Hinnasõjad paremate ettevõtete nimel - Artiklid - Uudised - LHV finantsportaal

Hinnasõjad paremate ettevõtete nimel

Erko Rebane

16.06.2014 09:09

Shutterstock

Ühinemiste ja ülevõtmiste kuldse perioodiga (2007.a) võrreldes on tänased tehingud küll selle haledaks varjuks aga uuesti hoogustuv kosimise trend võib näidata, et ettevõtete juhid tunnevad ennast globaalse majanduse väljavaate suhtes järjest enesekindlamalt.

Bloombergi andmetel kasvas maailmas ülevõtmiste ja ühinemiste tehingute arv mai seisuga teises kvartalis mulluse baasil küll vaid 3% aga kuna tänavu on suuremaid tehinguid rohkem olnud, on nende koguväärtus pea kaks korda kõrgem ehk 463 miljardit eurot. Aasta esimese viie kuuga on tehingute maht kasvanud 2013.a sama perioodiga võrreldes pea 50% 0,94 triljoni euroni.

Allikas: Bloomberg

Majanduskriisijärgselt kalevi alla lükatud konkurentide ostmise plaanidelt täna tolmu pühkides tuleb näkku vaadata tõsiasjale, et mitmel pool arenenud riikides kauplevad aktsiaturud juba uutel tippudel, mis tähendab seda, et kui kindlustunne lubab lõpuks ostma minna, siis paratamatult on koos sellega krõbedamaks muutunud ka hind.

Halvemas unenäos võidakse tuleviku kasvu ostmisel lisaks sattuda hinnapakkumiste sõtta, mis ajab preemia veelgi kõrgemaks.  Väidetavalt olevat just ravimitootja Merck pidanud läinud nädalal konkureerivate pakkumiste tõttu maksma c-hepatiidi ravimi arendamisega tegeleva Idenix Pharmaceuticalsi aktsia eest rohkem kui kolm korda kõrgemat hinda võrreldes pakkumisele eelnenud 7,2 dollarilise turuhinnaga.

Omaette vaatemänguks osutus kahevõitlus pakendatud toidu valmistaja Hillshire Brandsi nimel. Pilgrim’s Pride tegi esimese ülevõtmispakkumise mai lõpus, mille suuruseks oli 5,5 miljardit dollarit ehk 45 dollarit aktsia kohta (aktsia eelmise päeva sulgemishinna põhjal märkis see 22% preemiat). Kaks päeva hiljem teatas Tyson Foods, et tahab ise firmat endale saada ning on valmis pakkuma 6,1 miljardit dollari ehk 50 dollari aktsia kohta.

See sundis Pilgrim’s Pride’i tõstma oma pakkumise 55 dollarile, mis oleks andnud tehingu hinnaks 6,7 miljardit dollarit. Seejärel tegi Hillshire ise ettepaneku, et mõlemad kosilased esitaksid oma lõpliku hinna ja kui üks neist trumpab teist vähemalt 2,5 dollariga aktsia kohta, on saatus otsustatud. Tyson tõstis oma pakkumise 63 dollarile, Pilgrim’s aga jättis 55 dollarile, mis tähendab, et Tyson Foods oleks saanud ostutehingu realiseerida ka 57,5 dollari eest ehk veidi alla 700 miljoni dollari võrra odavamalt.  Analüütikute keskmine hinnasiht ettevõtte aktsiatele oli enne lahingut ca 40 dollarit, mis tähendab, et 63 dollari juures maksab Tyson toiduainete tootja eest 33x 2015. majandusaasta prognoositavat kasumit – kordaja, mis tavaliselt saadab kiirema kasvuga tehnoloogiaettevõtteid.

Hillshire Brandsi (valge) ja Tyson Foodsi (oranž) aktsiate hinnagraafikud

Allikas: Bloomberg

Hinnasõda võib aktsionäridele osutuda kulukaks mänguks, mida kauem positiivse efekti avaldumine kasumireal võtab. Tyson Foodsi aktsia on antud perioodil kaotanud oma väärtusest viiendiku, lisaks on Standard & Poor’s ambitsioonika summa tõttu üle vaatamas ettevõtte krediidireitingut, mis langetamise korral muudaks edaspidi laenuraha kallimaks. Credit Suisse on võimeline nägema seda, kuidas Hillshire’i eest makstud 70% preemia aktsionäridele lisaväärtust loob juhul kui neil on 7-20 aasta pikkune investeerimishorisont aga paraku on täna jaeinvestorid oluliselt lühema väljavaatega. Lähiaja survestavaks teguriks saab ilmselt olema vajadus kaasata finantseerimiseks vajalikku kapitali nii võlakirjade kui ka aktsiate näol, millel mõlemal on negatiivne mõju aktsiakasumile.

Et ülevõtmisest lõpuks asja saab on isegi hea, sest vahest läheb ka halvemini. Tulles tagasi farmaatsiatööstusesse, siis näiteks Bristol-Myers ostis 2012.a 2,5 miljardi dollari eest Inhibitexi, mis arendas samuti parasjagu c-hepatiidi vaktsiini, aga hiljem tuli toote arendamine lõpetada, kui kliiniliste testide käigus ilmnesid surmaga lõppenud kõrvalnähud.

Aktiivsemat jahti väiksematele konkurentidele soodustab kriisijärgselt paranenud bilanss, mis on tänaseks andnud USA ettevõtetele varade poolel sama kõrge sularaha ja selle ekvivalentide osakaalu nagu viimati kuuekümnendatel. Teisalt on tänu keskpankadele odavamaks muutunud ka laenamine, mida kohati kasutatakse ka selleks, et aktsiate tagasiostu või dividendide maksmist finantseerida.

Allikas Bloomberg:

Turul tegutsevatele investoritele saadavad nende suunas loobitud rahapakid positiivseid signaale, sest kui korraks ongi tekkinud kõhklus rasvaste väärtuskordajate suhtes, siis kõrge preemia juures teostatud ülevõtmised näitavad, et tegelikkuses leidub aktsiatele ostja ka palju soolasema hinnataseme juures.

S&P 500 indeks ja 12 kuu ettevaataval kasumil põhinev PE

Allikas: Bloomberg

Artikkel on informatiivse eesmärgiga ja ei ole mõeldud soovitusena müüa või osta mainitud väärtpabereid.




Kommentaare ei ole

Kommentaari jätmiseks loo konto või logi sisse

Küpsised

Et pakkuda sulle parimat kasutajakogemust, kasutame LHV veebilehel küpsiseid. Valides "Nõustun", annad nõusoleku kõikide küpsiste kasutamiseks. Tutvu küpsiste kasutamise põhimõtetega.

pirukas_icon