2014. aasta ennustusvõistlus - Artiklid - Uudised - LHV finantsportaal

2014. aasta ennustusvõistlus

Erko Rebane

06.01.2014 13:07

Shutterstock

Mitu aastat jutti on analüütikud ja strateegid globaalse majanduse osas olnud väljas teesiga, et iga hetk nüüd peaks sisse minema järgmine käik. Järjekordne uus aasta ei too selles osa kuigi palju muutust, kuid ühe erisusena paistab silma tõik, et paremat homset näevad praktiliselt kõik, kui varasemalt eksis mõtlejate sekka neid, kes eurotsooni võlakriisi uut puhangut, arenevate riikide kasvutempo aeglustumist, USA majandust aheldavaid fiskaalteemasid välja tõid.

Konsensus tabab üldiselt märklauda kahel kolmandikul juhtudest, mis tähendab, et kui nõnda suur osa erinevatest osapooltest näeb helgemat lähitulevikku, siis seda suurem on tõenäosus, et nii võibki minna.

Aga laialt levinud üksmeel võib olla ka hirmutav nähtus, sest seda ootamatumalt ja ebameeldivamalt mõjuvad sündmused, millega väga ei arvestata, ehkki viimaseid ei saa kunagi täielikult välistada. Näiteks kui USA majandustsükkel peaks uuesti pöörduma, kas aktsiaturud ootavad siis Föderaalreservilt suuremaid varade oste või hakkavad kõhklema, kui stimuleerivaks võib FEDi võlakirjaostusid ikkagi lugeda?

Tähed võivad olla joondunud ja tulevik paistab hetkel selgemana kui varasematel aastatel, ent piisavalt palju võib õhku visata küsimusi, mis võiksid rohkem või vähem investoreid endiselt kummitada. Kui edukalt jätkub USA keskpanga QE vähendamine? Kuidas käituvad USA valitsuse võlakirjad ja milline on mõju taastuvale kinnisvaraturule? Kas eurotsooni eratarbimine ja investeeringud suudavad elavneda rekordkõrge tööpuuduse juures? Kuhu jõuab arenevate majanduste kasvulugu?

Millisena näete Teie alanud aastat? Oleme LHV finantsportaalis aastaid korraldanud oma kasutajate vahel väikest mõõduvõtmist, küsides arvamusi erinevate varaklasside ning majandusindikaatorite järgmise 12 kuu perspektiivi kohta ja ka tänavune aasta pole erandiks. Vastuste põhjal selgitame välja keskmise nägemuse ning kõige täpsemat ennustajat premeerime lõpuks finantsalase raamatuga.

LHV finantsportaali kasutaja saab oma vastused jätta Head uut aastat - prognoosid 2014. aastaks foorumisse. Kui Sa pole veel kasutaja, siis oma kontot on võimalik luua siin.




Kommentaare ei ole

Kommentaari jätmiseks loo konto või logi sisse

Küpsised

Et pakkuda sulle parimat kasutajakogemust, kasutame LHV veebilehel küpsiseid. Valides "Nõustun", annad nõusoleku kõikide küpsiste kasutamiseks. Tutvu küpsiste kasutamise põhimõtetega.

pirukas_icon