Majandustsükli ohtlikult kõrge vanus - Artiklid - Uudised - LHV finantsportaal

Majandustsükli ohtlikult kõrge vanus

Erko Rebane

10.04.2014 10:20

Shutterstock

Ülemaailmse finantskriisi ja majandussurutise põhi jääb täna pea viie aasta taha. Kui lähtuda statistikast, et sõjajärgsel perioodil on Ühendriikides keskmise majandustsükli kasvufaasi pikkuseks 4,9 aastat, kas see tähendab, et ees ootab majanduskliima jahenemine, mille mõju oleks ilmselt tunda mujalgi maailmas?

Majandus kulgeb tsüklina, mida kajastab sisemajanduse koogutoodangu ja teiste majandusindikaatorite muutus. Ühte tsüklisse mahub periood, kus reaalne SKT kasvab tänu tööstustoodangu, tööhõive, inimeste sissetulekute jpt näitajate tõusule.  Tsükli teine faas toob kaasa nende samade indikaatorite ja ka SKT languse.

Allolev graafik näitab, et Ühendriikides on sõjajärgsel perioodil olnud kokku 11 majandustsüklit. Ühtlasi kinnitab statistika, et majandustsüklil pole kindlat ettemääratud pikkust, vaid pigem kirjeldatakse seda kui ebaregulaarset ja tihtilugu ettenägematut protsessi.

Murelikuks võib täna paljusid teha teadmine, et kuigi Ühendriikide majanduslik taastumine on 2009.a kriisi põhjast olnud küll väga vaevaline, siis aastaid kokku lüües on sellest saanud siiski piisavalt pikk periood, mis ühtib keskmise sõjajärgse perioodi majandustsükli kasvufaasi kestvusega. Keegi ei pane siinkohal kätt ette ja väida, et nüüd on käes pöördepunkt aga järgnevad aastad tooksid sellegipoolest ajalooliste standardite järgi kaasa majanduskliima jahtumise suureneva tõenäosuse.

Allikas: USA majandusuuringute büroo

Lihtne on Excelis aastaid ja kuid kokku lüüa, kuid vanusega paralleelselt peaks uurima lähemalt ka seda, kas muud signaalid võiksid aidata jõuda sarnasele järeldusele.

Majandussurutise kipuvad tingima mullide lõhkemised (näiteks kinnisvarasektoris), rahapoliitika karmistamine või välised šokid (näiteks naftahinna drastiline kallinemine või probleemid mõne olulisema ekspordipartneriga). Kui keskenduda USA sisemajanduse arengule, siis taastumine kriisi põhjast on küll aset leidnud, ent oluliselt aeglasemas tempos võrreldes varasemate kordadega, mistõttu on ka keskpank alles hinnanguliselt aasta kaugusel esimesest intressimäära tõstmisest. See pigem viitab majandustsükli algusfaasile.

Üllatav on seegi, et vaatamata FEDi aastaid kestnud triljonite dollarite suurusele likviidsusabile püsib inflatsioon tublisti alla keskpanga sihiks seatud 2% ning ka allpool kriisieelsest tasemest. Majandustsükli lõpufaasis on keskpangad tavaliselt pidanud inflatsiooniga võitlust intressimäära tõstes aga nagu näha, siis hetkel pole see nõnda.

USA tarbija ostukorvi aastapõhine hinnamuutus (%)

Allikas: Bloomberg

Tarbimist on tagasi hoidnud majapidamiste eelistus vähendada oma võlakoormat ning suhteliselt madal palgakasv tööturul. Kuid need trendid võivad olla pöördumas, kujunedes potentsiaalseks allikaks tugevamale majanduskasvule ja kiiremale inflatsioonile. Näiteks viitas hiljuti FEDi aruanne, et möödunud aasta neljandas kvartalis suurendasid USA majapidamised aastapõhiselt esimest korda kuue aasta jooksul jälle võlakohustusi.

Allikas: NY FED

Erasektoris on nominaalne palgakasvu tempo veel jätkuvalt suhteliselt madalad 2,2%, olles siiski järjepidevalt hoogustunud alates 2012.a põhjast. Majandustsüklis edasi liikumine eeldab ühel hetkel palga läbirääkimistes tasakaalu nihkumist töövõtja kasuks ning võimalik, et palgakasvu kiirenemine peegeldab juba esimesi märke sellest.

USA töötuse määr (oranž, %) ja keskmise tunnipalga aastapõhine kasv erasektoris (valge, %)

Allikas: Bloomberg

Seega kuigi USA jooksva majandustsükli positiivne faas on kestnud juba sama kaua nagu eelnevad sõjajärgsed taastumised keskmiselt, siis mitmed majandusnäitajad viitavad sellele, et tegemist on siiski pigem tsükli algus- või keskfaasiga. Jala alla saamine on paari eelmise korraga võrreldes aset leidnud oluliselt tagasihoidlikumas tempos, mistõttu võiks antud majandustsükli oluliseks iseloomujooneks olla mitte amplituud, vaid pikkus.




Kommentaare ei ole

Kommentaari jätmiseks loo konto või logi sisse

Küpsised

Et pakkuda sulle parimat kasutajakogemust, kasutame LHV veebilehel küpsiseid. Valides "Nõustun", annad nõusoleku kõikide küpsiste kasutamiseks. Tutvu küpsiste kasutamise põhimõtetega.

pirukas_icon