Investeerimispankadel oli parim finantskriisi järgne tegevusaasta - Artiklid - Uudised - LHV finantsportaal

Investeerimispankadel oli parim finantskriisi järgne tegevusaasta

Oscar Rõõm

07.01.2014 10:20

Shutterstock

Möödunud aastal said globaalsed investeerimispangad rohkete trahvide ning üha karmistuva regulatsiooni osaliseks. Näiteks New York Timesi andmetel tuli J.P Morganil tasuda viimase 12 kuu jooksul valitsuse nõuete rahuldamiseks kokku kuni 20 miljardit dollarit. Lisaks kärbiti investeerimispankades nii töötajate palkasid kui ka boonuseid ning viidi läbi suur hulk koondamisi. Kummalisel kombel oli möödunud aasta nendelesamadele pankadele aga teenustasutulude mõistes parim tegevusaasta alates 2007. aastast. Nimelt kasvasid investeerimispankade globaalsed teenustasutulud Thomson Reutersi andmetel aastaga 3,1% võrra $79,8 miljardini, mis on kõrgeim tase pärast ülemaailmset finantskriisi.

Graafik: Investeerimispankade globaalsed teenustasutulud (mld $)

Allikas: Thomson Reuters

Regiooniti on investeerimispankade teenustasutulu jaoks tähtsaimaks allikaks loomulikult Ühendriigid, kus teeniti mullu kokku $45,68 miljardi väärtuses teenustasutulu (+4,7% YoY). $20,15 miljardi väärtuses teenustasutuluga on suuruselt teisel kohal EMEA regioon (+2,0% YoY), kolmandale kohale platseerub Aasia ja Vaikse ookeani regioon $9,5 miljardiga (-2,3% YoY) ning viimasele ehk neljandale kohale paigutub Jaapan, kus investeerimispangad suutsid mullu teenida $4,50 miljardi väärtuses teenustasutulu (+4,6% YoY).

Toodete lõikes oli teist aastat järjest investeerimispankadele enim teenustasutulu sisse toov tegevus ettevõtete võlakirjade emiteerimine, mis teenis investeerimispankadele kokku tulu $22,6 miljardi väärtuses (-4% YoY). Kuna möödunud aasta kujunes ka edukaimaks aktsiate esmaste avalike emissioonide (IPO) arvu poolest, siis oli sel märkimisväärne mõju ka protsessi kaasatud investeerimispankadele: aktsiaemissioonide korraldamine tõi investeerimispankadele mullu sisse 27% rohkem tulu kui 2012. aastal ehk $20,1 miljardit. Üsna edukaks kujunes mullune aasta ka  sündikaatlaenude väljastamisele, mille pealt teenisid investeerimispangad ligi $18 miljardit (+10% YoY). Hoopis vastupidist trendi peegeldas aga ühinemiste ja ülevõtmiste nõustamise pealt teenitav tulu, mis 2012. aastaga võrreldes 12% võrra $19,1 miljardi peale kahanes.

Graafik: Investeerimispankade globaalsed teenustasutulud toodete lõikes (mld $)

Allikas: Thomson Reuters

Kõige selle juures väärib tähelepanu ka asjaolu, et turgudel jätkavad domineerimist suured investeerimispangad. Tegu on pankadega, mida mingil hetkel peeti või peetakse tänaseni „liiga suurteks, et saaks lasta põhja minna“ ning kes suurendavad jätkuvalt oma turuosa väiksemate pankade arvelt. Näiteks teenustasutulude poolest suurim investeerimispank J.P Morgan kasvatas oma tulusid aastaga 9,6% võrra $6,19 miljardini ning omab nüüdseks 7,8% suurust turuosa. Suuruselt järgmise kolme investeerimispanga (Bank of America Merrill Lynch, Goldman Sachs ja Morgan Stanley) teenustasutulud nägid aga läinud aastal veelgi kiiremat kasvu (vastavalt 15,4%, 20,3% ja 13,0%). Viienda suurima investeerimispanga Citi teenustasutulud kasvasid küll aeglasemalt, kuid siiski märkimisväärse 6,9% võrra. Niisiis suurendasid teenustasutulude poolest top 5 suurimat investeerimispanka möödunud aastal oma ühist turuosa kokku 2,9% võrra 32,1 protsendini.

Lisaks teenustasutuludele on ähvardavalt kõrgele tasemele tõusnud ka suurte pankade koguvarade maht. Analüüsimaja SNL Financial andmetel on viie suurima finantsettevõtte (siinkohal J.P Morgan, Bank of America, Citibank, Wells Fargo ja U.S Bank) koguvarade maht kasvanud järjepidevalt alates 1990. aastast ning ulatus möödunud aasta kolmandas kvartalis $6,46 triljonini ehk 44 protsendini kogu finantssektori varadest, kui 1990. aastal oli vastav näitaja vaid $457,9 miljardit ehk 9,67% kogu sektori varadest. Lisaks on nende pankade varade mediaantootlus 50% võrra kõrgem kui ülejäänud finantssektori keskmine. Niisiis on finantssektoris toimumas suurem konsolideerumine, millest on LHV portaalis ka varasemalt kirjutatud.

Graafik: Teenustasutulude poolest 10 suurimat investeerimispanka

Allikas: Thomson Reuters

Kuid suurenenud teenustasutulud ja varade maht ei väljendu tingimata ka suuremates kasumites. Kasvavad kapitalinõuded ja kõik muu regulatsiooniga kaasnev on pankade kasumlikkuse tugeva surve alla pannud.

Artikkel on informatiivse eesmärgiga ja ei ole mõeldud soovitusena müüa või osta mainitud väärtpabereid.




Kommentaare ei ole

Kommentaari jätmiseks loo konto või logi sisse

Küpsised

Et pakkuda sulle parimat kasutajakogemust, kasutame LHV veebilehel küpsiseid. Valides "Nõustun", annad nõusoleku kõikide küpsiste kasutamiseks. Tutvu küpsiste kasutamise põhimõtetega.

pirukas_icon