Odav maagaas soosib USA keemiatööstust - Artiklid - Uudised - LHV finantsportaal

Odav maagaas soosib USA keemiatööstust

Kristiina Kirtsi

13.12.2013 09:09

Shutterstock

Kildagaasi tootmise kasv USAs on muutnud odavamaks nii maagaasi, kui ka sellest toodetavate kemikaalide hindu, andes kulueelise USA keemiatöösturitele Euroopa ja Aasia konkurentide ees.

Kui traditsioonilise maagaasi kättesaamiseks puuritakse vertikaalne puurauk, mille kaudu gaas maapinnale tõuseb, siis kildagaasi ammutamiseks kasutatakse horisontaalseid puurauke ja gaasi sisaldavate kivimite hüdraulilist purustamist. Tulenevalt tehnoloogia arengust on kildagaasi tootmine USAs kasvanud 39% peale maagaasi toodangust 2008. aasta 8% pealt ning suurendanud maagaasi toodangut umbes 20% (ehk 83 miljardi kuupjalani päevas) võrreldes 2008. aastaga. Pakkumise suurenemine on langetanud USAs maagaasi hinda 60% ehk 3,8 dollarini miljoni Briti termaalühiku (Btu) kohta 2008. aasta 9 dollari pealt. Nagu allolevalt jooniselt näha, on USAs maagaasi hind mitmeid kordi odavam, kui mujal regioonides, sest erinevalt toornaftast on maagaasi üle ookeani keerulisem transportida ning seega tarbitakse seda peamiselt kontinendi piires. Lisaks ei ole USA valitsus eriti helde veeldatud maagaasi eksportimise lubade väljastamisel.

Allikas: BP

Kildagaasist pakkumise suurenemine on toonud kaasa maagaasi vedelike (natural gas liquids) tootmise kasvu, mis omakorda tähendab seda, et keemiatööstuses kasutatavate kahe peamise tooraine, etaani ja propaani, hinnad on märkimisväärselt odavnenud. Võrreldes 2000. aastaga on etaani hind USAs odavnenud umbes 60% ning propaani hind on 2008. aasta tipust odavnenud umbes 50%. Peamiste toorainete odavnemine on viinud sellele, et USAs on näiteks etüleeni umbes 5 korda odavam toota kui Euroopas või Aasias ja maagaasi vedelikest etüleeni tootmine on USAs kasvanud 92% peale 2000. aasta 70% pealt. Selle kõige tulemusel on USAst on saanud Lähis-Ida järel maailmas odavuselt teine koht keemiaproduktide ja väetiste tootmiseks.

Erinevalt varasematest aastatest, kui kõrge maagaasi hind viis USA väetisetootjaid (toodavad maagaasist põhilist lämmastikväetise koostisosa, ammoniaaki) tehaste sulgemiseni ja keemiatööstureid tootmist teistesse riikidesse viima, on  hetkel USA keemiaettevõtted ja väetisetootjad odavama maagaasi näol saanud endale olulise konkurentsieelise teiste kontinentide tootjate ees. Maagaasi odavnemine on vähendanud nii ettevõtete tootmis- kui ka energiakulusid.

Odava maagaasi hinnaga kaasnev kulueelis on USAs suurendanud nii kohalike kui ka välisriikide keemiaettevõtete investeeringuid. Kui 2013. aastal ulatub USA kemikaalide neto eksport umbes 2,7 mld dollarini, siis USA Keemianõukogu prognooside kohaselt kasvab see 2018. aastaks 30 mld dollarini. Kui 2012. aastal eksportis USA keemiatööstus 36% toodangust, siis järgmise viie aasta jooksul peaks eksport märkimisväärselt suurenema.  2011. aastal sai USAst juba ka kemikaalide neto eksportija. Samas aga ei pruugi tootmismahu kasvatamine USAs minna plaanitud kiiruselt, kuna uute tehaste rajamise kiirust piiravad nii ehitussektori võimed kui ka ametnikelt vajalike lubade saamine.

Keemiatoodete ekspordi suurenemine USAst ei mõjuta oluliselt Euroopa keemiatooteid, kuna nad on keskendunud nafta baasil toodetele tootmisele (USA ettevõtted keskenduvad kildagaasil põhinevate kergemate kemikaalide (C1, C2) tootmisele). Lisaks toimus Euroopa keemiatööstuses juba varem restruktureerimine, kuna seda tingis Lähis-Ida odav maagaas. USA odav maagaas omab suurimat negatiivest mõju hoopis kõrgete kuludega Aasia tootjatele.

Kuigi maailma suurimad kildagaasi varud asuvad Hiinas (15% varudest), siis tootmise suurendamist piirab seal geoloogiline keerukus ning infrastruktuuri ja naftateenuste ettevõtete nappus. Lisaks on Hiina keskendunud energia tootmisele ning kemikaalide tootmine maagaasist on seal ametlikult keelatud.

Artikkel on informatiivse eesmärgiga ja ei ole mõeldud soovitusena müüa või osta mainitud väärtpabereid.




Kommentaare ei ole

Kommentaari jätmiseks loo konto või logi sisse

Küpsised

Et pakkuda sulle parimat kasutajakogemust, kasutame LHV veebilehel küpsiseid. Valides "Nõustun", annad nõusoleku kõikide küpsiste kasutamiseks. Tutvu küpsiste kasutamise põhimõtetega.

pirukas_icon