisemate pankade puuduseks ongi nende traditsiooniline  ärimudel, deposiitide kogumine ning laenude väljastamine, mis praeguses keskkonnas kuigi hästi ei tööta. Eelmise aasta detsembris avaldatud FDIC uurimusest selgus, et seoses üleüldise intresside langusega kaasnenud netointressimarginaalide (laenudelt saadud intress miinus deposiitidelt makstud intress) alanemine mõjus kõige rängemalt just piirkondlikele pankadele.

Vähenemas on ka väikeste pankade poolt ülevõetud harukontorite arv, kui novembri keskpaigani oli käesoleval aastal registreeritud 89 harukontori müük, mida on veerandi võrra vähem kui eelmisel aastal samal ajal. Peamine põhjus on sektori ekspertide sõnul tarbijate muutuvad eelistused, sest viimased on üha enam omaks võtnud mobiilpanganduse ja pangaautomaadid, mis füüsiliste esinduste kasumlikkust vähendab. Erinevalt ka finantskriisi eelsest ajast, ei kiirusta uued pangad vanade asemele tekkima. Igal aastal alates 1934-2009 on investorid USAs loonud mõned või isegi sadu uusi pankasid. Eelmise nädala alguses avatud Bank of Bird-in-Hand aga oli alles esimene uus pank USAs alates 2010. aasta detsembrist.

Just antud panga saamislugu ilmestabki, miks uute pankade loomine investorite jaoks atraktiivne ei tundu. Kõigepealt kaasasid panga asutajad $17 miljonit kapitali, misjärel tuli pangalitsentsi saamiseks välja käia umbes $800 000 erinevateks konsultatsiooni- ja juriidilisteks tasudeks. Oma avalduses tuli täpselt paika panna pangasisesed protseduurireeglid ja kinnitada süsteemide olemasolu ja toimimist, muuhulgas ka küberrünnakute vastu. Panga jurist Nick Bybeli sõnul tähendas see 20-40 cm paksust paberihunnikut. Ka Bank of Bird-in-Hand tegevjuht Brent Peters ütles, et ta on ka 90-ndatel ühe panga asutanud, kuid seekordne litsentsi saamise protsess oli oluliselt intensiivsem. Ka õigusbüroo BuckleySandler üks partneritest David Baris, kes oma karjääri jooksul on nõustanud 30 panga asutamist, soovitab oma klientidele uue panga asutamisest loobumist. Tema sõnul on FDIC uute reeglite tõttu panga asutamine muutunud investorite jaoks oluliselt ebaatraktiivsemaks investeeringuks kui varem.

USA väikepankade vähendamine leevendab muresid, et pankade rohkus teeb kogu sektori järelevalve keeruliseks. Lisaks, kuna väikepangad on ebaefektiivsemad, siis peaks nende kadumine kaasa tooma ka kogu süsteemi efektiivsuse kasvu. Ka FDIC kvartaalne raport kinnitab olukorra paranemist. Kuigi seoses kõrgemate intressidega ja kohtukuludega langes FDIC garantiiga institutsioonide kasum kolmandas kvartalis võrreldes aastatagusega $1,5 mld võrra $36 mld peale ning tulud 3,3% $352 mld peale, siis üldjoontes on pankade finantsseis muutunud tugevamaks. Näiteks laenukahjumid langesid möödunud kvartalis ca poole võrra ehk $11,7 mld peale, mis on madalaim näitaja viimase kuue aasta jooksul. Ka probleemsete pankade arv on järjekindlalt kahanemas, kui eelmise kvartali seisuga oli FDIC mustas nimekirjas 515 asutust vs 553 aasta tagasi. Tegu on kümnenda järjestikuse kvartaliga, mil antud näitaja on langenud. Probleemsete pankade varade maht alanes $192,5 mld pealt $174,2 mld peale. Alloleval joonisel on toodud tumedama joonega maksegraafikust maha jäänud laenud ning heledama joonega laenude mahakirjutamised (graafik on teise kvartali seisuga).

Allikas: Federal Deposit Insurance Corp.

Siiski on piirkondlike pankade pooldajad seisukohal, et väikepangad on USA majanduse jaoks kriitilise tähtsusega, sest just nemad annavad väikeettevõtetele tõenäolisemalt laenu. Eelkõige kardetakse, et suurte pankade paindumatu laenupoliitika, mida viivad läbi eelkõige arvutiprogrammid, võib viia olukorrani, kus väikeettevõtete jaoks on laenu saamine äärmiselt raske. Lisaks kardetakse, et USA kõige suuremad pangad muutuvad veelgi suuremaks. See tähendab, et nende pankade majanduslik olukord muutuks USA majanduse jaoks veelgi kriitilisemaks ehk niigi juba Too Big To Fail pankadeks tituleeritud asutused muutuksid isegi rohkem oma nime vääriliseks.

Artikkel on informatiivse eesmärgiga ja ei ole mõeldud soovitusena müüa või osta mainitud väärtpabereid.




Kommentaare ei ole

Kommentaari jätmiseks loo konto või logi sisse

Küpsised

Et pakkuda sulle parimat kasutajakogemust, kasutame LHV veebilehel küpsiseid. Valides "Nõustun", annad nõusoleku kõikide küpsiste kasutamiseks. Tutvu küpsiste kasutamise põhimõtetega.

pirukas_icon