Hollywoodi kassahitid – raha tegemise võimalus? - Artiklid - Uudised - LHV finantsportaal

Hollywoodi kassahitid – raha tegemise võimalus?

Kaarel Kalle

23.07.2014 15:09

Shutterstock

Filmid ja investeerimine ei tundu olevat just kõige tavalisem sümbioos. See on teema, millest kirjutatakse küll vähe, kuid mis on aeg-ajalt siiski huvi köitnud. Antud artikli eesmärgiks on uurida ja anda filmisõpradest investoritele ning kauplejatele aimu, kuidas võiks lõigata kasu iga-aastastest suurfilmidest.

Olgugi, et käesolevaks aastaks on enamus kassahitte meie ekraanidelt juba läbi jooksnud, hoiavad stuudiod suurfilme ka aastalõpuks. Kassahitiks võiks nimetada linateoseid, mis teenivad avanädalavahetusel USA-s ligi sada miljonit või enam dollarit ning lõpuks ülemaailmse piletikassana pool miljardit või enam dollarit – ehk teisisõnu, mille mõju avaldub ka seotud stuudiote kasumiaruannetes. Artiklile eelnevalt sai analüüsitud mitmete erinevate filmistuudiote ja -levitajate aktsiaid, kohaldades neid kümnetele esilinastustele ning nendele eelnenud ning järgnenud sündmustele.

Alustuseks võiks öelda, et USA börsidel ei ole väga palju ettevõtteid, mille põhiliseks äritegevuseks on filmide tootmine või levitamine. Tasub teada, et enamus filmistuudiotest kuuluvad suurtesse kontsernidesse.

Lähtudes aktsiate tehnilisest analüüsist ning toetudes ka erinevatele artiklitele, võib tõdeda, et on kujunenud kindlad mustrid, mille järgi tabelis välja toodud ettevõtete aktsiad liiguvad enne ja pärast kassahiti esilinastust. Enamus juhtudel tõuseb aktsia hind ligikaudu kuu aja jooksul enne esilinastust, sooritades korrektsiooni päev enne esilinastust või esilinastuspäeval. Aktsia hinna edasine suund sõltub peamiselt avanädalavahetuse piletimüüginumbritest, mis avalikustatakse USA-s esmaspäeviti (kuigi esialgsed numbrid annavad aimu juba nädalavahetusel). Enamjaolt kehtib tees, et kui  avanädalavahetuse piletimüük ületab stuudio enda ootusi, siis aktsia hind jätkab tõusutrendi.

Lions Gate Entertainmenti „Näljamängud“ on suurepärane näide sellest, kuidas ootustele alla jäädes, läheb üleostetud aktsia langusesse. Nimelt saadab Lions Gate Entertainmenti edulugu ja aktsiahinna pikaaegset tõusu filmifrantsiis, mis kannab nime “Näljamängud” (i.k. “Hunger Games”). Aktsia hinna algse tõusu au võib anda ettevõtte Summit Entertainmenti ülevõtmisele, kuigi suurema tõusu tegi Lionsgate stuudio aktsia pärast seda, kui „Näljamängude“ treilerit esitleti 111-miljonilise vaatajaskonnaga 2012.a. veebruari alguses toimunud Super Bowlil.

Lions Gate Entertainmenti aktsia

Allikas: Bloomberg

James Cameroni „Avatar“ on ehe näide sellest, kuidas hittfilm võib avaldada mõju filmistuudio aktsiale. Nimelt kujunes „Avatar“ kõigi aegade suurimaks kassahitiks ning vaadatuimaks filmiks maailmas, tuues piletimüügiga sisse ligikaudu 2,8 miljardit dollarit. 21st Century Foxi  aktsia oli „Avatari“ ilmumisel eriti tundlik. Näiteks langes ettevõtte aktsia hind ligi -12%, kui hakkas levima kõmu, et filmi eelarve on küündimas poole miljardi dollarini, mis filmitööstuses kõlab utoopilisena. Foxi juhatus lükkas kuulujutud ümber ning aktsia hind paranes. Pärast esilinastust tabas aktsiat müügisurve, mis oli tingitud Ühendriikide $77-miljonilisest avanädalavahetuse kassast (ületades küll tootja ootusi), mis investorite arvates oli kauaoodatud megahiti kohta kasin (näiteks kolm aastat varem oli Kariibi mere piraatide teise osa avanädalavahetuse kassa 136 miljonit dollarit). Üllatavalt hakkasid aga järgnevate nädalate müüginumbrid paranema.

21st Century Fox aktsia

Allikas: Bloomberg

21st Century Foxi aktsia ei olnud Avatari puhul ainukene, mille investorid said kasu lõigata. IMAXi kinod, mis pakuvad kvaliteetsemat filmielamust, tulid esimest korda üle aastate tänu „Avatarile“ välja kahjumist. IMAXi aktsia hind liikus Foxiga, nii enne kui ka pärast esilinastust üsnagi sarnaselt.

21st Century Foxi (valge) ja IMAXi aktsiad (roheline)

Allikas: Bloomberg

Piletimüügi edusse võivad tihti sekkuda ettenägematud olukorrad. Näiteks Pimeduse rüütli triloogia viimase filmi esilinastuse ajal toimus USA-s massitulistamine, mis jättis piletimüügi numbrid oodatust kõvasti madalamaks. Aktsia hind tegi küll üsnagi terava laskumise, kuid samal ajal ületas müük mujal maailmas kõvasti ootuseid ning miljardi dollari filmide nimekirja jõudmine andis edasisele aktsia hinna tõusule vaid hoogu juurde.

Time Warneri aktsia

Allikas: Bloomberg

Kuigi käesolev aasta pole veel kinomaailmas läbi, on pilgud siiski pööratud juba järgmisesse aastasse. Box Office’i ning mitmete teiste analüütikute, sealhulgas J.P.Morgani, kohaselt on 2015. aasta Hollywoodi jaoks tulemas üks viimase aja parimaid, mil ilmavalgust näevad mitmete kassahittidest linateoste järjed ning uued tulijad.

Kokkuvõtvalt võiks öelda, et eelnimetatud aktsiatele oleks mõttekas hakata tähelepanu pöörama vähemalt kuu aega enne kassahittide esilinastusi. Teiseks, tasub meeles pidada, et päev enne esilinastust või esilinastuse päeval on aktsia hinnal kombeks taanduda. Aktsia hinna edasine kurss sõltub tihti sellest, milliseks kujuneb avanädalavahetuse piletimüük USA-s, ning milliseks kujuneb filmi ülemaailmne käive.

Kaarel Kalle, LHV praktikant

Artikkel on informatiivse eesmärgiga ja ei ole mõeldud soovitusena müüa või osta mainitud väärtpabereid.




Kommentaare ei ole

Kommentaari jätmiseks loo konto või logi sisse

Küpsised

Et pakkuda sulle parimat kasutajakogemust, kasutame LHV veebilehel küpsiseid. Valides "Nõustun", annad nõusoleku kõikide küpsiste kasutamiseks. Tutvu küpsiste kasutamise põhimõtetega.

pirukas_icon