Nintendo plaanib uut äristrateegiat - Artiklid - Uudised - LHV finantsportaal

Nintendo plaanib uut äristrateegiat

Oscar Rõõm

21.01.2014 09:20

Shutterstock

Terve möödunud aasta vältel uskus Nintendo juhatus, et ettevõte on suuteline müüma ülemaailmselt üle 9 miljoni Wii U mängukonsooli ning panema punkti märtsis lõppevale 2014. fiskaalaastale 100 miljardi jeeni suuruse ärikasumiga. Säärane prognoos muutus turuosaliste silmis aga liiga optimistlikuks juba mõni aeg tagasi, kui Nintendo teatas, et fiskaalaasta esimeses pooles suudeti müüa vaid 0,46 miljonit mängukonsooli ja kuigi hiljutine pühadeperiood oli ettevõtte müüginumbritele veidi heldem, siis ei olnud see piisav, et eelnevalt seatud eesmärkideni jõuda. Niisiis oli Nintendo sunnitud Wii U konsooli müügiprognoose 9 miljoni ühiku pealt 2,8 miljoni peale langetama ning täisaasta tegevustulemuseks prognoositakse nüüd 35 miljardi jeeni suurust kahjumit.

Wii U prognoositud 2,8 miljoni ühiku suurune müüginumber tähendab seda, et mängukonsooli täisaasta müügitulemus saab olema väiksem kui esialgse viie kuuga saavutatud müügitulemused peale konsooli poelettidele jõudmist 2012. aasta novembris. Peamiselt kaotati potentsiaalseid kliente konkurentfirmadele Sonyle ja Microsoftile, kelle poolt väljaarendatud mängukonsoole PlayStation 4 ja Xbox One, mis jõudsid turgudele möödunud aasta teises pooles, on juba müüdud vastavalt 4,3 miljonit ja 3 miljonit ühikut.

Lisaks Wii U konsooli nõrkadele müüginumbritele oli Nintendo sunnitud ka kaasaskantava 3DS mängukonsooli müügiprognoose langetama, sedapuhku 18 miljonilt eksemplarilt 13 miljonile ning kuna ettevõtte riistvara seisab kasutamata poelettidel, siis on ka tarkvara müük oodatust nõrgem ja sellest tulenevalt langetas Nintendo tarkvara müügiprognoose poole võrra 19 miljoni mängu peale.

Graafik: Nintendo müügitulu ja äritegevuse tulemus (mld jeeni), 2014*=prognoos

Allikas: Nintendo

Investoritele on ettevõtte käekäik loomulikult murettekitav ning Nintendo aktsia on uudise järgselt sattunud tugeva müügisurve alla, mis ettevõtte turuväärtusest enam kui $1,2 miljardit minema pühkis. Peale selle on investorid hakanud ettevõtte tegevjuhti Satoru Iwatat survestama, et too ettevõttes radikaalseid muudatusi sisse viiks. Satoru Iwata andis omalt poolt teada, et tal ei ole plaanis tegevjuhi kohalt tagasi astuda ning et ettevõte kaalub tõsiselt uue äristruktuuri kasutusele võtmist.

Peamiselt õõnestab Nintendo jalgealust asjaolu, et erinevalt teistest mängu- ning konsoolitootjatest on Nintendo konsooli platvorm suletud ehk teisisõnu pole ükski Nintendo mäng (s.h sellised kuulsad nimed nagu Super Mario, Pokemon ja Zelda) saadaval ei konkureerivatel mängukonsoolidel ega ka nutiseadmetel. Otsust eirata nutiseadmete pealetungi põhjendatakse sellega, et ettevõtte fookus püsib riistvaral. Hiljutisel pressikonverentsil tõdes Nintendo tegevjuht siiski, et ettevõte kaalub nutiseadmete turupotentsiaali ärakasutamist, kuid nentis siis, et selle tarbeks peaks ettevõte omandama uue ärimudeli, sest lihtsalt mängude kopeerimisest teistele tarkvaraplatvormidele jääb ettevõtte päästmiseks väheks.

Mingil määral võib Nintendo müügitulemusi parandada Hiina valitsuse hiljutine otsus  lubada riigis taas mängukonsoole müüa esmakordselt alates 2000. aastast, kuid otsuse mõju mängukonsoolide nõudlusele Hiinas võib ka jääda väga marginaalseks, kuna konsoolide müügikeelu tõttu on Hiina mängutööstus rajatud peamiselt nutiseadmetele. Lisaks nutiseadmete kasvavale populaarsele on Nintendol Hiinas raske laineid lüüa sellepärast, et ettevõtte poolt loodud tegelaskujud ja mängud on sealsetele elanikele tundmatud ning riistvara poole pealt seisab rohkem kui ühe aasta vanune Wii U mängukonsool silmitsi värskelt turule jõudnud PS4 ja Xbox One konsoolidega.

Nintendo juhatus ettevõtte päästmise ning investorite ja analüütikute poolehoiu võitmise nimel sunnitud oma senise strateegia hoolikalt läbi mõtlema ning kaaluma ka võimalust siseneda nutiseadmete turule. Milline on ettevõtte täpne nägemus, seda saame teada 29. jaanuaril kui Nintendo teeb teatavaks kolmanda fiskaalkvartali tulemused.

Graafik: Nintendo 5 aasta aktsiahind

Allikas: Bloomberg

Artikkel on informatiivse eesmärgiga ja ei ole mõeldud soovitusena müüa või osta mainitud väärtpabereid.




Kommentaare ei ole

Kommentaari jätmiseks loo konto või logi sisse

Küpsised

Et pakkuda sulle parimat kasutajakogemust, kasutame LHV veebilehel küpsiseid. Valides "Nõustun", annad nõusoleku kõikide küpsiste kasutamiseks. Tutvu küpsiste kasutamise põhimõtetega.

pirukas_icon