Ettevõtted ei näe endiselt vajadust kapitalikulutuste suurendamiseks - Artiklid - Uudised - LHV finantsportaal

Ettevõtted ei näe endiselt vajadust kapitalikulutuste suurendamiseks

Kristiina Kirtsi

04.07.2014 09:31

Shutterstock

Vaatamata sellele, et ettevõtete bilanssides on rekordkoguses vaba raha, ei ole seni toimunud muutust kapitalikulutuste suurenemise osas - prognoosi kohaselt jäävad ülemaailmselt ettevõtete kapitalikulutused sellel aastal kahe viimase aastaga samale tasemele. See näitab seda, et ettevõtete tulevikuväljavaated on endiselt ebakindlad.

Aastate jooksul on energiasektori ettevõtted olnud nii ühed suurimad kapitalikulutuste (ehk kulutused põhivarale - maa, hooned, tootmis- ja kontoriseadmed, sõidukid) tegijad kui ka kapitalikulutuste globaalse kasvu vedajad (vt allolev joonis). Näiteks 2013. aastal oli kümnest suurimast kapitalikulutusi teinud globaalsest ettevõttest üheksa energiasektori ettevõtted. Esiviisiku moodustasid eelmisel aastal: Hiina ettevõte PetroChina (50 miljardit USA dollarit), Venemaa ettevõte Gazprom (44,5 miljardit dollarit), Brasiilia ettevõte Petrobras (42 miljardit), Hollandi ettevõte Royal Dutch Shell (40 miljardit) ning USA ettevõte Chevron (38 miljardit).

Allikas: Standard & Poor’s

Esimese poolaasta andmete põhjal ootab Standard & Poor’s sellel aastal globaalselt ettevõtetelt kapitalikulutuste 0,5% vähenemist, mis absoluutnumbrites tähendab juba kolmandat aastast jäämist umbes 2,4 miljardi euro juurde. Kuigi võrreldes aastatagusega oleks tegemist kasvu aeglustumisega, sest 2013. aastal vähenesid kapitalikulutused 1%. Kuid nagu allolevalt jooniselt näha võib, muutub S&P pärast 2014. aastat pessimistlikumaks, oodates 2015. aastal languse kiirenemist 3% peale.

Allikas: Standard & Poor’s

Kapitalikulutuste languse kiirenemise põhjuseks 2015. aastal on aga toorainesektori ja arenevate riikide ettevõtete kapitalikulutuste vähenemine. Kui enne globaalset finantskriisi kasvasid arenevate riikide ettevõtete kapitalikulutused kiiremini kui arenenud riikide ettevõtete kulutused põhivarale, siis finantskriisi järgselt toimunud kasvutempo aeglustumine on nüüdseks asendunud langusega. Eelmisel aastal 4% vähenenud arenevate riikide ettevõtete kapitalikulutustelt ootab S&P sellel aastal langust samas ulatuses.

Kapitalikulutuste vähenemise põhjuseks ei ole vabade vahendite puudus - Standard & Poor’si hinnangul ulatus 2013. aastal kapitalikulutuste järgi 2 000 suurema globaalse ettevõtte vaba raha hulk 4,5 triljoni dollarini (3,3 triljonit eurot). Nagu allolevalt jooniselt näha võib, kasvas vaba raha osakaal ettevõtete bilansimahust samal ajal 9,6 protsendini.

Allikas: Standard & Poor’s

Ettevõtete kapitalikulutuste püsimine eelmise aasta tasemel tuleneb sellest, et suurimad kapitalikulutuste tegijad, energia- ja materjalisektori ettevõtted, tegelevad kulude vähendamisega. Samal ajal aga prognoosib S&P sellel aastal väljaspool energia- ja materjalisektorit põhivara ostmiseks tehtavate kulutuste 2,6% kasvu ning seda tänu IT (Apple, Google, Microsoft), tervishoiu ning telekomisektori ettevõtete (Vodafone) kulutuste kasvule. Märkusena, väljaspool energia- ja materjalisektorit tegutsevate ettevõtete kapitalikulutused langesid eelmisel aastal 2008. aasta tasemele ehk 1,4 miljardi euroni.

Vaatamata S&P poolt tehtud kapitalikulutuste vähenemise prognoosile, peaks kapitalikulutuste kasvu tulevikus soosima nii vananenud seadmete väljavahetamise vajadus kui ka globaalse majanduse olukorra paranemine. Näiteks USAs on kasutusel olevate seadmete (ja tarkvara) keskmine vanus viimase 20-aasta kõrgeim, ulatudes 7,9-aastani.




Kommentaare ei ole

Kommentaari jätmiseks loo konto või logi sisse

Küpsised

Et pakkuda sulle parimat kasutajakogemust, kasutame LHV veebilehel küpsiseid. Valides "Nõustun", annad nõusoleku kõikide küpsiste kasutamiseks. Tutvu küpsiste kasutamise põhimõtetega.

pirukas_icon