Rämpsvõlakirjade turg jahtumas - Artiklid - Uudised - LHV finantsportaal

Rämpsvõlakirjade turg jahtumas

Vallo Lees

13.08.2014 09:37

Shutterstock

Augusti algus on aktsiaturgudel alanud mõnevõrra ärevalt ja see omakorda on toitnud tipu ning korrektsiooni ennustusi. Kuid lisaks aktsiaturgudele leidub veel üks turusegment, kus vähemalt hetkel tehakse hingetõmbepausi. Tegu on rämpsvõlakirjade või peenemalt öeldes kõrge tulususega võlakirjade turuga, mis augustikuu esimestel päevadel oma rekordtasemetelt allapoole on tulnud.

Antud varaklass on alates 2009. aastast alates teinud läbi korraliku ralli ning käesoleval aastal ületas globaalne maht $2 triljoni piiri, mida on finantskriisi lõppemisest alates kaks korda rohkem. Ühelt poolt on selle taga ettevõtete paranenud majanduslik seis, mis vähendab maksejõuetuse toimumise tõenäosust. Teisalt, on keskpankade madalate intressimäärade poliitika suunanud investoreid otsima kõrgemaid tulususi riskantsematelt turgudelt. Kuna suurem nõudlus on viinud võla hinna madalatele tasemetele, on ka ettevõtted ise õli tulle juurde valanud, kasutades olukorda ära, kaasates odavamat kapitali.

Allolevalt on toodud Bank of America Merrill Lynchi poolt koostatav rämpsvõlakirjade tulususe indeks, mis nagu näha, on viimased paar aastat viibinud rekordmadalatel tasemetel.

Allikas: Federal Reserve Economic Data

Lisaks on täheldatav, et viimastel nädalatel on rämpsvõlakirjade tulusused tõusnud ajal, mil riskivabadeks peetavad USA riigivõlakirjade nõutav tulusus on langenud. See tähendab, et kõrge tulususega võlakirju ostvad investorid leiavad, et antud varaklassi riskitase on tõusnud ja nõuavad seega võrreldes riskivaba tuluga kõrgemat kompensatsiooni.

Allikas: Federal Reserve Economic Data

Mõned turuosalised on juba pikemat aega avaldanud muret mitte ainult riskantsete võlakirjade valuatsioonitasemete pärast, vaid ka terve turu mahu pärast. Näiteks (tavapäraselt karuse vaatega) John Hussman märgib, et käesoleva aasta kahes esimeses kvartalis ületas Euroopa rämpsvõlakirjade emissioonimaht USA vastavat näitajat esimest korda ajaloos. Fitchi andmetel kasvas Euroopa kõrge tulususega võlakirjade väljaandmine esimese poolaastaga 34%, ulatudes $113 miljardini. Hussman vahendab Financial Times’i sõnu, kes ütleb, et ülimadalad intressimäärad võimaldavad nõrga kvaliteediga laenajatel ära kasutada investorite tugevat nõudlust. Näiteks on ka mõned pensionifondid tootluse nimel hülgamas kvaliteedinõudeid, investeerides rohkem vahendeid rämpsvõlakirjadesse, viidates praegustele madalatele maksejõuetuse määradele. Hussmani sõnul on see justkui keskpanga poolt tekitatud mull kinnisvaraturul, seekord lihtsalt teises varaklassis, mille lõpp aga ilmselt sarnane saab olema.

Kuigi ilmselt keegi ei tea (veel) miks just nüüd, aga investorite eufooria näib jahtuvat olevat. 6. augustiga lõppenud nädalasel perioodil vähenes rämpsvõlakirjadega seotud fondide varade maht $7,1 miljardi võrra, mis märgib neljandat järjestikust raha väljavoolu nädalat. Juulis voolas rämpsvõlakirjade fondidest välja $5,4 miljardit. Mitmed investorid on mures ka rämpsvõlakirjaturu likviidsuse pärast, mis tähendab, et vajaduse korral on võlakirju raske osta või müüa. Näiteks Millstreet Capital Management üks kaasasutajatest Brian Connolly soovis vabaneda $3 miljoni väärtuses ühe energeetikaettevõtte võlakirjadest, kuid tavalise ühe päeva asemel võttis tehing aega 3 päeva.

Allikas: Lipper

Bank of America Merrill Lynchi rämpsvõlakirjade peastrateeg Michael Contopoulos aga ütleb, et mured antud krediidivaldkonna kohta pole põhjendatud. Tema sõnul on viimase languse taga äraehmatanud jaeinvestorid ning kõrge tulususega võlakirjaturg taastub hästi. Contopoulos viitab tugevatele fundamentaalnäitajatele, öeldes, et krediidirisk on väga madal ning järgmiseks paariks aastaks ta olulist maksejõuetuste kasvu ei prognoosi. Seda toetab tema hinnangul ka kõigi aegade kõrgeimal tasemel olev intresside kattekordaja.

Artikkel on informatiivse eesmärgiga ja ei ole mõeldud soovitusena müüa või osta mainitud väärtpabereid.




Kommentaare ei ole

Kommentaari jätmiseks loo konto või logi sisse

Küpsised

Et pakkuda sulle parimat kasutajakogemust, kasutame LHV veebilehel küpsiseid. Valides "Nõustun", annad nõusoleku kõikide küpsiste kasutamiseks. Tutvu küpsiste kasutamise põhimõtetega.

pirukas_icon