29 panka 30st läbisid Fedi stressitesti - Artiklid - Uudised - LHV finantsportaal

29 panka 30st läbisid Fedi stressitesti

Oscar Rõõm

24.03.2014 09:43

Shutterstock

Eelmisel nädalal avaldas Föderaalreserv (Fed) oma hiljutise pankade stressitesti tulemused. Stressitesti eesmärk on hinnata riigi finantssüsteemi suutlikkust tulla toime majandusšokiga ning pankade võimekust hoida kriisiperioodil adekvaatses koguses kapitali, et laenude väljastamist jätkata. Stressitesti viiakse läbi kolmandat järjestikust aastat ning test koosneb kahest hüpoteetilisest tulevikustsenaariumist, millest üks näeb ette ebasoodsat ja teine äärmiselt ebasoodsat majanduskliimat. Kokku kasutatakse stsenaariumite loomiseks kahtekümmend kaheksat muutujat, millest 16 kirjeldavad majandusaktiivsust, vara hindasid, intressimäärasid, SKPd, inflatsiooni ja ka valuutakursse. Testi tulemuse põhimäärajaks on Tier 1 kapitalimäär ehk panga kvaliteetsete varade hulk, mis Fedi nõuete kohaselt peab ületama vähemalt 5% piiri.

Järgnevad graafikud iseloomustavad majandusindikaatorite liikumist kahe eelmainitud hüpoteetilise stsenaariumi korral. Näiteks SKT näitajale nägi eriti ebasoodne stsenaarium ette 4,75% suurust langust aasta ajase perioodi jooksul ning töötuse määr tõusis samal perioodil 4% võrra, jõudes 2015. aasta keskpaigaks 11,25 protsendini. Aktsiahinnad, mõõdetuna Dow Jones indeksi abil, odavnesid stsenaariumi kohaselt 50% võrra ja aktsiaturu volatiilsuse indeks tõusis 68 protsendini. Majade hinnad kahanesid stsenaariumi kohaselt 25% võrra ja kommertskinnisvara odavnes tervelt 35% võrra.

Nagu arvata võib siis ebasoodne stsenaarium näeb ette samade näitajate liikumist, aga seda oluliselt väiksemal määral. Tähtis on aga siinkohal ka see, et mõlema stsenaariumi puhul ei kesta majandusšokk kuigi kaua, sest prognoosid näevad ette seda, et riigi majandus taastuks juba 2016. aastaks.

Graafik: Testis kasutatud majandusindikaatorid ja vastavad liikumised hüpoteetilise stsenaariumi korral


Allikas: Fed

Kokku testiti kolmekümmet panka ning ebasoodsa stsenaariumi puhul ulatus nende pankade prognoositud laenukahjum $267 miljardini (sh krediitkaardi, kommertskinnisvara ja hüpoteeklaenud) ning äärmiselt ebasoodsa stsenaariumi puhul ulatus vastav näitaja $366 miljardini. Pankade kogukahjum ulatus sääraste stsenaariumite korral vastavalt $355 ja $500 miljardini.

Graafik: Prognoositud kahjumid kahe tulevikustsenaariumi korral


Allikas:Fed

Testi tulemuste põhjal vastasid kapitalinõuetele 29 panka 30st. Ainsana ei suutnud 5% suurust Tier 1 kapitalimäära saavutada Zions Bancorp, kelle vastav kapitalimäär ulatus 3,6 protsendini. Panga tütarettevõtte Vectra Bank Colorado tegevjuht võttis tulemustejärgselt ka avalikult sõna ning andis teada, et nii Vectra kui ka Zions on finantsiliselt tugevad ning muretsemiseks pole põhjust. Zions kavatseb aprilli keskpaigaks esitada Föderaalreservile vajamineva kapitaliplaani, et stressitest edukalt läbida.

Kuigi ülejäänud 29 panka ületasid edukalt Fedi poolt künniseks seatud 5% suuruse Tier 1 kapitalimäära, siis esines pankade seas ka selgeid erinevusi. Näiteks madalaima Tier 1 kapitalimääraga pank, kes künnise ületas, oli M&T Bank 5,9% suuruse Tier 1 kapitalimääraga ning parimaid tulemusi näitas State Street 13,3 protsendiga. Üsna lähedale 5% künnisele tulid ka suurpangad Bank of America, Morgan Stanley ja JP Morgan.

Graafik: Kõrgeima ja madalaima Tier 1 kapitalimääraga pangad äärmiselt ebasoodsa stsenaariumi korral

Allikas: Fed

See aga tähendab seda, et need pangad kes künnise napilt ületasid võivad olla sunnitud tagastama investoritele väiksemas koguses raha kui see muidu võimalik oleks. Näiteks Bank of America varade maht võimaldaks pangal tagastada investoritele $12,8 miljardit nii, et Tier 1 kapitalimäär alla 5% ei langeks, kuid Bloombergi analüütikute kohaselt plaanib ettevõte tagastada järgmise 12 kuu jooksul hoopis $7,2 miljardit. Morgan Stanley’l oleks võimalik investoritele tagastada $5,81 miljardit, aga prognooside kohaselt saab see summa olema hoopis $2,1 miljardit.

Ehk pangad  on agaralt kapitali varumas ning seda kinnitas ka maaklerfirma Sandler O’Neill and Partners tegevdirektor Scott Siefers, kes lisas, et pankade kapitalitasemed on ajalooliselt võrdlemisi kõrgel tasemel. Fedi andmete kohaselt on viimase kahe aasta jooksul olnud pankade Tier 1 kapitalimäär keskmiselt 13% ringis, mis on 4% rohkem kui 2009. aastale eelnenud perioodil.

Niisiis on stressitesti tulemuste põhjal Ameerika suurimad pangad finantsiliselt võrdlemisi tugevad ning suudaksid vajadusel ka väga ebasoodsad majandustingimused üle elada. Samas on Fedi stressitest saanud analüütikute poolt palju kriitikat, kuna testis kasutatavate stsenaariumite puhul kestab majanduskriis väga lühikest aega. Ehk nagu paljude teiste näitajatega  finantssektoris, peitub stressitestis killuke tõtt ent puhta tõena ei tasuks neid tulemusi võtta.

Artikkel on informatiivse eesmärgiga ja ei ole mõeldud soovitusena müüa või osta mainitud väärtpabereid.




Kommentaare ei ole

Kommentaari jätmiseks loo konto või logi sisse

Küpsised

Et pakkuda sulle parimat kasutajakogemust, kasutame LHV veebilehel küpsiseid. Valides "Nõustun", annad nõusoleku kõikide küpsiste kasutamiseks. Tutvu küpsiste kasutamise põhimõtetega.

pirukas_icon