Kui edukalt prognoositi 2013. aastat? - Artiklid - Uudised - LHV finantsportaal

Kui edukalt prognoositi 2013. aastat?

Erko Rebane

03.01.2014 10:54

Shutterstock

2008.a globaalne majanduskriis on jäämas järjest kaugemale selja taha, kuid selle mõjusid, nagu näiteks ettevõtete konservatiivsus uute investeeringute tegemisel, tarbijate suurem tähelepanu oma finantsolukorral ja valitsuste võimsalt paisunud võlakoormad, on sellegipoolest tunda tänaseni. Need olid ühed põhjused paljudest, mis jätsid suurema osa analüütikutest, strateegidest ja investoritest mullu samal ajal oma ootustes kohati võrdlemisi konservatiivseks.

Murekohti jagus eelmisesse aastasse küllaga. Oli selleks Hiina majanduse jahtumine, Küprose panganduskriis, USA valitsuse osaline tööseisak, automaatsed eelarvekärped ja võlalimiidi tõstmise debatt Kapitooliumil - need kõik oleks raputanud erinevaid varaklasse tugevamalt, kui investorite kõrval poleks tugisambana seisnud keskpangad oma rahapoliitiliste lubadustega.

Aasta tagasi palusime ka LHV finantsportaali kasutajatel kirja panna oma nägemuse erinevate varaklasside ja indikaatorite võimalike liikumiste kohta 12 kuu möödudes, et voolida arvamustest keskmine ootus.  Järgnevast tabelist on näha, kuidas 74 vastajal ennustamisega läks.

Individuaalses arvestuses osutus täpseimaks kasutaja nimega stul, kellega võetakse ühendust ning teda ootab LHV Tallinna kliendikontoris auhinnaks pandud raamat. Seda, kuidas läks kõigil osalejatel, näeb siit: Ennustus 2013.xls.

Punktisüsteem premeeris täpseimat 10 silmaga, teine koht sai 9,75 punkti, kolmas 9,5 punkti jne. Seejuures luges ka järjekord ehk kui kolm osalejat olid ennustanud nafta hinda võrdselt väikseima hälbega tegelikust näidust, said nad kõik 10 punkti. Teiseks parima tulemuse omanik sai aga neljanda koha punktid ehk antud juhul 9 punkti.

Peale põhiküsimuste andsime võimaluse arvamust avaldada veel kolme lisaküsimuse osas, mis punkte küll ei taganud, ent kogutud vastustest saime üsna hea finantsportaali kasutajate konsensusliku ülevaate. Eelmisesse aastasse jäid KOV valimised, mille raames leidis 84% vastajatest, et Edgar Savisaar jääb Tallinna linnapeaks ja see pidas ka paika.

Teises lisaküsimuses tahtsime teada, kas Läti suudab õigeaegselt täita kõik vajalikud tingimused ning astuda 2014.a esimesest jaanuarist eurotsooni liikmeks. Läti rahvas tõepoolest jättis hüvasti latiga, mida ootas 78% vastanutest.

Ja kuigi palju spekuleeriti aasta tagasi Tallinki lahkumist börsilt, seilab viimane endiselt põhinimekirjas edasi ning kuna uusi firmasid juurde ei tulnud, püsis noteeritud ettevõtete arv antud nimekirjas muutumatuna kolmeteistkümne peal. 71st vastajast uskus säärast saatust 44%.

Aitäh kõigile, kes osalesid ning juba jaanuari teisest nädalast lükkame käima uue võistluse.




Kommentaare ei ole

Kommentaari jätmiseks loo konto või logi sisse

Küpsised

Et pakkuda sulle parimat kasutajakogemust, kasutame LHV veebilehel küpsiseid. Valides "Nõustun", annad nõusoleku kõikide küpsiste kasutamiseks. Tutvu küpsiste kasutamise põhimõtetega.

pirukas_icon