USA tööturg seisab viimaks võimsama palgakasvu lävel? - Artiklid - Uudised - LHV finantsportaal

USA tööturg seisab viimaks võimsama palgakasvu lävel?

Erko Rebane

09.06.2014 09:45

Shutterstock

USA maikuu tööturu statistika võis olla haigutamaajavalt igav, kuna erinevad näitajad osutusid suuresti kõik ootuspäraseks, kuid olulisemaks võib lugeda pigem kinnitust teesile, et tegemist oli tugeva raportiga ning majanduse süda jätkab pärast esimese kvartali raskemaid hetki tuksumist jälle arvestatavas tempos.

Ühendriikide tööjõu statistika büroo kohaselt loodi mais väljaspool põllumajandussektorit netos 217 tuhat töökohta (analüütikute konsensus prognoosis 215 tuhat), osutudes mõnevõrra väiksemaks kui aprilli 282 tuhat aga tempo aeglustumise põhjuse võis tingida fakt, et aprillis hakati realiseerima esimeses kvartalis ilmade tõttu edasi lükatud palkamisplaane ja see kergitas jürikuu numbrit ebatavaliselt kõrgeks. Positiivse poole pealt osutus maikuus loodud töökohtade arv kõrgemaks, kui mullu samal ajal (199 tuhat) ja ka võrreldes eelmise aasta 11 kuu keskmisega (204 tuhat).

Ühendriikides väljaspool põllumajandussektorit loodud töökohtade arv (tuhat)

Allikas: Bloomberg

Töötuse määr jäi mais püsima 6,3% peale, mis on küll 1,2 protsendipunkti võrra madalam võrreldes aastatagusega, kuid teatavasti ei ole antud näitaja olnud kõige parem tegeliku pildi kajastaja, sest tööturg pole suutnud hoida sammu populatsiooni kasvuga ning tööjõus osalemise määr flirdib 30a põhjaga. Osa sellest selgitavad demograafilised muutused (beebibuumi generatsiooni pensionile jäämine) aga samas leidub ühiskonnas endiselt palju neid, kes on negatiivsete väljavaadete tõttu andnud tööotsingutel alla.

USA töötuse määr (valge, %) ja tööjõus osalemise määr (oranž, %)

Allikas: Bloomberg

Keskmise töönädala pikkus püsis mais tsükli kõrgeimal tasemel ehk 34,5 tunni juures ning erasektori keskmise tunnipalga kasv normaliseerus pärast pehmemat perioodi, kerkides aprilliga võrreldes 0,2% ning aasta baasil 2,1% 24,38 dollarini.  Palgakasv on antud taseme lähedal püsinud sisuliselt kogu kriisijärgse perioodi, kuid tänaseks oleme liikunud ilmselt lähemale sellele punktile, kus tööjõupuudus hakkab palgakasvu kergitama.

Igakuise NFIB väikeettevõtete küsitluse raames näitas kompensatsiooni indeks, et aprillis tõstsid netos 20% vastanutest töötajate kompensatsiooni, mis oli küll mõnevõrra vähem kui märtsis aga siiski üks kõrgeimaid näitajaid alates 2008.a. Morgan Stanley andmetel joonistab NFIB küsitlus tavaliselt ette trendi üheksa kuud varem enne selle aset leidmist laiemas majanduses, mistõttu on põhjust arvata, et teine poolaasta võib tuua palgakasvu kiirenemise.

NFIB küsitluse põhjal väikeettevõtete kompensatsiooni indeks (valge) ja Ühendriikide keskmise tunnipalga aastane nominaalne kasv (oranž, %)

Allikas: Bloomberg

Kokkuvõttes osutus maikuu tööjõuraport järjekordseks positiivseks majanduslikuks signaaliks ning lubab võidukamalt tunda nii analüütikuid kui ka Föderaalreservi esindajaid, kes ajasid esimese kvartali majanduslanguse süüks ebatavalisi ilmaolusid. Keskpanga rahapoliitikat juhtiv komitee kohtub taas juuni keskel ning tõenäoliselt lubab praegune majandusseis jätkata üsna kerge südamega valitsuse võlakirjade ja hüpoteeklaenudega tagatud väärtpaberite kokkuostmise vähendamist




Kommentaare ei ole

Kommentaari jätmiseks loo konto või logi sisse

Küpsised

Et pakkuda sulle parimat kasutajakogemust, kasutame LHV veebilehel küpsiseid. Valides "Nõustun", annad nõusoleku kõikide küpsiste kasutamiseks. Tutvu küpsiste kasutamise põhimõtetega.

pirukas_icon