Aasta suurima mobiilinäituse ärevuses - Artiklid - Uudised - LHV finantsportaal

Aasta suurima mobiilinäituse ärevuses

Oscar Rõõm

17.02.2014 09:33

Shutterstock

Järgmise nädala esmaspäeval ehk 24. veebruaril, kui tähistatakse Eesti Vabariigi 96. aastapäeva, algab Barcelonas maailma suurim mobiilinäitus Mobile World Congress, mis kestab neli päeva ja kuhu kogunevad kõik maailma tehnikahiiglased, sh ka Samsung, Nokia, HTC, Sony, Huawei jpt. Kokku võtab üritusest osa 1947 erinevat tehnikaettevõtet ning peaesinejate nimekiri koosneb tegevjuhtidest tuntud firmadest nagu näiteks Facebook, IBM, Alcatel-Lucent, America Movil, AT&T, Citigroup, Deutsche Telekom, Tele2, WhatsApp jne. Kõige rohkem kõmu ürituse ümber tekitavad aga loomulikult eelmainitud tehnikafirmad, kellelt kõigilt oodatakse hulgaliselt uusi tooteid: nutitelefone, tahvelarvuteid, nutikaid rõivaid ja kantavat tehnikat, sest analüütikute ootuste kohaselt teevad tehnikafirmad aasta suurimad teadaanded ja tooted avalikuks just nimelt sel üritusel. Erilise tähelepanu all on ürituse eel Lõuna-Korea tehnikahiid Samsung, kelle jaoks lõppes läinud aasta rekordiliste tulemustega.

Hiljuti avaldatud neljanda kvartali tulemuste põhjal kasvas Samsungi müügitulu aastaga 6% võrra rekordilise 59,28 triljoni vonnini, kuid ühekordsete kulude tõttu kahanes ärikasum kolmanda kvartali rekordilise 10,16 triljoni vonni ja aastataguse 8,84 triljoni vonni pealt 8,31 triljoni vonni peale.

Tegu oli esimese kvartaliga viimase kahe aasta jooksul kui Samsungi ärikasum kahanes ja mõlemad näitajad jäid analüütikute ootustele alla, milleks oli 59,7 triljoni vonni suurune müügitulu ja 8,9 triljoni vonni suurune ärikasum. Sellegipoolest oli 2013. aasta ettevõtte jaoks edukas, sest firma müügitulu kasvas 2012. aastaga võrreldes 14% võrra rekordilise 228,69 triljoni vonnini ja ärikasum suurenes 27% võrra samuti rekordtasemele ehk 36,79 triljoni vonnini.

Graafik: Samsungi müügitulu ja ärikasum (triljonit vonni)

Samsungi mobiiliüksus toodab ettevõttele üle poole käibest ja kasumist ning kuigi üksuse neljanda kvartali müügitulu oli kvartali baasil 9% võrra madalam, siis täisaasta tulemus oli mullu 32% võrra suurem kui 2012. aastal. Üksuse neljanda kvartali ärikasum kahanes kolmanda kvartaliga võrreldes 18% võrra ning seda tingituna nõrgast nõudlusest tippklassi nutitelefonide vastu, kuid sarnaselt müügitulule oli üksuse täisaasta ärikasum 2012. aastaga võrreldes 29% võrra kõrgem.

Tugevaid tulemusi toodab ettevõttele ka pooljuhtide äriüksus, kus täisaasta müügitulu mullu 7% võrra 37,44 triljoni vonnini ja ärikasum 65% võrra 6,89 triljoni vonnini suurenes. Tarbeelektroonika üksuses kahanes müügitulu seevastu aastaga 2% võrra 50,33 triljoni vonni peale ja ärikasum kahanes 28% võrra 1,67% triljoni vonni peale. Ka ekraane ja kuvareid tootva üksuse tulemused ei olnud kiita kui sealne täisaasta müügitulu 10% võrra 29,84 triljoni vonni peale langes ja ärikasum 7% võrra 2,98 triljoni vonni peale vähenes.

Graafik: Samsungi müügitulu regiooniti

Samsungi tulemused sõltuvad üha enam ettevõtte mobiiliüksuse käekäigust ning sellest tulenevalt loodavad investorid loomulikult seda, et Samsungi uued tooted turuosaliste poolt soojalt vastu võetakse, kuna vastasel juhul on ettevõtte finantstulemused kergesti haavatavad.

Väidetavalt esitleb Samsung üritusel lisaks uuele Samsung Galaxy S5 nutitelefonile veel kolme uut tahvelarvutit, millest kaks on kahandatud versioonid olemasolevatest mudelitest (Galaxy Tab 4, Galaxy Note 3 Lite ja Galaxy Tab 3 Lite) ning uut versiooni nutikäekellast Galaxy Gear. Lisaks spekuleeritakse võimalikust 13,3 tollisest tahvelarvutist dual-boot süsteemiga, mis võimaldaks seadmel nii Androidi kui ka Windowsi operatsioonisüsteemi jooksutada ja veel oodatakse Samsungilt nende enda väljaarendatud Tizeni nimelise Linuxil põhineva operatsioonisüsteemi tutvustamist.

Uus Galaxy S5 nutitelefon on prognooside kohaselt 5,25 tollise (2560x1440) Super AMOLED ekraaniga, millel on 560-suurune pikslitihedus ja protsessoriks saab ennustuste kohaselt olema 64-bitine 2.5GHz Snapdragon 805 koos 3GB mäluga. Lisaks oodatakse telefonile 16 megapikslist tagakaamerat, 3,2 megapikslist esikaamerat, sõrmejäljelugejat ja silma identifitseerimise lahendust.

Tegu saab olema ettevõtte jaoks määrava müügiartikliga, sest näiteks Morgan Stanley analüütikud prognoosivad, et Galaxy S5 genereerib sel aastal kuni 25% Samsungi kogukasumist. Kuna telefon peaks poelettidele jõudma aasta teises kvartalis, siis prognoosib MS, et teises kvartalis müüakse vastavat telefonimudelit 18 miljonit ühikut ja kolmandas kvartalis 20 miljonit ühikut. Kogu aasta jooksul müüb Samsung prognoositult 54 miljonit Galaxy S5-te ning see toodab 34% mobiiliüksuse käibest ja 41% kasumist (15% kontserni kogukäibest ja 25% kogukasumist).

Ent kuna nutitelefonide ja tahvelarvutite turg on äärmiselt konkurentsirohke, siis on Mobile World Congressil luubi all ka Samsungi konkurentfirmad, kes samuti hulgaliselt uusi tooteid avalikustavad. Näiteks Nokialt oodatakse vähemalt kahte uut Lumia seeria telefoni (ettevõtte uus lipulaev Lumia 1820 ja Lumia 1525) ning 8 tollist tahvelarvutit Lumia 2020. Veel spekuleeritakse seda, et Nokia avalikustab üritusel oma esimese Androidil põhineva telefoni, mille koodnimeks on Normandy. Ka Sonylt oodatakse uut lipulaeva – 5,2 tollise ekraaniga Siriust/Xperia Z2-te ja veel tutvustavad uusi nutitooteid LG, HTC, Huawei, Panasonic ja ZTE.

Üritusest ei võta osa kaks tuntud telefonitootjat: Apple ja BlackBerry, kellest esimene eelistab uusi tooteid tutvustada enda korraldatud üritustel ja kellest viimasel pole uusi tooteid mida turuosalistele tutvustada ja lisaks on nad öelnud, et keskenduvad väiksematele mobiilinäitustele.

Tehnikahuviliste jaoks saab järgmine nädal seega olema väga põnev, tuues  endaga kaasa palju uue generatsiooni seadmeid, mis selleks aastaks poodide müügiletid vallutavad aga Apple'i tootearengut varjutava saladuseloori tõttu ei saa päris kindel olla, kellest kujuneb tarbijate silmis tänavu lõplik võitja.

Samsungi aktsia (Londoni börs) 5a graafik

Artikkel on informatiivse eesmärgiga ja ei ole mõeldud soovitusena müüa või osta mainitud väärtpabereid.




Kommentaare ei ole

Kommentaari jätmiseks loo konto või logi sisse

Küpsised

Et pakkuda sulle parimat kasutajakogemust, kasutame LHV veebilehel küpsiseid. Valides "Nõustun", annad nõusoleku kõikide küpsiste kasutamiseks. Tutvu küpsiste kasutamise põhimõtetega.

pirukas_icon