Purustades USA ettevõtetega seotud illusioone - Artiklid - Uudised - LHV finantsportaal

Purustades USA ettevõtetega seotud illusioone

Kristiina Kirtsi

14.02.2014 08:53

Shutterstock

Mitmeid aastaid kestnud ralli aktsiaturgudel ja maailma suurima majandusega riigi makronäitajate paranemine viitavad USA ettevõte finantsnäitajate tugevusele. Ent vastupidiselt üldlevinud arvamusele leiab Société Générale’i kvantitatiivse analüüsi üksuse juht, Andrew Lapthorne, et USA ettevõtete kasumid ei kasva, ettevõtted on üleinvesteeritud ning nende võlakoormus on suurem kui kunagi varem.

Erinevus üldlevinud arvamuse ja USA ettevõtteid märksa tumedamas valguses peegeldavate tulemuste vahel põhineb vähem moonutatud andmete kasutamisel analüüsi sisendina. Kui laialdaselt kasutatavate allikate nagu Bloomberg või Institutional Brokers' Estimate Systemi (I/B/E/S) hinnangul kasvas USA ettevõtete võrreldav kasum (ei sisalda ettevõtte äritegevusega mitte-seotud ühekordseid kulusid) aktsia kohta 2013. aastal 6-7%, siis reaalsust vähem moonutava, MSCI poolt koostatud andmete põhjal, USA ettevõtete puhaskasumi kasv aeglustus 2013. aastal peaaegu nullini. Alloleval joonisel on näha laialdaselt kasutatava I/B/E/Si poolt koostatud USA ettevõtete tagasivaatava võrreldava kasumi kasvu erinevus MSCI andmetega (erinevuse suurenemine nende kahe kasvumäära vahel viitab kasumi kvaliteedi halvenemisele). Samal ajal on ka väljaspool finantssektorit tegutsevate USA ettevõtete ärikasumi kasv viimased 12-kuud püsinud nulli läheduses.

Allikas: Zerohedge

Samuti on nii USA ettevõtete maksude- ja intressieelne kasum kui ka bruto rahavoog viimased paar aastat suhteliselt stabiilsed püsinud. See viitab sellele, et enamus kasumi kasvust võib kirjutada mitte paraneva rahavoo, vaid raamatupidamislike võtete arvele.

Üldlevinud arvamuseks on ka, et alates finantskriisist on ettevõtted teinud kapitalikulutusi tagasihoidlikult ja pigem liiga vähe, siis nagu allolevalt jooniselt näha, on ettevõtete kapitalikulutused osakaaluna käibest viimase kümne aasta kõrgemal tasemel. Lisaks on viimased kolm aastat väljaspool finantssektorit tegutsevate USA ettevõtete kapitalikulutuste kasv ületanud rahavoo kasvu.

Allikas: Business Insider

Kuid 2013. aastal aeglustus nii kapitalikulutuste kui ka rahavoo ja müügi kasv. See viitab sellele, et nõudluse vähenemise tingimustes ei soovi ettevõtted kapitalikulutusi suurendada. Kui nõudlus ei hakka kasvama, ei ole oodata ka kapitalikulutuste kasvu kiirenemist.

Mitu aastat kestnud ralli aktsiaturgudel, majanduse taastumine, ettevõtete kindlustunde paranemine ning madalad rahastamise kulud peaksid teoreetiliselt panema ettevõtteid rohkem kulutama bilansis seisva vaba raha arvelt nii ettevõtete ostmisele, kapitalikulutustele kui ka kapitali tagastamisele aktsionäridele. Selle asemel on aga vaba raha hulk ettevõtete bilanssides kasvanud- kui 2008. aastal oli 975 maailma suurimat ettevõtet sisaldav globaalse S&P 1200 indeksis sisalduva väljaspool finantssektorit tegutsevate ettevõtetel 1,95 triljonit dollarit vaba raha, siis 2012. aasta lõpus oli see kasvanud 62% ehk rekordilise 3,2 triljoni dollarini. Ent koos vaba raha kasvuga on kasvanud ka ettevõtete võlakoormus rekordilisele tasemele. USA ettevõtete netovõlg on alates 2006. aastast järjepidevalt kasvanud ning 15% kõrgem kui 2008-2009 aastal (vt allolev joonis).

Allikas: Zerohedge

Võiks eeldada, et ettevõtted eelistavad aktsionäridele kapitali tagastamisel bilansis olevat vaba raha, kuid samaaegne võlakoormuse kasv viitab hoopis odava laenuraha eelistamist. Võlga on kasvatanud ka aktsiate märkimisväärne ralli viimastel aastatel, kuna see on muutunud aktsiate tagasiostmist ettevõtete jaoks kallimaks. Vaba raha kasv ja võla suurenemine tuleneb ka sellest, et suurima bilansis oleva vaba raha hulgaga on tehnoloogiasektori ettevõtted, mis maksude vältimiseks ei soovi  välisriikides asuvat raha USAsse tagasi tuua.

Artikkel on informatiivse eesmärgiga ja ei ole mõeldud soovitusena müüa või osta mainitud väärtpabereid.




Kommentaare ei ole

Kommentaari jätmiseks loo konto või logi sisse

Küpsised

Et pakkuda sulle parimat kasutajakogemust, kasutame LHV veebilehel küpsiseid. Valides "Nõustun", annad nõusoleku kõikide küpsiste kasutamiseks. Tutvu küpsiste kasutamise põhimõtetega.

pirukas_icon