IBMi tegevust varjutab pilv - Artiklid - Uudised - LHV finantsportaal

IBMi tegevust varjutab pilv

Kristiina Kirtsi

31.01.2014 08:57

Shutterstock

Samal ajal, kui teised tehnoloogiaettevõtted tegelevad jõudsalt pilveteenuste valdkonna arendamisega, loodab maailma suurim IT-teenuste pakkuja, IBM, konkurentsis püsida uutele trendidele vastu seistes. Kuigi IBM tegeleb aktiivselt aktsionäridele kapitali tagastamisega, ootavad viimased pigem raha suunamist äritegevuse arendamisse.

1911. aastal asutatud International Business Machines (IBM) on turuliider serverite ja tarkvarateenuste turul. Ettevõtte äritegevus jaguneb laias laastus kolmeks: teenused, tarkvara ning finantseerimine, mis moodustasid 2013. aastal käibest vastavalt 57%, 26% ning 17%. Regioonide lõikes tuli 2013. aastal suurim osa IBMi käibest USAst (44%), järgnesid Euroopa (32%) ja Aasia (24%).

Vaatamata sellele, et aastate jooksul on USA suuruselt kolmas tehnoloogiaettevõte, IBM, oma äritegevust märkimisväärselt laiendanud läbi ettevõtete ostmise (alates 2000. aastast on ostetud üle 140 ettevõtte rohkem kui 33 miljardi dollari eest), on ettevõtte käive vähenenud seitse järjestikust kvartalit. Sealhulgas vähenes eelmisel majandusaastal käive ka kasvavatel turgudel, kus ettevõte genereerib üle 50% brutokasumist. Ent nagu allolevalt jooniselt näha, on ettevõtte müügi muutuse trend allapoole olnud juba 2011. aasta keskpaigast.

Allikas: IBM

IBMi käibe vähenemise põhjuseks on vähene seotus populaarse pilveteenusega, mille tulemusel väheneb nõudlus ettevõtte poolt pakutavate traditsiooniliste andmete talletamise seadmete ning teenuste järele. Kui konkurendid on juba pikka aega tegelenud sellesse valdkonda investeerimisega, on IBM pilveteenuste arendamise peale alles hiljuti mõtlema hakanud.

Kuigi 192 miljardi dollari suuruse turuväärtusega IBMi pilveteenuste üksuse käive kasvab kiiresti (2013. aastal +69% võrreldes aastatagusega), moodustab see kogu käibest vaid marginaalse osakaalu (alla 5%). Üksuse kasvu kiirendamisele on kaasa aidanud nii 2012. aastal 2 miljardi dollari eest  ostetud SoftLayer Technologies kui ka sellel aastal uute andmekeskuste rajamisse plaanitav 1,2 miljardi dollari suurune investeering. Märkusena- IBM teeb kapitalikulutusi aastas keskmiselt umbes 4 miljardi dollari eest.

Ent konkurents pilveteenustes on tugev ning IBM kaotab oma vananenud seadmetega kliente uuema tehnoloogia pakkujatele. Samuti on hakanud IBM kaotama suuri avaliku sektori lepinguid- näiteks sai eelmisel aastal USA valitsuselt 600 miljoni dollari suuruse lepingu hoopis pilveteenuste liider, Amazon.

Vaatamata käibe vähenemisele, ei tegele IBM samal ajal mitte äritegevusse investeerimisega (ja oma pilveteenuste konkurentsivõime tõstmisega), vaid aktsionäridele kapitali tagastamisega. Alates 2000. aastast on IBM aktsionäridele tagastanud (läbi aktsiate tagasiostu ning dividendide) üle 150 miljardi dollari. Sealjuures on ettevõtte börsil kaubeldavate aktsiate arv alates 2000. aastast vähenenud 35%. Kuigi IBM rõhub rohkem aktsiate tagasiostule (umbes 80% tagastatud kapitalist), siis on aktsionäridele makstav dividend alates 2008. aastast kasvatanud umbes 15% aastas (IBMi 2,1% dividendimäär ületab konkurentide keskmist, milleks on 1,9%).

Kuna alates 2010. aastast on IBMi poolt aktsionäridele tagastatav kapital ületanud vaba rahavoogu (2013. aastal 4,2 miljardi võrra), on kapitali tagastamine toimunud netovõla suurendamise arvelt. Allolevalt jooniselt on näha, kuidas alates 2009. aastast on IBMi netovõlg kasvanud ning vaba rahavoog vähenenud. Täpsemalt kasvas ettevõtte netovõlg 2013. aastal 136% võrreldes 2009. aastaga, ulatudes 29 miljardi dollarini ning vaba rahavoog vähenes samal ajal 21%, ulatudes 13,7 miljardini.

Allikas: IBM

Aktsiate tagasiost aga toetab tehnoloogiaettevõtte eesmärki, milleks on 2015. aastaks kasvatada äritegevuse kasum vähemalt 20 dollarini aktsia kohta (2013. aastal kasvas kasum 16,3 dollarini ning sellel aastal plaanib IBM kasumi kasvata 18 dollarini aktsia kohta). Lisaks aktsiate tagasiostule, on ettevõte selle eesmärgi saavutamiseks vähendatud nii kulusid (töötajate arvu vähendamine) kui ka müünud üksuseid. Näiteks eelmisel nädalal teatas IBM, et müüb osa ettevõtte käibe langust vedavast üksusest, täpsemalt osa serverite ärist (madala marginaaliga x86 üksus), Hiina ettevõttele Lenovo 2,3 miljardi dollari eest.

Kui tehnoloogiasektori aktsiaid koondav Nasdaq on viimase 12-kuu jooksul rallinud umbes 30%, on IBMi aktsia langenud üle 10%. IBMi madalad valuatsioonid peegeldavad käibe kasvu puudumist- kui maailma suurima IT-teenuste pakkuja 2014. aasta oodatav hinna-kasumi suhtarv on 9,9, siis konkurentide keskmine on 16,3. IBMi aktsia viimase viie aasta graafik:

Allikas: Bloomberg

Artikkel on informatiivse eesmärgiga ja ei ole mõeldud soovitusena müüa või osta mainitud väärtpabereid.




Kommentaare ei ole

Kommentaari jätmiseks loo konto või logi sisse

Küpsised

Et pakkuda sulle parimat kasutajakogemust, kasutame LHV veebilehel küpsiseid. Valides "Nõustun", annad nõusoleku kõikide küpsiste kasutamiseks. Tutvu küpsiste kasutamise põhimõtetega.

pirukas_icon