Kust leiab odavamaid aktsiaid ja saab kõrgemat dividendi? - Artiklid - Uudised - LHV finantsportaal

Kust leiab odavamaid aktsiaid ja saab kõrgemat dividendi?

Erko Rebane

16.07.2014 07:35

Shutterstock

Pidurdamatus hoos liikunud USA aktsiaturgudel tuleb täna maksta S&P 500 ettevõtete eest 16,7kordset selle aasta oodatavat kasumit, mis pole karjuvalt kõrge olukorras, kus mõõdukat kasumikasvu jätkumist oodatakse ka tuleval aastal, kuid samas sööb see lootust näha edaspidi aktsiahindade sama tugeva tõusu jätkumist. Mitmel pool Euroopas leiab aga aktsiaid märksa mõistlikumate kordajate juures.

Kui Kreeka ebatavaliselt kõrge aktsiahinna ja aktsia kohta teenitava kasumi (P/E) suhte tõttu nimekirjast välja jätta, siis Euroopa aktsiaturud kauplevad 13,7-20,2 korda selle aasta oodatavat kasumit, seejuures leiab kõige madalamalt pulgalt Saksamaa DAX indeksi. Kallimad on antud kordaja põhjal aktsiad perifeeriariikides aga neis riikides oodatakse ettevõtete kasumite kiiremat normaliseeurmist, mis võib tuua tuleval aastal P/E näitaja oluliselt madalamale (Itaalia puhul näiteks 15,9 pealt 12,3 peale, Hispaania 16,9 pealt 14,0 peale, Portugal 20,2 pealt 14,7 peale).

Pimesi ei saa madalamate P/E näitajate puhul väita, et soetatav on vara on automaatselt odav. Euroopa ettevõtete aktsiad jäävad küll normaliseeritud kasumite põhjal USAga võrreldes odavamaks, kuid keeruline majanduskeskkond on tavaliselt see, mis erakorralisi kulusid kõige rohkem tekitab ning eurotsooni majanduskeskkonna kasvu kiirenemise osas on paraku viimase aja negatiivsema makro tõttu rohkem küsimusi juurde tulnud, kui ära kadunud. See sisendab skepsist kasumiprognooside osas ning hoiab mitmel pool Euroopas P/E näitajad madalamal kui USAs. Rolli mängib ka erinevus rahapoliitikas, kuna FED on oluliselt agressiivsemalt likviidsust pakkudes aidanud investorite kindlustunnet tõsta.

Allikas: Bloomberg

Dividendid

Suurbritannia majanduslik taastumine on tänavu olnud üks positiivsemaid ja kuigi päevakorda tõusnud lõdva rahapoliitika lõpetamine teeb paljudele sealsetele ettevõtete tugevama naela näol kurja, siis kokkuvõttes ollakse valmis tänavu jagama dividende üsna heldekäeliselt. Bloombergi andmetel peaks FTSE 100 indeksisse kuuluvad ettevõtted maksma välja dividendi, mis indeksi praeguse taseme põhjal annab dividenditootluseks ligi 4,7%. Seda on tervelt protsendipunkti jagu rohkem, kui laiemat Euroopa ettevõtete valikut hõlmava Stoxx 600 indeksi puhul.

Kõrgeima dividendimääraga ettevõtted on tänavu FTSE 100 indeksis WM Morrison Supermarkets (8,18%), Vodafone (8,0%), Antofagasta (6,9%), Friends Life Group (6,4%), SSE (6,2%), Centraica (6,1%), J Sainsbury (6,0%). Osadel juhtudel on kapitali tagastused erakorralised, mis aitavad tänavust dividendimäära ebatavaliselt kõrgeks ajada. Järgmisel aastal oodatakse FTSE 100 dividendimäära normaliseerumist 3,7% juurde.

2015. aastat silmas pidades kerkivad esile kriisis tugevamalt räsida saanud Euroopa riigid eesotsas Hispaaniaga, kus IBEX35 ettevõtete dividendimäär peaks tõusma tänavuselt 3,7% pealt 4,7% peale. Argumenteerida võib sellega, et Hispaania ja teiste Lõuna-Euroopa riikide majandused taastuvad jõulisemalt, kuna kriisi põhi oli nende jaoks sügavam kui Prantsusmaal ja Saksamaal, võimaldades ka ettevõtetel maksta rohkem dividendi. IBEX35 indeksisse kuuluvatest firmadest on Bloombergi andmetel tuleval aastal suurima dividendimääraga Banco Santander (7,8%), Telefonica (6,2%), Bolsas y Mercados Espanoles (5,4%), Enagas (5,4%), Iberdrola (5,0%), Mapfre (4,8%), Ferrovial (4,4%).

Allikas: Bloomberg

Artikkel on informatiivse eesmärgiga ja ei ole mõeldud soovitusena müüa või osta mainitud väärtpabereid.




Kommentaare ei ole

Kommentaari jätmiseks loo konto või logi sisse

Küpsised

Et pakkuda sulle parimat kasutajakogemust, kasutame LHV veebilehel küpsiseid. Valides "Nõustun", annad nõusoleku kõikide küpsiste kasutamiseks. Tutvu küpsiste kasutamise põhimõtetega.

pirukas_icon