Jalgpalli MM ja aktsiaturud - Artiklid - Uudised - LHV finantsportaal

Jalgpalli MM ja aktsiaturud

Erko Rebane

29.05.2014 09:05

Shutterstock

Jalgpall on väidetavalt maailma kõige populaarsem sport. Seda mängib regulaarselt üle 200 miljoni  inimese, millele lisandub tohutu entusiastide armee. Haruldased maailmameistrivõistlused garanteerivad seega nii korraldajale kui ka osa võtvatele riikidele suurt meedia tähelepanu, kuid kas sellel võib olla mingi mõju ka aktsiaturgudele?

Kui Brasiilia 2007.a tänavuse jalgpalli maailmameistrivõistluste korraldamise õiguse pälvis, kasvas riigi SKP parasjagu ligikaudu 6% ning aktsiaturg liikus pidurdamatus hoos. Finantskriis jättis oma jälje ka Ladina-Ameerika suurimale majandusele, kuid varasemal kümnendil tänu Hiina toorainete nõudlusele õitsenud Brasiilia pole suutnud kujundada majanduse mudelit ümber selliselt, et selle tugisambaks oleks siseriiklik tarbimine. Mullu neljandas kvartalis kasvas sisemajanduse kogutoodang vaid 1,9% võrreldes 2012.a sama perioodiga ning investorite suurenenud pessimism väljavaate osas on peegeldumas ka aktsiaturul.

Brasiilia SKP aastane kasv (oranž) ja Bovespa börsiindeks (valge)

Allikas: Bloomberg

Kahe nädala pärast algavale jalgpalli MMile ja ka 2016.a olümpiamängudele on asetatud suur lootus, et nende korraldamiseks tehtavad investeeringud, loodud töökohad ja kaasnev turismivool võiks majandusele ja aktsiaturule elu sisse puhuda.

Goldman Sachs võttis hiljuti vaatluse alla võimaliku seose jalgpalli maailmameistrivõistluste ja aktsiaturgude vahel ning jõudis ajalugu uurides järeldusele, mõju on tõepoolest olemas. Paraku kipub see olema lühiajaline, sest kui võitjariigi aktsiaturg on finaalile järgnenud kuu jooksul ületanud globaalse aktsiaturu tootlust keskmiselt 3,5%, siis kolme kuu möödudes on eduseis kahanenud 1,8% peale ja ühe aasta möödudes kipub kohalik aktsiaturg globaalsele näitajale keskmiselt hoopis 4% jagu alla jääma.

Järgnevast tabelist paistab ühe erandina silma Brasiilia 2002.a, kuid toona varjutasid meeskonna võitu  majanduslangus ja valuutakriis, mis viis Brasiilia aktsiaturu pärast finaali kolme kuu jooksul maailmaturu indeksi suhtes 25% langusesse.

Allikas: Goldman Sachs (1978.a ja 1986.a andmed Argentiina kohta puuduvad)

Sarnane positiivne tendents on kehtinud ka korraldajamaa puhul. 1974.a alates on jalgpalli MMi organiseerivate riikide aktsiaturg ühe kuu jooksul pärast finaali tõusnud keskmiselt 2,7% enam MSCI maailma indeksist.  Aga siingi kestab joovastus lühikest aega, sest kolme kuu möödudes on keskmine tootlus parem olnud vaid 1,1% ja aasta möödudes jääb korraldajamaa aktsiaturg keskmiselt juba -4,4% alla globaalsele indeksile.

Allikas: Goldman Sachs (1978.a ja 1986.a andmed Argentiina ja Mehhiko kohta puuduvad)

Kokkuvõttes näitab ajalugu, et jalgpalli maailmameistrivõistluste positiivne mõju korraldajamaa ja võitjariigi aktsiaturule jääb suhteliselt lühiajaliseks. Pettuma peavad ilmselt ka need, kes näevad selles päästerõngast Brasiilia majandusele, sest Moody’se kohaselt moodustavad MMiga seotud investeeringud vaid 0,7% perioodi 2010-2014 koguinvesteeringutest ning samuti kahvatub mängudega kaasnev aktiivsus Brasiilia 2,2 triljoni dollari suuruse majanduse kõrval.

Goldman Sachsi analüüsi jalgpalli MMist ja majandusest saab lugeda siit.




Kommentaare ei ole

Kommentaari jätmiseks loo konto või logi sisse

Küpsised

Et pakkuda sulle parimat kasutajakogemust, kasutame LHV veebilehel küpsiseid. Valides "Nõustun", annad nõusoleku kõikide küpsiste kasutamiseks. Tutvu küpsiste kasutamise põhimõtetega.

pirukas_icon