USA muutis rafineeritud toote mõistet - Artiklid - Uudised - LHV finantsportaal

USA muutis rafineeritud toote mõistet

Vallo Lees

02.07.2014 08:55

Shutterstock

Maagaasi eksportimine USAst on saanud valitsuselt rohelise tule – mitmed plaanitavad LNG eksporditerminalid on saanud heakskiidu ning kõrgemal tasemel käivad isegi läbirääkimised, kuidas taotluste läbivaatamise protsessi kiirendada. Seega ollakse veendunud, et LNG ekspordil on positiivne mõju USA majandusele. Kuid USA energiabuum ei seisne ainult maagaasis, vaid märkimisväärselt on tõusnud ka nafta tootmine. Toornafta ekspordi osas aga valitsus maagaasiga võrreldes samal seisukohal pole.

Jaanipäeva paiku tuli teade, et USA on astumas samme, et kergitada ligi neli aastakümmet püsinud ekspordikeeldu toornafta ekspordile. Täpsemini anti luba kahele ettevõttele, Pioneer Natural Resources (PXD) ja Enterprise Products Partners (EPD) eksportida peamiselt kildagaasi kõrvalproduktina esinevat naftat (kondensaat), mida on eelnevalt natuke töödeldud ja mida kasutatakse rafineerimisel erinevate toodete toorainena. Eksporditegevus võib alguse saada juba augustis, kuid kogused jäävad ilmselt väikesteks. Samas arvatakse, et antud otsuse eeskujul hakkavad taotlusi esitama ka teised tootjad.

Alates 1970-ndatest on USAs kehtinud keeld toornafta eksportimiseks. Antud piirang tuleneb tollal Araabia riikide kehtestatud embargost nafta ekspordile Lääneriikidesse, kuna viimased toetasid Iisraeli Yom Kippuri sõjas. USA ettevõtted võivad küll eksportida rafineeritud kütuseid, kuid toornafta väljavedu on lubatud ainult piiratud juhtudel ja nõuab spetsiaalset luba. Ainus erand antud reeglile on Kanada, kuhu eksportimiseks on siiski vaja USA valitsuse nõusolekut.

Allikas: Energy Information Administration

Kildagaasi buumiga on aga maapõuest välja tulemas ka hulgaliselt teisi saadusi nagu eespool mainitud naftatüüp, mis mõnevõrra erineb traditsioonilisest toornaftast. Antud arengute tulemusel on kondensaadi hind ca $10 võrra madalam võrreldes tavapärase toornaftaga. Seega on tootjad agressiivselt teinud tööd selle nimel, et valitsus kaotaks ekspordikeelu, kuna välismaistelt ostjatelt saaks küsida kõrgemat hinda.

Allikas: Energy Information Administration

Peamiselt on tegu olnud iseseisvate toornafta tootjate ja rafineerijate omavahelise võitlusega, kuna viimased on huvitatud madalamatest hindadest ja nendega kaasnevatest kõrgematest marginaalidest, sest nagu eespool öeldud, siis rafineeritud tooteid on võimalik müüa maailmaturu hinnaga. Suurettevõtete puhul aga ei ole erilist vahet, milline üksus kasumit teenib, sest kogu kontserni kasuminumber jääb samaks.

Üleüldiselt aga peetakse piirangu kärpimist positiivseks. Tööstusharu ekspertide sõnul võib hiljuti antud erand lõppude lõpuks rakenduda märkimisväärsele osale 3 miljonist barrelist toornaftast päevas, mida hetkeseisuga tootjad fracking’u abil ammutavad. Turu-uuringute ettevõtte IHS prognoosi kohaselt võib ekspordipiirangute kaotamine tuua aastaks 2030 USA valitsuse eelarvesse täiendavad $1 triljonit, vähendada kütusehindasid ning luua keskmiselt 300 000 töökohta aastas.

Viimane prognoos ning tegelikult kogu saadud lubade meediakajastus on saanud aga palju kriitikat. Esiteks tuuakse välja, et tegu pole traditsioonilise toornafta ekspordi lubamisega, mida justkui erinevatest pealkirjadest välja võib lugeda. Lisaks märgivad Morgan Stanley analüütikud, et tegelikult ei muudetud üldsegi nafta ekspordi piiranguid, vaid leiti, et Pioneer Natural Resources’i tootmisprotsess, mis hõlmab kondensaadi mõningast töötlemist kvalifitseerub rafineeritud tooteks, mis tähendab, et mingit eriluba ei antud, vaid eksporti lubatakse ainult seetõttu, et tegu on valitsuse silmis töödeldud naftasaadusega.

Kuigi Morgan Stanley sõnul võivad ka teised tootjad uut definitsiooni enda kasuks pöörata ja naftasaadust eksportima hakata, ei näe analüütikud nii suurt ekspordikasvu kui pärast otsust mitmel pool välja hõigati. Esiteks on selle põhjuseks asjaolu, et mitte kõik tootjad ei kasuta sarnast töötlemisprotsessi, kuna see pole alati vajalik. Teiseks, nõuaks antud protsessi loomine investeeringuid ca $300-$500 miljoni ulatuses. Seega leiab MS, et prognoosid ekspordi ulatumisest 500 000 – 1 000 000 barrelini päevas on liialt optimistlikud ning pigem ootavad tootjad siiski toornafta ekspordipiirangu eemaldamist. Siiski võttis MS pärast otsust ühendust mitmete tootjatega ning selgus, et Anadarko (APC), Marathon Oil (MRO) ning Devon (DVN) kasutavad sarnast tehnoloogiat ning kavatsevad nüüd samuti otsida ekspordivõimalusi.

Artikkel on informatiivse eesmärgiga ja ei ole mõeldud soovitusena müüa või osta mainitud väärtpabereid.




Kommentaare ei ole

Kommentaari jätmiseks loo konto või logi sisse

Küpsised

Et pakkuda sulle parimat kasutajakogemust, kasutame LHV veebilehel küpsiseid. Valides "Nõustun", annad nõusoleku kõikide küpsiste kasutamiseks. Tutvu küpsiste kasutamise põhimõtetega.

pirukas_icon