Supermarket, mis kasvatab köögivilju oma katusel - Artiklid - Uudised - LHV finantsportaal

Supermarket, mis kasvatab köögivilju oma katusel

Erko Rebane

12.05.2014 09:20

Shutterstock

Keskkonnasõbralikkus ja ökonoomsus on kaks elementi, millele erinevates eluvaldkondades järjest rohkem rõhku pannakse. Loodetavasti astus tulevikule sammukese võrra veelgi lähemale Ühendriikides, Kanadas ja Suurbritannias tegutsev Whole Foods Market, mille poelettidele jõuavad värsked köögiviljad katusel asuvast kasvuhoonest.

Ühendriikides 1980.a asutatud Whole Foodsi kaupluseketi hoogne laienemine ja edulugu on teoks saanud tänu missioonile tõsta ühiskonnas diskussiooni tervisliku eluviisi teemal, pakkudes vaid looduslikku ja orgaanilist kaupa.

Kui 2004.a küündis orgaanilise toidu müük USAs 11 miljardi dollarini, siis tänavu jõuab see Nutrition Business Journal’i andmetel 35 miljardi dollarini, olles 2012.a moodustanud tervest USA toiduainete müügist siiski vaid 4%.

Allikas:USDA, Nutrition Business Journal

Siiani vedas Whole Foods mahetoodete segmenti Ühendriikides peamiselt üksinda aga mida populaarsemaks on tarbijate seas tervislike valikute tegemine muutunud, seda aktiivsemalt võitlevad klientide nimel nüüd ka tavalised supermarketid, teiste seas nii Wal-Mart kui Target. Kahuriväe ja väiksemate konkurentide saabumine orgaaniliste toodete turule on jätmas jälge paraku Whole Foodsi majandustulemustele, mille tõttu kukkus aktsia 7.mail 19%.

Whole Foods Market aktsia hind

Allikas: Bloomberg

Turuliidri positsiooni hoidmine nõuab teatavasti pidevat arengut, et taganttulijad ei ulataks kunagi sabast päris kinni haarama ning ühe põneva algatusena valmis neil eelmise aasta lõpus omalaadse kontseptsiooniga pood, mis võib aidata ettevõttel leida uut ärilist eelist konkurentide ees.

Lisaks sellele, et Whole Foodsi Brooklynis asuva supermarketi energiavajadust aitavad rahuldada nii päike kui tuul, muutes 5200 ruutmeetrise kaupluse ettevõtte sõnul 60% energiasäästlikumaks kui ükski teine toidupood Ühendriikides, on see seotud ka kasvuhoonega. Taimede kasvatamine kortermajade katustel, hoovis või parkides pole iseenesest linnaelus enam midagi uut (USA põllumajandusministeeriumi kohaselt pärineb 15% globaalsest toiduainete pakkumisest linnapiirkondadest) aga kasvuhoonega kauplus on oluliselt haruldasem nähtus.

Ligi 1900 ruutmeetrise pindalaga kasvuhoone suudab toota 12 kuuga 200 tonni köögivilju ehk samaväärses mahus nagu 3,6 hektari suurune põllumaa ühes aastas. Kõrgtasemeline niisutussüsteem hoiab veekasutust 20 korda madalamana võrreldes tavapärase põllundusega ning teise erinevusena töötab kasvuhoone aasta läbi, ka siis kui väljas sajab lund, varustades nii allkorruse kauplust, kuid lisaks veel üheksat lähiümbruse Whole Foodsi supermarketit. Kuna kasvatusprotsessis ei kasutada mulda, ei saa köögivilju lugeda orgaaniliseks, ent sellegipoolest on need vabad erinevatest putukamürkidest.

Kui inimesed teevad järjest teadlikumaid valikuid toidu päritolu suhtes, siis seda, et köögivilja teekond taime küljest poeletile kestis mõnikümmend minutit, on raske üle trumbata. Tarbijad võivad olla kindlad, et värskes kaubas on alles kõik toitained ning lisaks muudavad olematud transpordikulud selle soodsamaks.

Whole Foods ei ole kinnitanud, et antud kontseptsioon saab olema aluseks edaspidisel laienemisel aga samas tundub põneva ja loogilise sammuna rakendada järjest mastaapsemaks paisuvate kaubanduskeskuste katusepindasid, selle asemel, et maksta mujalt maailmast saabunud köögiviljade vedamiskulude eest. Mida lähemal müügilett tomati või selleri kasvatuskohale asub, seda tervislikum on toit ja väiksem ökoloogiline jalajälg. Raske on küll uskuda, et Whole Foodsi initsiatiiv lähitulevikus suurt kandepinda leiab aga kui maailma rahvastik aina kasvab ja ühtaegu muutub tervisliku toitumise osas teadlikumaks, siis ühel hetkel võib see siiski osutuda paratamatuks.

Artikkel on informatiivse eesmärgiga ja ei ole mõeldud soovitusena müüa või osta mainitud väärtpabereid.




Kommentaare ei ole

Kommentaari jätmiseks loo konto või logi sisse

Küpsised

Et pakkuda sulle parimat kasutajakogemust, kasutame LHV veebilehel küpsiseid. Valides "Nõustun", annad nõusoleku kõikide küpsiste kasutamiseks. Tutvu küpsiste kasutamise põhimõtetega.

pirukas_icon