Immigratsioon kui USA rahvastiku päästerõngas - Artiklid - Uudised - LHV finantsportaal

Immigratsioon kui USA rahvastiku päästerõngas

Oscar Rõõm

10.02.2014 09:18

Shutterstock

Tänu tehnoloogia, teaduse ja majanduse arengule on maailma rahvastiku koosseis viimase sajandi jooksul märkimisväärselt muutunud, kuid teadlaste hinnangul seisavad veelgi suuremad muutused alles ees. Nimelt toovad paranenud oodatav eluiga ja madal sündimus arenenud riikides endaga kaasa globaalse rahvastiku vananemise ning prognooside kohaselt kasvab vanurite (üle 65-aastaste) arv maailmas 2010. aasta 530,5 miljoni pealt 2050. aastaks 1,5 miljardini ja noorte arv (alla 15-aastaste) suureneb samal perioodil vaid 10% võrra 2 miljardini. Sellise rahvastikutrendi tulemusena tõuseb üle 65-aastaste osakaal maailma kogupopulatsioonist praeguse 8% pealt 16% peale ehk ootuste kohaselt liigitub neljakümne aasta pärast iga kuues inimene planeedil seeniorite hulka.

Graafik: Maailma rahvastiku arv ja koosseis

Allikas: Pew Research

Eelkõige on säärane trend aset leidmas Ladina-Ameerika ja Aasia riikides, sh Jaapanis, Lõuna-Koreas ja Hiinas, kuid muutustest rahvastiku koosseisus ei jää puutumata ka Euroopa riigid, sh Hispaania, Itaalia, Saksamaa jpt. Euroopa on juba praegu rahvastiku mediaanvanuse järgi reastatult maailma vanim regioon ning ootuste kohaselt kahaneb siinne rahvaarv 2050. aastaks 30 miljoni inimese võrra, kiirendades niiviisi rahvastiku vananemist veelgi enam. Lõpptulemusena kasvab peaaegu kõikides eelloetletud riikides eakate elanike osakaal riigi kogupopulatsioonist 2050. aastaks üle 30 protsendi.

Skaala teises otsas on aga riigid kus eakate osakaal populatsioonist püsib võrdlemisi madal ja sealt võib leida sellised riigid nagu Egiptus, Indoneesia, Keenia ja Nigeeria. Viimases kahes on eakate oodatud osakaal rahvastikust 2050. aastal vastavalt 6,3 ja 3,8 protsenti. Mediaanvanuse järgi reastatult on Aafrika rahvastik maailma noorim ning järgmise poole sajandi jooksul ei ole selles osas muutust oodata, kuna sealne rahvaarv kasvab samal perioodil prognoositult 1,4 miljardi inimese võrra, aidates sedasi rahvastiku vananemist edasi lükata.

Graafik: Üle 65 aastaste elanike osakaal riigi kogupopulatsioonist %

Allikas: Pew Research

Vananeva populatsiooniga kaasnevaks suurimaks väljakutseks on loomulikult tööjõulise elanikkonna vähenemine, mis omakorda pidurdab majanduskasvu juhul kui kaotatud tootlikkust ei suudeta mingil muul moel kompenseerida. Lisaks tähendab tööjõulise elanikkonna suuruse vähenemine ülalpeetavate määra kasvu ehk mittetööeas (alla 15-aastaste ja üle 65-aastaste) inimeste arv kasvab tööealise elanikkonnaga võrreldes ebaproportsionaalselt suureks.

Kõige enam suureneb ülalpeetavate suhtarv ennist mainitud riikides, kus eakate osakaal kasvab kogupopulatsioonist üle 30%. Analüüsimaja Pew Research prognooside kohaselt on aastaks 2050 Saksamaal 100 tööealise elaniku kohta 83 ülalpeetavat ning Jaapanis lausa 96 ehk sisuliselt tähendab see seda, et ülalpeetavate ja tööealiste elanike arv võrdsustub.

Graafik: Ülalpeetavate inimeste arv 100 tööealise elaniku kohta

Allikas: Pew Research

Valitsuste jaoks tähendab vananev populatsioon pensioni- ja tervishoiukulutuste suurenemist ning see seab kogu süsteemi jätkusuutlikkuse kahtluse alla, sest näiteks Ühendriikides ulatuvad needsamad kulutused juba praegu 13 protsendini ja Prantsusmaal enam kui 20 protsendini riigi SKT-st. Prognooside kohaselt tõusevad pensionikulutused järgmise neljakümne aasta jooksul enamus riikides ning suurimat tõusu näevad arenguriigid, kus hetkel veel on eakate osakaal väiksem kui arenenud riikides. Täpselt sama kehtib ka tervishoiukulutuste kohta ja paljude riikide puhul on oodata vastavate kulutuste mitmekordistumist.

Graafik: Tervishoiu- ja pensionikulutuste osakaal riigi SKT-st

Allikas: Pew Research

Huvitaval kombel on aga USA teiste arenenud riikidega võrreldes eelisseisus ja seda tänu immigratsioonile, mis aitab sealsel rahvaarvul jätkuvalt kasvada. Aastatel 1960-2005 oli immigrantide ja nende järeltulijate osatähtsus USA rahvaarvu kasvust ca 50% ja perioodil 2005-2050 tõuseb see osatähtsus 82% peale. Kokku kasvab USA rahvaarv 2050. aastaks prognoositult 30% ehk 89 miljoni inimese võrra, mis on teiste arenenud riikide rahvaarvu kasvuga võrreldes kordades rohkem.

Ehk vaatamata tavapärasele negatiivsele meelestatusele, mis inimestel immigratsiooniga seondub, on just immigratsioon see, mis aitab Ühendriikidel rahvastiku vananemist pidurdada. Teiste arenenud riikide jaoks on aga ilmselt juba liiga hilja, et rahvastikutrende ümber pöörata: näiteks Saksamaa peaks ainuüksi rahvaarvu stabiliseerimiseks igal aastal aastani 2050 võtma vastu kaks korda rohkem immigrante kui praegu ning Venemaa peaks oma kvooti lausa neljakordistama.




Kommentaare ei ole

Kommentaari jätmiseks loo konto või logi sisse

Küpsised

Et pakkuda sulle parimat kasutajakogemust, kasutame LHV veebilehel küpsiseid. Valides "Nõustun", annad nõusoleku kõikide küpsiste kasutamiseks. Tutvu küpsiste kasutamise põhimõtetega.

pirukas_icon