Pangad alandavad laenustandardeid - Artiklid - Uudised - LHV finantsportaal

Pangad alandavad laenustandardeid

Vallo Lees

12.02.2014 09:00

Shutterstock

USA majapidamised on viimastel aastatel oma finantsasjades korrektuure teinud, kui võlakoormat on vähendatud võrreldes 2008. aasta lõpuga $1,4 triljoni võrra. Arvatavasti pole see aga ainult majapidamiste endi algatus, vaid põhjuse selleks on andnud ka pangad, kes pärast finantskriisi ettevaatlikuks muutusid ning laenustandardeid karmistasid. Nüüd näib, et nii pangad kui ka tarbijad on taas julgemaks muutunud.

Novembris avaldatud majapidamiste kolmanda kvartali krediidiraport näitas esimest märkimisväärset võlakoormuse kasvu viimase 5 aasta jooksul. Majapidamiste võlakoorem kasvas võrreldes eelneva kvartaliga $130 miljardi võrra. Ühelt poolt suurendab tarbijate laenuisu üha vähenev tööpuudus ning madalad intressid, kuid teisalt näitab jaanuaris avaldatud USA panganduse järelevalve raport, et ka krediidiasutused on asunud nõudmisi klientide finantsseisundile alandama.

Nii nagu mujal maailmas, polnud ka USAs mitmed pangad finantskriisi järgselt agarad laenajad. Pigem tegeleti buumi aegadel tehtud halbade otsuste lahendamisega ning uued madala kvaliteediga laenud olid viimased asjad, mida krediidiasutused oma bilanssides näha tahtsid. Niisiis tõsteti laenusaamise standardeid, mis tähendab, et tarbijatel oli senisest keerulisem pankadest krediiti saada. Mitte ainult ei pidanud laenukandidaatide majanduslik seis olema tugev, vaid seda ka ajal, mil maailma räsis üks tõsisematest kriisidest, mida aastakümnete jooksul nähtud.

Nüüd, kui sellest perioodist on möödas üle viie aasta ning kapitali hinnad on rekordmadalatelt tasemetelt eemaldunud, on pangad otsustanud karmimaid nõudeid leevendama hakata. USA panganduskontrolöri 18-kuu pikkuse perioodiga (2012 jaanuar – 2013 juuni) raport uuris, kuidas muutusid USA 86 suurima panga laenustandardid. Selgub, et ärilaenude puhul oli pankade osakaal, kes alandasid laenusaamiseks vajalikke standardeid 28% ehk kaks korda rohkem kui 2012. aastal ning ühtlasi oli tegu suurima näitajaga alates 2006. aastast. Samas segmendis tõstsid standardeid 8% pankadest ehk poole vähem kui 2012. aastal. Eraklientide laenude lõikes muutus laenusaamine kergemaks 22% pankadest ning raskemaks 10% krediidiasutustest. Nagu ärilaenude puhul on ka siin tegu vastavalt parima ja halvima näitajaga alates 2006. aastast. Tulemused on kajastatud ka alloleval joonisel.

Allikas: Office of the Comptroller of the Currency

Uuringu kohaselt on pankade laenustandardite alandamise peamisteks põhjusteks paranenud majandusväljavaade, suurenev konkurents, piisav likviidsus ning muutused pankade riskiisus. Hoolimata antud trendist on ametnike sõnul enamike pankade laenustandardid head või rahuldavad. Siiski tuletas USA pangandusjärelvalve üks juhtidest meelde, et mida rohkem pangad laenavad, seda rohkem lisandub ka riski. Eelkõige nähti ohuallikana laenustandardite leevendamist vastusena konkurentsile ning soovile saavutada laenuportfelli kasvu ja koos sellega kasumite kasvu. Laenutoodetest leevenesid tingimused enam varade tagatisel-, krediitkaardi-, kaudsetel tarbija-, rahvusvahelistel-, suurettevõtete- ning kõrge laenukoormusega laenudel. Laenustandardite leevendumine avaldus peamiselt väiksema nõutava tagatisega ning madalama krediidiskooriga.

Sarnased tulemused leidis ka USA keskpank Q4 2013 pankade laenukäitumise uuringus. Põhitulemuseks oli äri- ning jaelaenude standardite alandamine ning nõudluse suurenemine. Nii näiteks märkisid pangad, et äriklientide puhul langetati nõudeid igasuguse suurusega ettevõtetele ning tähtsa põhjusena toodi välja konkurents. Majapidamistele antud laenude pilt oli natuke teistsugune. Üks osa suurematest pankadest teatas, et nad otsustasid leevendada tingimusi kõrgema kvaliteediga kinnisvaralaenudele, kuid väiksemad pangad vastupidiselt tõstsid antud laenude standardeid. Üleüldiselt märgiti, et ka nõudlus kodulaenude järele püsis pigem muutumatuna või vähenes. Samas, tarbimislaenude puhul (krediitkaardid, autolaenud jne) langetas enamik pankadest laenutingimusi.

Pärast majanduskriisi on USA pangalaenude maht küll kvartalist kvartalisse kasvanud, kuid suhteliselt aeglases tempos. Nagu allolevalt graafikult näha, siis majanduskriisi ajal pankade laenumaht vähenes ning alates 2012. aastast on see kasvanud stabiilselt 2-3%. Ülalmainitud uuringud lubavad arvata, et peagi võib näha laenumahtude kiiremat kasvu. Ühtlasi on pangad positiivselt meelestatud laenude kvaliteedi suhtes. Fedi uuringust selgus, et pangad ootavad maksegraafikust mahajäänud laenude osakaalu paranemist, ainus laenude tüüp, kus maksegraafiku häired suureneda võivad, on madalama kvaliteediga (subprime) autolaenud.

Allikas: FDIC

Ka eurotsoonis, kus juba pikemat aega krediidimahud erasektorile nigelad on olnud, on märgata laenutingimuste leevenemist. Euroopa Keskpanga läbiviidud küsitlus näitas, et möödunud aasta viimases kvartalis enamik pankasid küll tõstsid laenustandardeid ettevõtetele, kuid langetasid nõudmisi majapidamistele. Esimest korda alates 2007. aasta keskpaigast võis märgata tingimuste lõdvendamist väikese ja keskmise suurusega ettevõtetele. Käesoleva kvartali puhul oodatakse ettevõtete laenude puhul tingimuste leevendajate ja karmistajate võrdset osakaalu. Enamus pankadest ütlesid, et ettevõtete nõudlus laenude järgi langes, kuid üha rohkem pankadest teatas ka nõudluse kasvust. 2014. aasta esimeselt kvartalilt oodatakse juba nõudluse kasvust raporteerinud pankade ülekaalu.

Majapidamiste puhul vastas enamik pankasid, et 2013. aasta neljandas kvartalis alandati kodulaenude laenustandardeid. Sellele aitasid kaasa eelkõige konkurents teistelt pankadelt, üleüldise majandusolukorra ning kinnisvaraturu väljavaadete paranemine. Hoolimata parematest tingimustest kahanes enamike vastanud pankade sõnul nõudlus kodulaenude puhul (vahe nõudluse kasvust ja langusest raporteerinud pankade vahel oli -4 protsendipunkti). Möödunud aasta kolmandas kvartalis oli antud näitaja 5 protsendipunktiga nõudluse kasvust raporteerinud pankade kasuks. Siiski oodatakse, et käesoleval kvartalil liigub vastav näitaja +16 protsendipunktini, mis tähendaks tugevamat nõudluse kasvu kodulaenude järgi. Tarbimislaenude puhul jäid näitajad enam-vähem stabiilseks. Laenustandardeid karmistanud pankasid oli 2 protsendipunkti enam kui tingimusi leevendanud pankasid ning tarbimislaenude nõudluse kasvust/vähenemisest raporteerinud pankade osakaal oli võrdne.

Artikkel on informatiivse eesmärgiga ja ei ole mõeldud soovitusena müüa või osta mainitud väärtpabereid.




Kommentaare ei ole

Kommentaari jätmiseks loo konto või logi sisse

Küpsised

Et pakkuda sulle parimat kasutajakogemust, kasutame LHV veebilehel küpsiseid. Valides "Nõustun", annad nõusoleku kõikide küpsiste kasutamiseks. Tutvu küpsiste kasutamise põhimõtetega.

pirukas_icon