Jaeinvestorid kauplevad taas aktiivsemalt - Artiklid - Uudised - LHV finantsportaal

Jaeinvestorid kauplevad taas aktiivsemalt

Vallo Lees

21.05.2014 09:14

Shutterstock

Viimase 15 aasta jooksul aset leidnud kaks suuremat buumi ning langust aktsiaturgudel on jaeinvestorid teinud üsna ettevaatlikuks. Kui tehnoloogiamulli ajal hakkasid paljud tegelema elukutselise päevakauplemisega, siis pärast finantskriisi on kauplemismahud korralikult kokku kuivanud. Aktsiaturgude võimas ralli kriisi põhjadest ning eriti viimase aasta korralik tootlus on aga taas huvi kauplemise vastu suurendamas.

Erinevate odavmaaklerite esimese kvartali majandustulemused näitavad, et tehingute arv on korralikult kasvanud. TD Ameritrade (AMTD) sõnul tõusis keskmine päevane tehingute arv esimeses kvartalis neljanda kvartali 414 000 pealt 492 000 peale (vt allolev graafik), mis on ettevõtte jaoks ka uus rekordtase. Võrreldes aastataguse perioodiga tähendab see tehingute 30%-list kasvu. Ettevõtte aktiivsuse määr ehk tehingute arvu suhe kontode arvu tõusis 8,1% peale, mis on viimase kümnendi kõrgeim tase. Tuletisinstrumentide tehingute osakaal kõikidest tehingutest kerkis möödunud kvartalis 39% peale, 2011. aastal oli vastav näitaja 31%.

Allikas: TD Ameritrade

Ka E*Trade (ETFC) teatas, et keskmiselt tehti päevas 198 000 tehingut, mida on 24% rohkem kui neljandas kvartalis ning 33% enam kui samal perioodil eelmisel aastal. Kvartali jooksul suurendati kontode arvu võrreldes eelnevaga 72 000 võrra ehk 3,1 miljonini. Võrdluseks, neljandas kvartalis lisandus 22 000 kontot. E*Trade’i maaklertegevuse aktiivsus oli viimase viie aasta kõrgeim. Nagu allolevalt jooniselt näha, siis tehingute maht ei ole veel ületanud finantskriisi ajal saavutatud kõrgemaid tasemeid, kuid märkimisväärne edasiminek on siiski toimunud.

Allikas: BusinessInsider

Teistest maaklerfirmadest raporteeris Charles Schwab (SCHW) 13%-lisest tehingute arvu tõusust ning Interactive Brokers (IBKR) sõnul kasvas keskmine päevane tehingute arv 25%. Ettevõtete juhid seostavad kauplemisaktiivsuse tõusu eelkõige 5 aastat kestnud pullituruga, mis meelitab ligi uusi ning ka vanu turuosalisi, kes aktsiatele vahepeal juba käega löönud olid. Ilmselt suurema tõuke andis just viimase aasta aktsiaturgude tootlus. Teiste faktoritena mainitakse mobiilsete kauplemisplatvormide suuremat levikut ning alternatiivide vähesust aktsiatele madalate intressimäärade keskkonnas.

Maaklerettevõtete sõnul on kauplemise kasv laiapõhjaline, mis tähendab, et tehingute arv on kerkinud nii pikaajaliste investorite, kauplejate (30 tehingut või enam kvartalis) kui ka finantsnõustajate hulgas. Jaeinvestorite tehingud on saavutamas ka suuremat osakaalu, kui 2013. aasta neljandas kvartalis kasvas üleüldine tehingute maht aktsiaturul 8,7%, samas odavmaaklerite keskmine tehingute arv kerkis samal perioodil 18,9%.

Tundub, et hirmud on hakanud kaduma ning riskiisu taastunud, kuna ka võimendus ehk laenu võtmine väärtpaberite tagatisel on näitamas kasvutrendi. Võrreldes aastatagusega tõusis võimendus Interactive Brokers juures 30%, E*Trade’il 22%, Schwabil 16% ning TD Ameritrade’il 15%. Ühtlasi on märgata jaeinvestorite suuremat aktiivsust optsiooniturul. Möödunud aastal suurenes keskmine kaubeldud lepingute arv päevas 12% ehk 3,9 miljonini. Jaeinvestorite osakaal turust oli 23,7% vs 21,8% 2012. aastal.

Tavapäraselt on jaeinvestorite suuremat julgust siseneda turule ning tegelda kauplemisega peetud kontraindikaatoriks ehk märgiks, et turu tipp võib olla lähedal. Investment Company Institute andmetel on käesoleva aasta jooksul aktsiafondidesse paigutatud rohkem raha kui terve 2013. aasta jooksul kokku. Siiski tuleb tõdeda, et summad on marginaalsed võrreldes sellega, mis finantskriisi ajal fondidest lahkus. Käesoleval aastal on USA aktsiaturule investeerivatesse fondidesse rahavoog olnud $20 mld ning eelmisel aastal oli see $18,4 mld. Samas ajavahemikul 2009-2012 oli väljavool $810 mld.

Seetõttu ei võtagi analüütikud toimuvat veel ohumärgina. Fisher Investments sõnul võivad rahavood aktsiafondidesse olla pikka aega positiivsed, ilma, et seda saaks lugeda eufooriaks. Seda kinnitab ka tõsiasi, et rahavood on päris kaugel 90-ndate lõpus nähtud tasemetest. Ka JPMorgani USA aktsiaturgude strateeg Tom Lee arvab, et tegu on positiivse arenguga, kuna skeptikud arvasid, et pärast finantskriisi läheb veel kümneid aastaid enne kui väikeinvestorid taas aktsiaturule julgevad siseneda.

Artikkel on informatiivse eesmärgiga ja ei ole mõeldud soovitusena müüa või osta mainitud väärtpabereid.




Kommentaare ei ole

Kommentaari jätmiseks loo konto või logi sisse

Küpsised

Et pakkuda sulle parimat kasutajakogemust, kasutame LHV veebilehel küpsiseid. Valides "Nõustun", annad nõusoleku kõikide küpsiste kasutamiseks. Tutvu küpsiste kasutamise põhimõtetega.

pirukas_icon