USA tööturg läbi viie graafiku - Artiklid - Uudised - LHV finantsportaal

USA tööturg läbi viie graafiku

Erko Rebane

10.03.2014 12:21

Shutterstock

Kevad hakkab vaikselt lähenema, päästes mitmel pool USAs inimesed ja ettevõtted lumevangist ning tõstes temperatuuri majanduses. Läinud reedel avaldatud statistika kohaselt loodi veebruaris Ühendriikides väljaspool põllumajandussektorit 175 tuhat töökohta. Raskete ilmaolude kiuste oli seda rohkem kui prognoositud 149 tuhat, mis annab alust arvata, et USA majandus pole sisimas hoogu kaotanud ning tõotab kevadel õide puhkeda.

Töötuse määr liikus veebruaris 0,1 protsendipunkti võrra ülespoole 6,7% peale ja ehkki tegemist oli esimese tõusuga alates 2012.a detsembrist, siis selle taga olevaid põhjuseid võib lugeda heaks, sest tõusid nii tööga hõivatute arv kui ka tööd aktiivselt otsivate inimeste arv. See võib olla märgiks, et varem tööotsingutest loobunud inimesed on paremate väljavaadete tõttu tagasi tööturule naasmas.

Graafik 1: Loodud töökohad ja töötuse määr


Allikas: BLoomberg, LHV

Veebruari keskpaigas, kui küsitlust läbi viidi, ei saanud kokku 601 tuhat inimest raskete ilmaolude tõttu üldse tööd teha. See oli palju kõrgem kui 237 tuhat mullu samal ajal ja 350-400 tuhat rohkem kui ajalooline keskmine. Lisaks nentis 6,9 miljonit muidu täiskohaga töötavat ameeriklast, et nad said lumetormi tõttu teha vaid osaliselt tööd, mis märkis kõrgeimat taset alates 1996. aastast.  Viimase kümne aasta keskmine on veebruaris olnud 1,5 miljonit.

Graafik 2: Ilmade tõttu koju jäänud töötajate arv (veebruari numbrid välja toodud)


Allikas: Bloomberg, LHV

Ilma tõttu on mõistetav, miks kujunes keskmine töönädal veebruaris lühemaks, langedes kümnendiku võrra nelja aasta madalaimale tasemele 34,2 tunni peale. Seevastu tunnitasu, mis on alates majanduslangusest sisuliselt paigal püsinud ja tarbimist tagasi hoidnud, kerkis 2,2% 24,31 dollarile.

Graafik 3: Tunnitasu aastane kasv (valge, %) ja töönädala pikkus (oranž, tundides)


Allikas: Bloomberg

Tööjõus osalemise määr ehk tööga hõivatute või aktiivselt tööd otsivate inimeste arvu suhe tööealisesse elanikkonda püsis veebruaris stabiilsena 63% peal. Fakt on see, et töötuse määra langus viimastel aastatel on tulnud USAs eelkõige tööjõus osalemise määra taandumisest, sest majanduskriisijärgselt hakkasid inimesed loobuma tööotsingutest, kuna see muutus lihtsalt lootusetuks. Kui aga inimene lõpetab aktiivselt töö otsimise, siis valitsus ei arvesta teda enam töötute koguarvus ja nii on see osutunud madalamaks kui peegeldab tegelik seis.

Palju on spekuleeritud seda, kui palju mängivad aktiivsete inimeste osakaalu vähenemises rolli majanduslikud põhjused ja kui palju pikaajalised demograafilised trendid. USA rahvastik vananeb, mis tähendab, et kuuekümnendates ja pensioniealised töötavad väiksema tõenäosuse juures, kui väljavaated tööturul pole kõige paremad. Lisaks on pensionile jäämas beebibuumi põlvkond, mis samuti vähendab töötavate inimeste arvu hoolimata sellest, kas majandusel läheb hästi või mitte. Kui demograafilised trendid põhjendavad tervet tööjõus osalemise määra langust, siis peegeldab töötuse määr tänast pilti õigesti. Tõenäoliselt leidub aga  palju neid, kes otsustasid end ülikoolis täiendada ja neid, kes üritavad puhtalt erinevatest toetustest ära elatuda ning nende naasmine tööturule võib aidata kergitada tööjõus osalemise määra, samas ka töötuse määra aga see on pigem positiivne efekt.

Graafik 4: Tööjõus osalemise määr (%)

Allikas: Bloomberg

Tarbijate hinnang tööturule on samuti paranenud. Veebruarikuu tarbijakindluse indeksi raames selgus, et 13,9% vastanutest hindas töökohtade saadavust külluslikuks (jaanuaris 12,5%) ja 32,5% hindas raskesti kättesaavaks (jaanuaris 32,7%). Esimene on alates kriisi põhjast järjepidevalt paranenud, teise osakaal aga vähenenud, kuid mõlemal juhul on kriisieelsete tasemeteni veel tükk maad minna.

Graafik 5: Tarbijate kindlustunde küsitluses töökohtade kättesaadavust külluslikuks (valge, %) ja raskesti kättesaadavaks (oranž, %) hinnanud vastajad.


Allikas: Bloomberg




Kommentaare ei ole

Kommentaari jätmiseks loo konto või logi sisse

Küpsised

Et pakkuda sulle parimat kasutajakogemust, kasutame LHV veebilehel küpsiseid. Valides "Nõustun", annad nõusoleku kõikide küpsiste kasutamiseks. Tutvu küpsiste kasutamise põhimõtetega.

pirukas_icon