Hiinlased toidavad Austraalia kinnisvarabuumi - Artiklid - Uudised - LHV finantsportaal

Hiinlased toidavad Austraalia kinnisvarabuumi

Oscar Rõõm

07.04.2014 09:39

Shutterstock

Hiljuti avaldatud statistikale toetudes võib järeldada, et üha kasvav hulk austraallastest on hädas tõusvate kinnisvarahindadega. Näiteks riigi kõige suurema rahvaarvuga linnas Sidneys tõusid eluasemehinnad 2013. aastal 15,2% võrra ning üleriigiliselt oli vastav kasvunumber 10%. Tegu oli kiireima hinnakasvuga alates 2009. aastast, kuid austraallaste keskmise nädalase teenistuse kasvukiirus oli samal perioodil vaid pool kinnisvarahindade kasvukiirusest.

Majanduskoostöö ja Arengu Organisatsiooni poolt läinud aasta detsembris avaldatud raporti kohaselt on Austraalia kinnisvaraturg maailmas ülehinnatumate edetabelis viies (peale Kanadat, Uus-Meremaad, Norrat ja Belgiat) ja analüüsimaja SQM Research analüütikute sõnul pole kirjeldatud trendi lõppemist lähitulevikus näha: käesoleva aasta jooksul tõusevad kinnisvarahinnad Austraalia suurimates linnades prognooside kohaselt 11% võrra.

Samaaegselt tõusvate kinnisvarahindadega on esmakordsete koduostjate määr drastiliselt vähenenud. Näiteks läinud aasta septembrikuus New South Wales osariigis väljastatud uutest eluasemelaenudest moodustasid esmakordsed koduostjad vaid 6,8% suuruse osa. Võrdluseks võib välja tuua, et 2009. aasta maikuus oli vastav näitaja 34%. Austraalia statistikaameti andmete kohaselt on esmakordsete koduostjate osakaal kõikidest väljastatud kinnisvaralaenudest hetkel keskmiselt ~12,7% ehk ajalooliselt rekordmadal.

Osalt on see tingitud valitsuse otsusest lõpetada esmakordsete koduostjate abistamiseks mõeldud toetused, kuid peamine põhjus on siiski Austraalia kinnisvara kallidus. Inflatsiooni suhtes korrigeeritult on Austraalia majahinnad viimase 20 aasta jooksul kahekordistunud ning alla 30 aastaste majaomanike määr on selle sama perioodi vältel olnud pidevas languses.

Analüütikute sõnul ei ole Austraalia kinnisvaraturul toimuv aga spekulatiivne mull (kuigi spekulante on hulgaliselt), vaid nõudlust kinnisvara järele ajendab kõrge immigratsioon ning Hiinast sissevoolav raha. Credit Suisse'i analüütikute sõnul on kestva hinnatõusu Austraalia kinnisvaraturul põhjustanud just Hiina investorid ning selle tulemusena on tekkimas terve generatsioon austraallasi, kellel ei ole rahalisi võimalusi kinnisvara soetada ja keda ähvardab eluaegne üürniku staatus.

Graafik: Top10 investorit Austraalia kinnisvaraturul 2012-13

Allikas Sydney Morning Herald

Credit Suisse'i andmetel müüakse Austraalias ligi 12% uuest kinnisvarast just hiinlastele. Näiteks ulatub Hiina investorite osakaal kõikidest Sydneys toimuvatest kinnisvaraostudest 18 protsendini ning Melbourne'is 14 protsendini (v.a kasutatud kinnisvara). Viimase seitsme aasta jooksul on hiinlased soetanud Austraalias kinnisvara kokku $24 miljardi väärtuses ning järgmise seitsme aasta jooksul tehakse seda veel prognoositult $44 miljardi eest. Credit Suisse'i kalkulatsioonide kohaselt teevad hiinlased hetkel Austraalias kinnisvaraoste $5,4 miljardi väärtuses aastas ning jaotus sisserändajate ja teiste (sh investorid, kinnisvaraarendajad ning ajutised elanikud) vahel jaotub pea võrdselt pooleks.

Graafik: Hiinlaste investeeringud Austraalia kinnisvarasse

Allikas: Credit Suisse

Ülikiire kinnisvara hinnatõus on tekitanud kohalike seas palju pahameelt ning Austraalia valitsus on hakanud kaaluma erinevaid võimalusi välisinvesteeringute piiramiseks, et hinnakasvu pidurdada. Tulenevalt Austraalia seaduste eripärasusest ei pruugi aga säärane lahendus olla kõige optimaalsem: nimelt lubab seadus välisinvestoritel soetada ainult uut kinnisvara ja see teadupoolest ergutab ehitusturgu ning suurendab kinnisvaraturul pakkumist.

Niisiis on investeeringute sissevool Hiinast põhjuseks miks Austraalias uued elamispinnad niivõrd kalliks on muutunud, kuid kasutatud kinnisvara hinnakasvu hiinlaste pealetung ei kiirenda. Deutsche Banki ökonomisti Phil O’Donaghue sõnul tuleneb kasutatud kinnisvara hinnakasv madalatest intressimääradest ja kodumaistest investoritest.

Hiinlaste suurenevad kinnisvarainvesteeringud Austraalias loovad aga head tingimused kohaliku kinnisvaraturu arenemiseks. Valitsuse poolt väljastatud ehituslubade arv on tõusnud viimase viie aasta kõrgeimale tasemele ja sellest lõikavad kasu nii ehitusmaterjalide tootjad, pangad, kui ka kinnisvaraarendajad. Ka Credit Suisse omab oma pikaajalises portfellis osalusi sellistes Austraalia firmades nagu Mirvac, CSR, National Australia Bank ja Fairfax.

Graafik: Väljastatud ehituslubade arv

Allikas. Quartz, Austraalia statistikaamet

Artikkel on informatiivse eesmärgiga ja ei ole mõeldud soovitusena müüa või osta mainitud väärtpabereid.




Kommentaare ei ole

Kommentaari jätmiseks loo konto või logi sisse

Küpsised

Et pakkuda sulle parimat kasutajakogemust, kasutame LHV veebilehel küpsiseid. Valides "Nõustun", annad nõusoleku kõikide küpsiste kasutamiseks. Tutvu küpsiste kasutamise põhimõtetega.

pirukas_icon