Tähtis number tõi häid uudiseid - Artiklid - Uudised - LHV finantsportaal

Tähtis number tõi häid uudiseid

Erko Rebane

05.05.2014 12:37

Shutterstock

Paljude arvates on iga kuu alguses avaldatava USA tööturu statistika jälgimine ületähtsustatud ega vääri aluseks võtmist investeerimisotsuste tegemisel, kuid samas tuleb möönda, et ei ole ühtegi teist majandusnäitajat maailmas, mis turuosaliste seas nõnda suurt elevust tekitaks, sest 70% Ühendriikide majandusest moodustab tarbimine ja see sõltub omakorda inimeste võimest tööd saada.

Kokku loodi aprillis väljaspool põllumajandussektorit 288 tuhat töökohta, mida oli rohkem kui analüütikute prognoositud 218 tuhat (märtsis 203 tuhat). Valdavas osas loob täna uusi töökohtasid just erasektor (aprillis 273 tuhat), mis on positiivseks uudiseks ja näitab, et ettevõtjate kindlustunde tõstmiseks ei pea valitsus enam majandust stimuleerima. Ühtlasi ei vedanud uute inimeste palkamist kindel sektor, vaid töökohtade loomine oli laiapõhjaline, alates ehitusest, lõpetades jaemüügi ja tervishoiuga.

USAs loodud töökohtade arv (tuhat)

Allikas: Bloomberg

Kuigi ühe kuu jooksul pole nõnda palju töökohti viimase kahe aasta jooksul tekkinud nagu tänavu aprillis, siis majapidamiste küsitlusest on raske välja lugeda entusiasmi tagasi tööturule naasta. Töötuse määr langes aprillis tervelt 0,4 protsendipunkti võrra 6,3% peale aga seda ajendas suuresti töötavate või tööd otsivate inimeste arvu vähenemine 806 tuhande võrra.

Tööturult minnakse ära erinevatel põhjustel. Paljud suunduvad ülikooli ennast täiendama, tulles mingi hetk suure tõenäosusega tagasi tööturule.  Halvemal juhul ei kanna tööotsingud vilja ning loobutakse üldse üritamast. Viimaste jaoks muutub tööturule naasmine seda raskemaks, mida kauem nad eemal on.

Kesiste väljavaadete tõttu tööotsingutest loobunud inimeste arv tõusis küll aprillis, aga jäi siiski alla eelmise aasta keskmisele ning 85tuhandeline hüpe 783 tuhande peale ei selgita kaugeltki töötava või tööd otsiva elanikkonna vähenemist 806 tuhande inimese võrra.

Antud tõusu võis aprillikuu statistikas osaliselt tingida ligikaudu 1,4 miljoni pikaajaliselt töötu ameeriklase töötutoetuste lõppemine eelmise aasta lõpus. Nende saamiseks peab inimene tõestama, et ta otsib aktiivselt tööd aga kuna valitsuses on toetuste tagantjärgi pikendamise protsess venima jäänud, võis see vähendada motivatsiooni tööotsimisega tegeleda.

Halva väljavaate tõttu tööotsingutest loobunud inimeste arv (tuhandetes)

Allikas: Bloomberg

Teisalt sõltub töötute ja kogu tööjõu suurus ka sellest, kui palju lisandub uusi inimesi tööturule. Aprillis oli see ebatavaliselt madal (väikseim alates 2008.a novembrist) ehkki kevadel tuleb tavaliselt tööturule palju hooajalisi töölisi. Ühe kuu statistika puhul on oht, et kui hooajaline tööjõu suurenemine mingil põhjusel tavapärasega võrreldes viibib või ei suutnud küsitlus seda kõige paremini kajastada, siis moonutab see hooajalist korrigeerimist. Eeldatavalt annab maikuu juba parema pildi.

Töötuse määr on tänaseks laskunud küll tagasi taseme lähedale, kus see oli vahetult enne Lehmani kokkuvarisemist 2008.a sügisel aga kahanev tööjõu valik ei näi olevat kergitanud tööotsijat palgaläbirääkimistes väga palju paremale positsioonile. Pikalt on nominaalne palgakasv püsinud 2% lähedal, ulatudes aprillis 1,9%ni, mis 1,5% inflatsiooni arvesse võttes muutub sisuliselt olematuks. Kuna töötasude tõusu loetakse üheks potentsiaalseks allikaks inflatsioonile, võib vähemalt FED hetkel ennast tunda väärtpaberite ostude mõõdukal vähendamisel üsna mugavalt.

USA keskmise tunnipalga nominaalne kasv (valge, %) ja töötuse määr (oranž, %)

Allikas: Bloomberg

Kokkuvõttes kinnitas aprilli tööjõuraport, et USA majandus jätkab liikumist ülesmäge ning pärast paljukirutud talve isegi hoogsamas tempos kui arvati. Loodud töökohtade kolme kuu keskmine tõusis aprillis 190 tuhande pealt 238 tuhandele aga šampust avada ja võiduringile minna on endiselt liiga vara, kuna palju küsimusi tekitab töötuse määra langus kahaneva tööjõu arvelt ja ühtlasi ei täida madal palgakasv tarbijate rahakotti nende lisadollaritega, mis võiks majandust tugevamalt tagant tõugata.




Kommentaare ei ole

Kommentaari jätmiseks loo konto või logi sisse

Küpsised

Et pakkuda sulle parimat kasutajakogemust, kasutame LHV veebilehel küpsiseid. Valides "Nõustun", annad nõusoleku kõikide küpsiste kasutamiseks. Tutvu küpsiste kasutamise põhimõtetega.

pirukas_icon