Vahendame kevade põnevat tulemuste hooaega II - Artiklid - Uudised - LHV finantsportaal

Vahendame kevade põnevat tulemuste hooaega II

Erko Rebane

21.04.2014 11:07

Shutterstock

Läinud nädala seisuga oli oma esimese kvartali majandustulemused avaldanud 16% S&P 500 ettevõtetest, kellest 66% suutis lüüa konsensuse prognoosi, näidates Factseti andmetel -1,3% kasumi langust võrreldes mullusega. Analüütikute jaoks see üllatust enam ei valmista, kuid alles aasta alguses olid ootused märksa kõrgemad, kui S&P 500 ettevõtete esimese kvartali aktsiakasum pidanuks kasvama 4,3%. Tulemuste hooaeg on siiski alles väga varajases faasis ning üldiselt nädalate möödudes kasvutempo paraneb.

Müügitulu ootust on suutnud ületada pooled firmad, mis tähendab, et täpselt sama palju on prognoosidega ka hätta jäänud. Nende väheste ettevõtete käibe kasvutempo ulatus 2,1%ni. Seega üle viie aasta on  tekkinud taas olukord, kus positiivne käibe muutus tõi kaasa kasumi kahanemise, viidates potentsiaalselt murdepunktile, kust alates pole enam võimalik marginaalide abil kasumit oluliselt parandada ning edasine kasv peab tulema rohkem orgaanilistest põhjustest. Surve marginaalidele oli paljude ettevõtete jaoks esimese kvartali USA ebatavaliste talveilmade tõttu küll ajutine, aga müügitulu ja kasumi kasvutempode ühtlustumine pole juba pikemat aega saladuseks olnud.

S&P 500 indeks kaupleb 15,3x järgmise 12 kuu oodatavat kasumit, mida ei saa ajalooliste keskmistega võrreldes enam kuigi odavaks lugeda. Varasemalt oli lihtsam ettevõtete tulemuste puhul pettumust üle elada, sest keskpank aitas lükata kõrgeid ootusi edasi. Aktsiaturgude kasvanud närvilisus alanud aastal tõestab, et nüüd kui Föderaalreserv on hakanud vähendama rahalist tuge majandusele, vaadatakse ka kriitilisema pilguga seda, kui palju ollakse valmis börsifirma kasumi eest maksma.

S&P 500 indeks (valge) ja 12 kuu ettevaataval kasumil põhinev P/E (roheline)

S&P 500 ettevõtete esimese kvartali aktsiakasumi langusest peaks Factseti andmetel saama teises kvartalis 7,6% kasv. Üldiselt, mida lähemale tegelike tulemuste avaldamine jõuab, seda rohkem ootused kokku kuivavad aga julgustav on hetkel fakt, et mitmete negatiivsete kasumihoiatuste kõrval kuuleb järjest rohkem teateid, kus ettevõtted tõstavad oma jooksva kvartali prognoose. Aga nagu öeldud, siis tulemuste hooaeg alles algas ning usaldusväärsema pildi saab paari nädala pärast.

Artikkel on informatiivse eesmärgiga ja ei ole mõeldud soovitusena müüa või osta mainitud väärtpabereid.




Kommentaare ei ole

Kommentaari jätmiseks loo konto või logi sisse

Küpsised

Et pakkuda sulle parimat kasutajakogemust, kasutame LHV veebilehel küpsiseid. Valides "Nõustun", annad nõusoleku kõikide küpsiste kasutamiseks. Tutvu küpsiste kasutamise põhimõtetega.

pirukas_icon