Obama kuulutab söeenergiale sõja - Artiklid - Uudised - LHV finantsportaal

Obama kuulutab söeenergiale sõja

Kristiina Kirtsi

06.06.2014 09:01

Shutterstock

Barack Obama valitsus on asunud aktiivsemalt tegutsema õhu saastatuse probleemiga, plaanides vähendada USAs elektri tootmisega kaasnevaid kasvuhoonegaase 2030. aastaks umbes 30% võrreldes 2005. aastaga. Eesmärgi saavutamine mõjutab kõige rohkem söekaevandajaid ning söeelektrijaamu, kuna söest elektri tootmine on suurimaks õhusaaste tekitajaks.

Nagu allolevalt jooniselt näha, on USAs suurimaks kasvuhoonegaaside tekitajaks elektri tootmine, mis moodustab umbes kolmandiku tekitatud kasvuhoonegaasidest. Kasvuhoonegaasid koosnevad erinevatest komponentidest, kuid suurimaks koostisosaks (moodustab umbes 80%) on süsihappegaas.

Allikas: USA Keskkonnakaitse Amet

Omakorda elektri tootmisel on USAs suurimaks süsihappegaasi tekitajaks fossiilsed kütused, mis 2012. aastal moodustasid umbes 82% riigis tarbitud energiast. Nagu allolevalt jooniselt näha on fossiilsetest kütustest kõige suurimaks saastajaks kivisüsi - süsi tekitab elektri tootmisel umbes kaks korda rohkem süsihappegaasi kui maagaas.

Allikas: USA Keskkonnakaitse Amet

Kuigi USA Energia Informatsiooni Ameti (EIA) andmetel on söe osakaal riigis toodetud elektrist langenud 39% peale 2005. aasta 50% pealt, on kivisüsi endiselt suurimaks elektrienergia tootmise allikaks. Prognooside kohaselt peaks 2030. aastaks kivisöe osakaal langema 30% peale.

Kui ühelt poolt lubab Obama valitsusele kasvuhoonegaaside vähendamise plaani koostanud USA Keskkonnakaitse Amet, et lisaks õhu saastatuse vähenemisele toob see kaasa ka töökohtade arvu kasvu riigis, siis teisalt prognoosivad söekaevanduse sektori esindajad nii elektrihinna tõusu, töökohtade vähenemist kui ka elektrikatkestuste suurenemist.

Suurimateks kannatajateks on kasvuhoonegaaside vähendamise plaani rakendumise korral aga söekaevandajad ning 560 USAs tegutsevat söeelektrijaama. USA Keskkonnakaitse Ameti hinnangul väheneb kavandatud plaani järgselt nõudlus söe järele kuni 27% ning söe hind kuni 17%. Söekaevandajate Alpha Natural Resources, Peabody Energy ning Arch Coali aktsiad on viimase kolme aasta jooksul odavnenud rohkem kui 70%. Reitinguagentuuri Moody’s poolt kaetava 13 söekaevandaja krediidireiting on juba kõigil allpool investeerimisjärku. Näiteks Arch Coali ja Alpha Natural Resourcesi krediidireitingut on alates 2012. aastast langetatud seitsme pügala võrra.           

USA elektritootjatest on American Electric Power Company (AEP) suurimaks süsihappegaasi tekitajaks, talle järgnevad Duke Energy ning Southern. Erinevalt söekaevandajatest on 26 miljardi dollari suuruse turuväärtusega American Electric Poweri aktsia viimase kolme aasta jooksul tõusnud veidi üle 40% ning 50 miljardi dollari suuruse turuväärtusega Duke Energy aktsia umbes 30%. Kasvuhoonegaaside vähendamise plaani rakendamine peaks USA Keskkonnakaitse Ameti prognooside kohaselt aga söeelektrijaamadele tooma kaasa umbes 8,8 miljardi dollari eest lisakulusid. Süsihappegaasi vähendamise plaani heakskiit aga soosiks muudel energiaallikatel baseeruvaid elektritootjaid nagu näiteks USA kaht suurimat tuumajaamade operaatorit, Exeloni ning Entergy't.

Samas mõningane õhu saastatuse vähenemine on USAs juba toimunud - 2012. aastal oli USAs kasvuhoonegaaside emissioon 10% väiksem võrreldes 2005. aastaga. Õhu saastatuse vähenemisele on kaasa aidanud nii USA kildagaasi tootmise kasv kui ka mõne aasta tagune majanduslangus. Kuna elektrijaamade süsihappegaasi emissioon on vähenenud umbes 15% võrreldes 2005. aastaga, vähenedes 2018. aastaks iganenud söeelektrijaamade sulgemise tõttu täiendavalt veel 5%, siis USA Keskkonnakaitse Ameti poolt tehtud plaani vastuvõtmise korral ei tule emissiooni enam vähendada 30% võrreldes praeguse tasemega, vaid palju vähem.

Lõpliku õhusaastatuse vähendamise plaani avalikustab USA Keskkonnakaitse Amet järgmise aasta keskpaigas.

Artikkel on informatiivse eesmärgiga ja ei ole mõeldud soovitusena müüa või osta mainitud väärtpabereid.




Kommentaare ei ole

Kommentaari jätmiseks loo konto või logi sisse

Küpsised

Et pakkuda sulle parimat kasutajakogemust, kasutame LHV veebilehel küpsiseid. Valides "Nõustun", annad nõusoleku kõikide küpsiste kasutamiseks. Tutvu küpsiste kasutamise põhimõtetega.

pirukas_icon