Windows XP surm tõi ostulaine PC turul - Artiklid - Uudised - LHV finantsportaal

Windows XP surm tõi ostulaine PC turul

Vallo Lees

26.06.2014 09:13

Shutterstock

Olgugi, et juba aastaid kestnud konkurents nutitelefonide ja tahvelarvutite poolt on lõpuks jätmas oma jälge personaalarvutite turule, pole esimesed siiski suutnud tõrjuda PC’d välja kontoritest. Just äriklientide suur nõudlus seoses Windows XP väljavahetamisega on see, mis on sundinud müügiprognoose ülespoole korrigeerima ning sektoriga seotud ettevõtete väljavaateid kergitama.

8. aprillil lõpetas Microsoft Windows XP toe pakkumise, mis sisuliselt märgib antud Windowsi versiooni lõppu. Kuna uuendusi enam oodata pole, ei jää ettevõtetel turvalisuse kaalutlustel muud üle kui viia oma masinapark uuematele versioonidele (tõenäoliselt eelistatakse Windows 7’t). Kuna Windowsi uuemad väljalasked vajavad sujuvaks töötamiseks võimsamate parameetritega masinaid, siis on ülemineku tsüklist kasu lõikamas ka PC sektori ettevõtted.

Hoolimata sellest, et eksperdid soovitasid ettevõtetel üleminekuga algust teha juba eelmisel aastal, on analüütikute sõnul tegu trendiga, mis kestab veel mitu kvartalit. USAs prognoositakse uuenduskuuri läbiviimist kogu käesoleva aasta jooksul ning mujal maailmas isegi veel hiljemgi. Väidetavalt kasutab ligikaudu 300 miljonit personaalarvutit 1,5 miljardist nüüdseks vananenud XP operatsioonisüsteemi. Net Applications, kes kogub andmeid nende poolt analüüsitavate veebilehtede kaudu, pakub XP osakaaluks veelgi suuremat 25%. Allolevalt graafikult on näha, et domineerivaks on hetkel Windows 7 ning arvatavasti ongi antud versioon peamine uute kasutajate võitja. Seda eelkõige seetõttu, et Windows XP kasutajate vähenemine kajastub peamiselt lisandunud Windows 7 kasutajate hulgas.

Allikas: Net Applications

Hewlett- Packardi (HPQ) juhtide sõnul suudab Windows XP surm teha PC müügile seda, mis Windows 8 tulekuga tegemata jäi. Teistsuguse väljanägemisega Windows 8 ei tekitanud tarbijates elevust ning seda on isegi võrreldud Microsofti 2007. aastal välja lastud ning läbi kukkunud Vista operatsioonisüsteemiga. Pärast 19 kuud turul olemist on Windows 8 vaevu suutnud turuosa mõttes lüüa Vista samal perioodil saavutatud taset. HP juhid näevad uutele Windowsi versioonidele üleminekul äriklientide seas suurepärast kasvukohta. Hiljutisel HP konverentsil oli ühel slaidil loosung „Goodbye XP, Hello HP“. HP sõnul oli möödunud kvartalil eriti tugevat nõudlust märgata Jaapani äriklientide seas just XP toe lõppemise tõttu. HP personaalarvutite üksuse Enrique Lores sõnul kasutab 40-50% äriklientidest veel XP versiooni.

Allikas: Gartner

Teine ettevõte, kellele antud arengud positiivse jälje on jätnud, on kiibitootja Intel (INTC). Ettevõte teatas, et tänu oodatust tugevamale müügile äriklientide PC segmendis, oodatakse teise kvartali müügituludeks $13,4-$14 miljardit vs varasemalt prognoositud $12,5-$13,5 mld. Kuigi esimese kvartali järgselt prognoositi kogu majandusaasta müügitulude jäämist samale tasemele võrreldes möödunud aastaga, siis hiljem öeldi, et oodata on müügitulude kasvu ja selle teguriks on just tugev nõudlus arvutite järele äriklientide poolt. Täpsemate müügitulu numbritega tullakse välja pärast teise kvartali tulemusi.

Micron Tehchnology (MU) president Mark Adams ütles, et personaalarvutis kasutatavate kiipide järgi on nõudlus kasvanud juba viimased kuus kuud. Peamine mootor ongi siinkohal olnud ärikliendid, kes uuendavad oma masinaparki mudelitega, mis sisaldavad rohkem mälu. Adamsi sõnul on PC turu prognoosid olnud juba mõnda aega liiga pessimistlikud ning tema arvates kujuneb olukord paremaks.

Möödunud aastal langes personaalarvutite müük aastatagusega võrreldes 10%, mis on antud sektori suurim aastane langus. Kuigi 3. juunil korrigeeris IDC natuke käesoleva aasta müügiprognoosi kõrgemale ehk 296,3 miljoni ühikuni, märgiks see ikkagi 6%-list vähenemist. Uuringutefirma Gartner on aga mõnevõrra optimistlikum, oodates PC turu (sisaldab ka tahvel- ja sülearvuti hübriide) langust käesoleval aastal 1% ning 2015. aastaks prognoositakse antud turu kasvu. Siiski tuleb mainida, et traditsiooniliste laua- ja sülearvutite näitaja peaks olema stabiilses languses ja kasv tuleb siiski peamiselt hübriidseadmete arvelt.

Allikas: Gartner

Kuigi Apple (AAPL) on pidevalt kvartalikõnedes rõhutanud, kuidas iPadi kasutavad üha enam ka ärikliendid, siis ettevõtete otsus XP’l töötavad masinad vahetada uute laua- ja sülearvutite vastu näitab, et traditsiooniline arvuti on tootlikkuse koha pealt endiselt parim valik. Adamsi sõnul on PC ikkagi see, millega töö lõpuks ära tehakse. Kuigi ettevõtted on tahvelarvuteid usinalt katsetanud, siis TECHnalysis Research analüütik Bob O’Donnelli sõnul on ettevõtete silmis siiski parem investeering traditsiooniline arvuti. IDC hinnangul moodustasid eelmise aasta tahvelarvutite müügist kõigest 11% äriklientide ostud. See võib ka mingil määral ka selgitada, miks tahvelarvutite müügi kasv vähenenud on.

Artikkel on informatiivse eesmärgiga ja ei ole mõeldud soovitusena müüa või osta mainitud väärtpabereid.




Kommentaare ei ole

Kommentaari jätmiseks loo konto või logi sisse

Küpsised

Et pakkuda sulle parimat kasutajakogemust, kasutame LHV veebilehel küpsiseid. Valides "Nõustun", annad nõusoleku kõikide küpsiste kasutamiseks. Tutvu küpsiste kasutamise põhimõtetega.

pirukas_icon