Milliseid aktsiaid leiab Warren Buffetti portfellist? - Artiklid - Uudised - LHV finantsportaal

Milliseid aktsiaid leiab Warren Buffetti portfellist?

Erko Rebane

26.02.2014 12:36

Shutterstock

Insaiderite ja institutsionaalsete investorite ostu- ning müügitehingute matkimine ei ole alati kõige targem viis investeerimisotsuste tegemisel, kuna üheplaaniline tehinguinfo ei pruugi paljastada tervet  lugu. Küll aga võib vabalt kättesaadava statistika alusel koguda enda nimekirja huvitavaid ettevõtteid, mida põhjalikumalt edasi analüüsida ja radaril hoida.

Eduka investorina pole Warren Buffetti nimi rahamaailmas kellelegi võõras, mistõttu hoitakse tema juhitava Berkshire Hathaway aruannetel kiivalt silma peal, et ühest küljest koguda üldist tarkust, teisest küljest noppida investeerimisideid.

Näiteks möödunud aastal jäi silma selline firma nagu DaVita Healthcare Partners, mis on 14 miljardi dollari suuruse turukapitalisatsiooniga dialüüsiteenuste pakkuja kroonilise neerupuudulikkusega patsientidele. Ettevõte on viimastel aastatel näidanud stabiilset müügitulude, ärikasumi ja vaba rahavoo paranemist ning arvestades kiiresti kasvavat diabeetikute arvu USA rahvastikus ja sealt tulenevalt nõudlust neeru dialüüsi järele, on DaVita olnud aastaid ka investorite huviorbiidis.

Mullu suve alguses valitsesid aga ettevõtte osas närvilisemad ajad ning aktsia odavnes mõne kuuga 18%, kuna riigi sotsiaalkindlustusprogrammi raames taheti selle aasta algusest vähendada makseid dialüüsiteenuse pakkujatele üle 10%, mis oleks jätnud firma tuludesse arvestatava jälje. Lõplik otsus tuli sügisel, mis kujunes kardetust oluliselt soodsamaks ja see päästis aktsia aga seal oli veel üks tegur, mis minu meelest oleks pidanud investoreid müümisel teist korda mõtlema panema.

Nimelt polnud konkreetselt Warren Buffet ise, vaid üks tema portfellihalduritest firma aktsiaid kokku ostnud juba alates 2011.a ning languse ajal muutusid ostud veelgi agressiivsemaks, mis tähendab, et Berkshire nägi pikaajalist väärtust, mida teised enam ei näinud või kartsid näha.

Läinud aasta lõpus kuulus Berkshire Hathawayle juba ca 17% DaVitast, mis paneb mõlgutama mõtteid, et kunagi ehk tahaksid nad terve äritegevuse oma haldusesse saada, kuid hetkel kehtiva kokkuleppe kohaselt ei tohi Berkshire osalust ilma DaVita loata üle 25% suurendada.

DaVita Healthcare Partnersi aktsia hinnagraafik


Allikas: Bloomberg

Sestap on paslik regulaarselt jälgida, milliseid põnevaid investeerimisotsuseid Warren Buffett ja Berkshire Hathaway teevad. Värskeima info kohaselt on 2013.a neljandas kvartalis suurendatud positsioone päris mitmes USA börsifirmas. Nende hulgas olid ehitusmaterjalide tootja USG (osalus kasvas 104% turuväärtusega 1,2 miljardi dollarini), erinevates tööstusharudes tegutsev tehnoloogiafirma General Electric (+1697% 0,27 miljardi dollarini), juba eelnevalt mainitud dialüüsiteenuste pakkuja DaVita Heatlhcare Partners (15% 2,5 miljardi dollarini), nafta ja maagaasi puurija ning nendepõhiste toodete valmistaja Exxon Mobil ( 2% 4 miljardi dollarini), finantsteenuste pakkuja Wells Fargo (0,1% 2,1 miljardi dollarini), jaemüüja Wal-Mart Stores (0,5% 3,6 miljardi dollarini), finantsteenuste pakkuja U.S. Bancorp (0,3% 3,2 miljardi dollarini). Lisaks võeti täiesti uus positsoon sellistes firmades nagu Goldman Sachs (kuigi see võib olla seotud warrantite konverteerimisega aktsiateks), kaabelfirmas Liberty Global.

Aktsiaid müüdi aga energiafirmas Suncor Energy (-27%, positsiooni turuväärtus vähenes 0,4 miljardi dollarini), nafta ja maagaasi tootjas ConocoPhilips (-18% 0,7 miljardi dollarini), meedia ja meelelahutusfirmas Starz (-19% 0,15 miljardi dollarini), meedia, kommunikatsiooni ja meelelahutuse firmas Liberty Media (-5% 0,7 miljardi dollarini) ja reitinguagentuuris Moody’s (-1% 1,9 miljardi dollarini). Täielikult otsustati likvideerida positsioon kahes firmas: tasulise televisiooni pakkuja DISH Network (osaluse suurus oli 31 miljonit dollarit) ja farmaatsiaettevõttes GlaxoSmithKline (osaluse suuruseks oli 19 miljonit dollarit). Lisaks toimus üks kosmeetiline muudatus, mille raames vahetas Washington Post oma nime pärast osade varade müümist Amazon.com’ile ja Buffetti nö uueks osaluseks sai 1,7 miljonit aktsiat meediafirmas Graham Holdings. Viimast on Buffett hoidnud oma portfellis rohkem kui neli aastakümmet.

2013.a lõpus omas Berkshire Hathaway suurimaid positsioone järgmistes ettevõtetes:


Allikas: http://whalewisdom.com/filer/berkshire-hathaway-inc

Artikkel on informatiivse eesmärgiga ja ei ole mõeldud soovitusena müüa või osta mainitud väärtpabereid.




Küpsised

Et pakkuda sulle parimat kasutajakogemust, kasutame LHV veebilehel küpsiseid. Valides "Nõustun", annad nõusoleku kõikide küpsiste kasutamiseks. Tutvu küpsiste kasutamise põhimõtetega.

pirukas_icon