iPhone'i müügiedu arenevatel turgudel vedas Apple'i tulemusi - Artiklid - Uudised - LHV finantsportaal

iPhone'i müügiedu arenevatel turgudel vedas Apple'i tulemusi

Vallo Lees

30.04.2014 09:06

Shutterstock

Apple’i majandusaasta teise kvartali raport tekitas taas turgudel palju kõneainet ja vastakaid arvamusi ettevõtte tuleviku kohta. Juba mõnda aega pole maailma suurima tehnoloogiaettevõtte majandustulemused olnud perfektsed ning üha lihtsam on olnud ühe või teise aspekti kallal norida. Kuigi seekord näis tulemustejärgselt valitsemas positiivsus, siis tõrvatilke meepotis võis ikkagi kohata.

23. aprillil raporteeritud tulemuste kohaselt teenis ettevõte jaanuar-märts kvartalis $45,6 miljardit müügitulusid ning $10,2 miljardit puhaskasumit ehk $11,62 aktsia kohta. Võrreldes eelmise aasta sama perioodiga on käibe ja aktsiapõhise kasumi kasvumääraks vastavalt 4,6% ja 15,2%. Kõrvutades neid näitajaid analüütikute oodatud $43,53 miljardi ning $10,18-ga, võib aru saada, miks tulemusi positiivselt tõlgendati, kuid samas on selline võrdlus mõnevõrra petlik, sest näiteks veel jaanuaris arvasid analüütikud aktsiapõhise kasumi numbriks olevat ligi $11. Siiski ei tohiks alahinnata aktsiapõhise kasumi kasvutempot, mis oli viimase kuue kvartali kiireim. Kuna nutiseadmete turul valitseb tugev konkurents, mistõttu tootjad on pidanud turupositsiooni säilitamiseks hindu alandama, jälgitakse pingsalt ka antud firmade kasumlikkust. Apple’i brutomarginaal suutis positiivselt üllatada kerkides 37,5% pealt 39,3%, ületades juhtkonna 37-38% prognoosi.

Allikas: Apple

Ettevõtte mootoriks on nagu ikka iPhone’ide müük, mis möödunud kvartalis tõi Apple’ile $26 miljardit (yoy +14%) ehk 59% müügituludest. Kokku müüdi 43,7 miljonit nutitelefoni (analüütikute ootus 37,7 mln ühikut), mida on 17% rohkem kui aasta tagasi samal ajal. Samas jäi mulje, et müügiedu taga polnud mitte ettevõtte kõige uuem 5S telefonimudel, vaid hetkel kõige odavam tootmises olev 4S. Üks selgemaid vihjeid selle kohta on keskmise iPhone’i müügihinna $41 suurune langus $596 peale. Tegu on suurima kvartaalse ühiku hinna langusega toote ajaloos. Ettevõtte finantsvaldkonna asepresident ning peagi finantsjuhiks saav Luca Maestri kommenteeris, et poole hinnalangusest võib tõepoolest kirjutada iPhone 4S müügiedule arenevatel turgudel (Apple püstitas BRIC riikides kõigi aegade suurima müügitulemuse).

Allikas: Apple

Apple’i teine suurem tootegrupp, iPad valmistas aga pettumuse. Ettevõte müüs 16,4 miljonit tahvelarvutit, mis vastas küll juhtkonna prognoosile, kuid jäi oluliselt alla analüütikute oodatud 19,3 miljonile ühikule. Cook põhjendas allajäämist sellega, et analüütikud ei arvestanud eelmiste perioodi varude ajastamisega, mistõttu kujunes võrdlusbaas kõrgeks. Siiski selgus, et lõppmüük tarbijale vähenes aastaga 3%, mida samas võis mõjutada ka tõsiasi, et möödunud aasta esimene kvartal lõpetati märkimisväärsete iPad Mini täitamata tellimustega, mistõttu kujunes müük lõpptarbijale suuremaks just eelmise aasta teises kvartalis.

Seetõttu võiski pärast tulemusi kohata arvamusi, et iPadi müük on oma tipu saavutanud ning Apple’i üks peamiseid kasvumootoreid on ennast ammendanud. iPad’i müük, mis moodustas 17% müügituludest on seega ainult natukene kõrgema osakaaluga kui vanasti ettevõtte peamiseks müügiartikliks olnud Mac’id, kelle poolt genereeritud müügitulu oli möödunud kvartalis 12%. Siiski tuleb meeles pidada, et iPadi müük on siiani läinud meeletult hästi. Nelja aasta jooksul on toodet müüdud 210 miljonit tükki. Seda on kaks korda rohkem kui sama perioodi jooksul suudeti müüa iPhone’i ning seitse korda rohkem kui iPodi. Arvestades, et alguses nimetati seda lihtsalt suure ekraaniga iPod Touch’iks, ei osatud sellist edu ilmselt ettegi näha. Seega kui iPad’i lugeda nüüd läbikukkumiseks, siis on see ilmselt kõige edukam toote läbikukkumine, mida ajaloost leida õnnestub.

Taaskord näitasid head minekut Mac arvutid, mida müüdi 4,1 mln ühikut vs 4 miljonit aasta tagasi. Kuna üleüldine globaalne personaalarvutite turg langeb, siis oli see 31 kvartal viimase 32 jooksul, mil Mac’id turuosa võitnud on. iTunes’i müügitulud kerkisid aastatagusega võrreldes 11%, ulatudes $4,57 miljardini, mis märgib uut rekordtaset.

Apple’i likviidsete varade maht vähenes võrreldes eelnenud kvartaliga $8,3 miljardit $150,6 miljardini. 88% sellest asub välismaa tütarettevõtetes. Rahavood äritegevusest ulatusid $13,5 miljardini.

Märtsiga lõppenud kvartalis tagastas Apple aktsionäridele $21 miljardit, mis tähendab, et $60 miljardilisest aktsiate tagasiostuprogrammist on täidetud $46 miljardit. Arvestades siia ka dividendid on aktsionäridele tagastatud $66 miljardit. Kui varasemalt oli ettevõtte eesmärk 2015. aasta lõpuks tagastada $100 miljardit, siis tulemustejärgselt otsustati see näitaja tõsta üle $130 miljardi.

Esiteks tõstetakse aktsiate tagasiostuprogrammi maht $60 mld pealt $90 mld peale, kuna juhtkonna hinnangul on aktsia alahinnatud ja on seega hea rahapaigutamise võimalus ning ka peamine põhjus, miks lõviosa tagastamisest toimub oma aktsiate tagasiostmise vormis. Samuti tõsteti aktsiapõhist dividendi $3,29 peale aktsia kohta, mis märgib 8% tõusu (dividendi saamiseks on vaja aktsionäride nimekirjas olla 12. mai seisuga). Lisaks teatati, et dividendimakset kavatsetakse ka tulevikus edaspidi tõsta.

Kõik kapitalitagastused tuleb läbi viia USAs asuva rahaga, mida hetkel on $18 miljardit. Samas on see raha mõeldud pigem ettevõtte kasvatamiseks kodumaal, kapitalikulutuste tegemiseks ning igapäevase likviidsuse tagamiseks. Ühtlasi ei ole mõtet tuua ka välismaal asuvat raha USAsse, kuna sellega kaasneks suur maksukohustus ja ei oleks seega aktsionäride huvides. Selleks, et kapitali tagastus võimalikult maksuefektiivselt läbi viia, kavatsetakse taaskord pöörduda võlaturgude poole.

Lisaks viib Apple läbi aktsiate splittimise, mis tähendab, et igale 2. juuni seisuga aktsionäride nimekirjas olevale investorile jagatakse ühe aktsia kohta kuus täiendavat aktsiat. Uute aktsiatega kauplemine algab 9. juunil. Aktsiate ositamise eesmärgiks on muuta Apple’i aktsia kättesaadavamaks suuremale hulgale investoritele.

Artikkel on informatiivse eesmärgiga ja ei ole mõeldud soovitusena müüa või osta mainitud väärtpabereid.




Kommentaare ei ole

Kommentaari jätmiseks loo konto või logi sisse

Küpsised

Et pakkuda sulle parimat kasutajakogemust, kasutame LHV veebilehel küpsiseid. Valides "Nõustun", annad nõusoleku kõikide küpsiste kasutamiseks. Tutvu küpsiste kasutamise põhimõtetega.

pirukas_icon